Το επώνυμο «Ντε Γκρές», επέλεξαν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καταθέτοντας επίσημο αίτημα, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Το επίθετο που η οικογένεια επέλεξε είναι το Ντε Γκρες. Για τον Παύλο, τον Νικόλαο, τα τρία αδέλφια τους και τα πέντε παιδιά του Παύλου, η λατινική γραφή παραπέμπει σε τίτλο που σημαίνει στα γαλλικά – από την Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο ληξιαρχείο Αθηνών όπου κατέθεσε βάσει του νομού 1994 την αποδοχή τριών όρων για την απόκτηση ιθαγένειας.
- Σεβασμός στο Σύνταγμα: Αποδοχή του πολιτεύματος της Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής Δηµοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεµβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε η μορφή του πολιτεύματος.
- Παραίτηση από διεκδικήσεις ακίνητα –περιουσία – κατοχή οποιουδήποτε τίτλου
- Κατάθεση επωνύμου που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις
«Ο φάκελος μεταβιβάστηκε από το ληξιαρχείο Αθηνών με τις δηλώσεις 10 μελών της τέως βασιλικής οικογένειας εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη και αφού γίνει ΦΕΚ με αυτό το ΦΕΚ το ληξιαρχείο Αθηνών θα τους περάσει στο δειγματολόγιο στο μητρώο πολίτων όπου βρισκόμαστε όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ακριβώς το ίδιο όνομα που είχε δηλώσει το 2004 άλλο μέλος το οποίο έχει αποβιώσει άλλο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας το ντε γκρες. Η εκτίμηση είναι πολύ σύντομα θα γίνουν οι εγγραφές», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η διαδικασία προκειμένου η οικογένεια να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια με το επίθετο Ντε Γκρες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Πολιτικές αντιδράσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων για το θέμα πως, «εφόσον τηρηθεί ο νόμος και αυτό διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές και τις υπηρεσίες και στο τέλος από τον υπουργό Εσωτερικών θα προχωρήσει η διαδικασία. Άρα δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση» και πρόσθεσε ότι, «έχουμε μία ισχυρή δημοκρατία, ένα θωρακισμένο πολίτευμα και μπορεί η δημοκρατία μας και το πολίτευμα μας να προστατεύσει τον εαυτό της».
Ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως, «προφανώς θα πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία, αλλά αν υπάρχουν ονόματα τα οποία είναι έμμεση μη αποδοχή του υπάρχοντος πολιτικού και πολιτικού καθεστώτος εγείρεται ζήτημα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε πως, «κατά την προσωπική μου άποψη και είναι και αισθάνεται Έλληνας επομένως γιατί όχι», ενώ ο Γιώργος Καραμέρος, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «προσπαθεί κυβέρνηση να σηκώσει ένα θέμα με Βασιλόπουλο και βασιλοπούλες θεωρώντας σταχτοπούτα τον ελληνικό λαό. Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει τίτλους ευγενείας».
Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει «τίτλους ευγενείας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει για την απονομή της ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Αναφέρει ακόμη: «Το θέμα της ιθαγένειας σε μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα μπορούσε να είναι απολύτως τυπικό. Η επιλογή όμως του επωνύμου “Ντε Γκρες”, δηλαδή “της Ελλάδος”, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι προβληματική. Η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει “τίτλους ευγενείας” κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου».
Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Άλλωστε, το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το 1974. Όταν στις μέρες μας, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται για δεκαετίες στην Ελλάδα, βρίσκουν μπροστά τους παράλογα και άδικα εμπόδια για να πολιτογραφηθούν με νόμους της κυβέρνησης, η ΝΔ επικεντρώνεται στην κτήση ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο».