Τα μέτρα για τις τράπεζες, οι παροχές για ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους και τα «μηνύματα» στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στέλνουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής (15/12) και εξειδικεύτηκαν από το οικονομικό επιτελείο τη Δευτέρα (16/12).

Τα μέτρα που αφορούν σε παρεμβάσεις στις τράπεζες, στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους, καθώς και στις αυξήσεις στους ένστολους αναμένεται να «ανακουφίσουν» την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2025.

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης: «Αποκαθίστανται δύο αδικίες που αφορούν 300.000 πολίτες. Οι ένστολοι είχαν οργιστεί πολύ και δικαίως με την αύξηση που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ήταν μισό ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Το είχε πει στη ΔΕΘ, είχαν στείλει τα μηνύματα, είχανε πει ότι αυτό δεν είναι αντιμετώπιση σοβαρή και τώρα ήρθε η ώρα, λοιπόν, εν μέρει έστω κάπως να αποκατασταθούν με αυτά τα 100 ευρώ τον μήνα ή 1200 ευρώ τον χρόνο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους είτε είναι πυροσβέστες, είτε είναι αστυνομικοί, είτε είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και μάλιστα γι’ αυτό αποφασίστηκε να γίνει και μια υπέρβαση και να μην πάει αυτό από το 2026, δηλαδή άλλους δώδεκα μήνες, αλλά να γίνει σωστά από την 1η Ιουλίου του 2025. Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπου εκεί μιλάμε για άλλους 130.000 ανθρώπους, που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ και αυτή η δαπάνη για τα φάρμακα που υπολογίζεται στα 60 – 70 ευρώ τον μήνα, είναι ανελαστική. Δηλαδή οτιδήποτε άλλο το έχουν κόψει αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν 500 ευρώ, αλλά τα φάρμακά τους δεν μπορούν να τα κόψουν».

«Κλείνουν δύο πληγές»

«Κλείνουν δύο πληγές» σημείωσε η Κάτια Μακρή σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα στέλνουν «μήνυμα» στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόσθεσε: «Μια με την κοινωνία, με αυτές τις δύο ομάδες και μια με τους βουλευτές. Θα σας θυμίσω ότι ένα μεγάλο αντάρτικο, οκτώ βουλευτές, ήταν για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων. Επικεφαλής ήταν ο κύριος Μίλτος Χρυσομάλλης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες στο κοινοβούλιο σηκώθηκε και χειροκρότησε τον πρωθυπουργό όταν ανακοίνωσε αυτή την πρωτοβουλία. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στέλνει ένα μήνυμα και στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι “σας ακούω, προσπαθώ να ενσωματώσω τις προτάσεις σας”. Κι αυτό το κάνει, βέβαια, με το βλέμμα στον επόμενο σκόπελο, που είναι σε έναν μήνα και είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και γι’ αυτό».

Αναλυτικά τα μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζών – Ποιοι συνταξιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα και τι ισχύει για το επίδομα στους ένστολους

Κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών, διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κλειστά οικιστικά ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και οι servicers ώστε να διοχετευθούν στην αγορά και ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό μέσω της εξάλειψης των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των τραπεζικών προμηθειών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο.

Παράλληλα, οι τράπεζες προχωρούν οικειοθελώς στην διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που στόχο έχει την προστασία των κατοικιών των ευάλωτων πολιτών. Το κόστος των παρεμβάσεων από την μείωση ή εξάλειψη των τραπεζικών προμηθειών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ποσό που μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών. Η ψήφιση της διάταξης για τις μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες θα γίνει εντός Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί σε ένα μήνα από την ψήφιση.

  • Παράλληλα, όπως επίσης ανακοίνωσε εχθές ο Πρωθυπουργός, επεκτείνεται η απαλλαγή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη σε επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχους που πληρούν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ. Το μέτρο αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος 23 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων που δικαιούνται απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται 179.000 σε 310.000 με συνολικό κόστος 55 εκατ. ευρώ, με εφαρμογή από τις αρχές του έτους.
  • Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας αναμορφώνεται σε «επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας» και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με εφαρμογή από 1/7/2025. Αφορά 153.240 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 184 εκατ. ευρώ πλέον εργοδοτικών εισφορών και η επιβάρυνση για το 2025 είναι 92 εκατ. πλέον ασφαλιστικών εισφορών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάστηκαν εχθές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2025 και εξειδικεύθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και την Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, με την νέα δέσμη πρωτοβουλιών για τις τράπεζες, στέλνει ένα μήνυμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής απέναντι σε πρακτικές που εκνεύριζαν τους πολίτες. Κόντρα σε όσους διαφημίζουν προσωρινές, πρόχειρες και βιαστικές λύσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και του τραπεζικού μας συστήματος, εμείς επιλέγουμε μονίμου χαρακτήρα παρεμβάσεις που ο κάθε πολίτης μπορεί να δει στην καθημερινότητα του. Έτσι, η Κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την μείωση των τραπεζικών προμηθειών αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο. Η μείωση των τραπεζικών προμηθειών- άρα και η αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών- ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάποιοι ακολουθούν τον δρόμο του λαϊκισμού. Εμείς ακολουθούμε τον δρόμο της σοβαρότητας και της ευθύνης».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς δήλωσε: «Πρώτο μέλημα πάντοτε αυτής της Κυβέρνησης ήταν και είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η μείωση των προμηθειών από τα πιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα κατά την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, αλλά και κατά τη μεταφορά ποσών μεταξύ τραπεζών είναι μέτρα προς αυτή την  κατεύθυνση. Η ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού επίσης θα οδηγήσει σε κέρδος για τους πολίτες. Συνεχίζουμε με σκληρή εργασία καθημερινά, για να βελτιώνουμε συνεχώς την οικονομική καθημερινότητα των πολιτών».

Οι 10 νέες πρωτοβουλίες αναλύονται ως εξής:

  1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Ενδεικτικά, σήμερα η χρέωση για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ ή ΟΤΑ είναι συνήθως 0,6 ευρώ ανά συναλλαγή. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων περί τα 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
  2. Μείωση 50% έως 80% των χρεώσεων για αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα. Συγκεκριμένα καθιερώνεται μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων περί τα 95 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες κάτι που μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες. Επιπλέον, από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.
  3. Με μηδενικές χρεώσεις πλέον η ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος, όπου σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανα συναλλαγή. Αντίστοιχα, καθιερώνονται μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ.
  4. Επεκτείνεται η μείωση κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «μικρή λιανική» στα 20 ευρώ. Έτσι, ο όγκος συναλλαγών που καλύπτεται ανέρχεται πλέον σε 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ κατ΄ έτος.
  5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  6. Διευρύνεται η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS καθώς αυξάνεται το όριο των ημερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, καθιερώνονται διακριτά όρια ημερήσιων συναλλαγών: 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες δεν πληρώνουν καμία προμήθεια για τις μεταξύ τους συναλλαγές, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τις αντίστοιχες που πληρώνουν αν η ίδια συναλλαγή γίνει μέσω POS. Τονίζεται δε πως το σύστημα IRIS έχει ήδη γίνει υποχρεωτικό για ελεύθερους επαγγελματίες και εντός του 2025 θα είναι υποχρεωτικό και για το σύνολο των επιχειρήσεων. Το πλήθος των χρηστών ανέρχεται σε 3,4 εκατ. για IRIS μεταξύ πολιτών και 560.000 για ελεύθερους επαγγελματίες. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3-6 μηνών από σήμερα.
  7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Η πρωτοβουλία αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026 και τα επόμενα έτη. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπήρχε ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή κατά το 2025 για τα ακίνητα αυτά. Τονίζεται πως τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν συνολικά 21.500 ακίνητα και άλλα 10.000 περίπου οι servicers, σημαντικό μέρος των οποίων είναι οικιστικά. Στόχος είναι τα ακίνητα αυτά να διατεθούν σε ένα εύλογο χρόνο στην αγορά προκειμένου να συμβάλλουν στην κοινωνική ανάγκη εξεύρεσης στέγης. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες ανέρχεται σε 10 έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
  8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό καθώς απαλείφονται οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων. Πλέον, οι Εταιρίες αυτές θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και κάθε είδους πιστώσεις- όπως κάνουν οι τράπεζες – με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι για φυσικά πρόσωπα επιτρέπεται ήδη η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή παροχή δανείων για αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου. Η νέα ρύθμιση αφορά στις επιχειρήσεις, καθώς θα επιτρέπεται η χορήγηση δανείων ανεξάρτητα εάν το εν λόγω πρόσωπο έχει δάνειο που βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης ή σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση της δανειοληπτικής επιχείρησης. Οι Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων είναι ανώνυμες εταιρίες οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή πιστώσεων που λειτουργούν κατόπιν άδειας της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό την εποπτεία αυτής.
  9. Ενισχύεται η διαφάνεια, ο ανταγωνισμός και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις αλλά και προμήθειες που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδας. Η πρώτη σχετική ανάρτηση των εν λόγω στοιχείων θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.
  10. Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή σχολείων. Οι διαθέσιμοι πόροι για το εν λόγω πρόγραμμα θα φτάσουν συνολικά στα 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ίδιες τράπεζες θα διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε να καταστεί ενεργός τους επόμενους μήνες. Ήδη η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει και έχουν προκύψει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη συνδρομής και του ελληνικού τραπεζικού τομέα προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επένδυση. Ο Φορέας εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ευάλωτων οφειλετών που οδηγούνται σε πτώχευση ή σε αναγκαστική εκτέλεση πράξης. Ο Φορέας αποτελεί «καταφύγιο» για αυτούς καθώς θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης, προκειμένου στη συνέχεια να την επαναμισθώνει σε αυτόν. Η περίοδος της επαναμίσθωσης θα φτάνει τα 12 χρόνια όπου κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ή στη λήξη αυτής, ο οφειλέτης θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του για επαναγορά του ακινήτου.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιπλέον πρωτοβουλιών για το τραπεζικό σύστημα με θετικά αποτελέσματα τόσο στο πεδίο της μείωσης των προμηθειών όσο και σε εκείνο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα:

  1. Διευρύνθηκε η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και κατέστη υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «μικρή λιανική».
  3. Βελτιώθηκε σημαντικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός για καλύτερες και περισσότερες ρυθμίσεις με έμφαση στους πιο ευάλωτους.
  4. Στηρίχθηκε η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
  5. Θεσπίστηκε η δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων και κάποιων μορφών επιχειρηματικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
  6. Θεσπίστηκε σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων για τους servicers καθώς και πλατφόρμα ενημέρωσης των οφειλετών.
  7. Κατέστησαν αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, που προσφέρουν μάλιστα σημαντικές αποδόσεις της τάξεως του 3,5%-4%.
  8. Ενισχύθηκε η δραστηριότητα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  9. Υπήρξαν πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μείωση των προμηθειών για ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Παράλληλα:

  • Υπήρξε οικειοθελής στήριξη των πολιτών από τις τράπεζες μέσω της δωρεάς 50 εκατ. ευρώ μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel, σε συνέχεια της προηγούμενης δωρεάς 50 εκατ. για την Θεσσαλία, ενώ συνεχίζεται και το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

Δωρεάν φάρμακα σε επιπλέον 132.000 συνταξιούχους από τις αρχές του 2025 – Τι ισχύει για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον

Ακόμη 132.000 συνταξιούχοι θα δικαιούνται δωρεάν φάρμακα από τις αρχές του 2025. Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πετραλιάς κατά την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ήδη 178.800 εν ζωή συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι της μηδενικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε αυτούς θα προστεθούν επιπλέον 132.000 συνταξιούχοι με το σύνολο να φτάνει τους 310.000. Το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αφορά και σε όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον και πληρούν  τα κριτήρια.

Ένστολοι: Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας – Από τον Ιούλιο του 2025 η καταβολή του

Αναγνωρίζεται το επίδομα επικινδυνότητας για τους ένστολους και ανέρχεται στα 100 ευρώ τον μήνα από 1η Ιουλίου 2025.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά σε 153.240 ένστολους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναλυτικά αφορά σε 79.677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8.161 λιμενικούς και 12.448 στελέχη της Πυροσβεστικής.

Το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Τον Ιανουάριο οι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις με τα νυχτερινά, τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλογα με τον κατώτατο μισθό και τον Ιούλιο θα δουν αύξηση από το επίδομα επικινδυνότητας.

Πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Η πολιτική αντιπαράθεση, στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών για τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται, με επίδικο τις παρεμβάσεις για τις τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «καθρεφτάκια προς τον ελληνικό λαό» και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «μέτρα-χάδια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για φορολόγηση των υπερ-εσόδων των τραπεζών, «πυροτεχνήματα σε αντιδιαστολή με γενναίες ανακοινώσεις που απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα».

Ένα οικονομικό πακέτο μέτρων που στοχεύει στη μεσαία τάξη και στα ευάλωτα νοικοκυριά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι το 2027 και εστιάζοντας στη σημασία τη πολιτικής σταθερότητας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «οι μισθοί δεν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, οι φόροι να μειώνονται αυτός είναι ο μόνος τρόπος, έχετε δίκιο τεράστιο επενδυτικό κενό κληρονομήσαμε, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, δεν μπορεί όλα αυτά να ταυτίζονται με εικόνα μαύρης και κατεστραμμένης χώρας!!!! Η Ελλάδα μετατρέπει κρυφά κέρδη μερικών σε φανερό όφελος των πολλών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο γενναία μέτρα για τις τράπεζες: «έχουμε παρέμβει και νωρίτερα, κρίναμε ότι πρωτοβουλίες τραπεζών δεν ήταν τελικά ικανοποιητικές έχει γίνει 5ος πυλώνας, η πολιτική μας απόφαση είναι δεδομένη και θα γίνει πράξη, μέρος που μας οδηγεί ως το 2027 υπερβαίνουμε εμπόδια και καθυστερήσεις δεκαετιών η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να κοιτά πάντα μπροστά, μόνο η ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο».

Με το ΠΑΣΟΚ να ερίζει με την κυβέρνηση για την «πατρότητα» των παρεμβάσεων για τις τράπεζες, τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για καθυστερημένα και ανεπαρκή με μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε γενναίες παρεμβάσεις ακολουθώντας εντελώς αντίθετο μοντέλο από αυτό που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε πως: «κάποτε όταν ήμασταν μικροί λέγαμε καθρεφτάκι μου θυμίζει το δημοτικό είναι πιο σοβαρά αυτά, κάναμε το εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγε το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι φόρουμ σχολιασμού η αντιπολίτευση, πρότεινε το εντελώς αντίθετο, δεν τα εξαφανίζει αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση, γενναίες ανακοινώσεις, όχι πυροτεχνήματα και θα συνεχίσουμε έτσι να κινούμαστε, όχι όσοι φώναζαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, αυτοί που πράσινη και κόκκινη απόχρωση δεν το έκαναν ποτέ, βλέπουμε ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη και παρεμβαίνουμε με πράξεις όχι στα λόγια».

«Καθρεφτάκια μοιράζει συστηματικά η κυβέρνηση, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού», αντέταξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο MEGA: «η κυβέρνηση αντιγράφει μεγάλο μέρος των τροπολογιών του ΠΑΣΟΚ, είναι σε πανικό γιατί τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση

Έντονη κριτική ασκήθηκε από την Κουμουνδούρου για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΓιώργος Καραμέρος μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι: «Τα 100 εκατ., που επιβάλλει ως φορολόγηση ο κύριος Μητσοτάκης στις τράπεζες, είναι το 0,9% των κερδών της τριετίας, ούτε καν το 1%, ή το 2,45% των κερδών του 2023 ή το 6,45% των προμηθειών του οκταμήνου του 2024. Δηλαδή αυτά τα 100 εκατομμύρια είναι ψίχουλα, είναι χάδια μπροστά στα 4,5 δισ. των υπερκερδών».

Στις παρεμβάσεις για τις τράπεζες και τους ένστολους εστιάζει τα πυρά της κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες αποτελούν μια τεράστια κοροϊδία, πρώτον γιατί αφορούν ορισμένες ελάχιστες ελαφρύνσεις σε κάποιες προμήθειες και δεύτερον γιατί δε θίγουν ούτε το σοβαρό ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ούτε το «καυτό» πρόβλημα των πλειστηριασμών», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μεταχρονολογημένα, στα μέσα του επόμενου έτους το επίδομα επικινδυνότητας είναι ο ορισμός του πολιτικαντισμού», επισήμανε η Ελληνική Λύση.

«Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το τραπεζικό σύστημα είναι ότι δεν παίζει τον ρόλο του. Και ασχολείται μόνο με το πώς θα παράγει υπερκέρδη για τους μετόχους και για τα στελέχη του», είπε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Ο κος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι κακός. Ότι η οικονομική πολιτική είναι αντικοινωνική. Η κυβέρνηση μιλά για ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, την ώρα, που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ημίμετρα, που δεν απαντούν στις πραγματικές δυσκολίες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.