Μήνυμα ενότητας και προσκλητήριο για συστράτευση έστειλε ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί αυτή ακριβώς την εξουσία θέλουν να στερήσουν από τον λαό. Και εμείς αυτή τη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή ετυμηγορία θέλουμε να ξαναδώσουμε στην ελληνική κοινωνία. Και δεν θα λυγίσουμε. Δεν φύγαμε. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής», είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συνέχισε το pressing στον Νίκο Ανδρουλάκη για το «τανγκό της συναίνεσης» μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεσμευόμαστε: ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι ποτέ η βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει τα συμφέροντα της κοινωνίας, που επιφέρει εκτεταμένη φτωχοποίηση που καταπατά το κράτος Δικαίου και που εμπλέκεται στα δεκάδες σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», τόνισε κ. Φάμελλος ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τα υπερκέρδη των τραπεζών.
«Η κυβέρνηση που δήθεν νοιάζεται για την επιχειρηματικότητα, επιβάλλει φέτος ένα χαράτσι 700 εκατομμυρίων ευρώ στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, και τους τιμωρεί αν έχουν εργαζόμενους και, μάλιστα, αν τους αμείβουν καλά. Είναι η ίδια κυβέρνηση που ενορχηστρώνει τα υπερκέρδη των ολιγαρχών και των τραπεζών. Είναι η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ. Αυτή είναι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Που καλύπτει την αισχροκέρδεια αντί να παίρνει μέτρα για να ελαφρύνει τα νοικοκυριά», είπε.
Από τα βέλη του Σωκράτη Φάμελλου δεν ξέφυγε το ΠΑΣΟΚ. «Η κοινωνία δεν χρειάζεται μια συναινετική και ανώδυνη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Η κοινωνία δεν χρειάζεται μια αντιπολίτευση που χορεύει ταγκό, όταν η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές που στρέφονται κατά της κοινωνίας και κατά των λαϊκών συμφερόντων. Αυτό έχει αποδειχθεί και στην άποψη της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος ξεκινώντας άλλον έναν γύρο στο μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον κυρίαρχο ρόλο στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και να υπάρχει ενιαίος λόγος από τα στελέχη. «Η παρουσία σας και η παρουσία μας σήμερα στέλνει ένα ηχηρό και καθαρό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ξανά όρθιος, είναι δυνατός, είναι ενωμένος και επιστρέφει στην πολιτική. Αλλά έχει και περισσότερο πείσμα. Και χαίρομαι γιατί σε αυτή την αίθουσα βλέπω ξανά χαμόγελα, χαρούμενα πρόσωπα με αισιοδοξία αλλά και με περηφάνια, με όρεξη για δουλειά και με συντροφική διάθεση προσφοράς. Γιατί αυτό είναι που μας έλειψε. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό μας έλειψε περισσότερο από όλα τους προηγούμενους μήνες», τόνισε.
«Αφήνουμε πίσω μας την τοξικότητα, τη στενοχώρια, τις διαφορές, την εσωστρέφεια και πάνω απ’ όλα το διχασμό. Επιστρέφουμε στο ιστορικό μας καθήκον, δίπλα στην κοινωνία. Με την κοινωνία για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών και της χώρας, για τις αγωνίες των πολιτών. Στον αγώνα του λαού μας για μια καλύτερη ζωή», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στον Παύλο Πολάκη.
«Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω, παράλληλα, τον σοβαρό διάλογο που έγινε κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Δεν γίνεται να μη σταθώ στο γεγονός ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι δεν ήμασταν αντίπαλοι. Ήμασταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία. Αυτή ήταν η βασική επιλογή. Ψηφίσαμε το ίδιο πράγμα και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι. Είχαμε το ίδιο ψηφοδέλτιο, την ίδια επιλογή. Ήμασταν όλοι από την ίδια μεριά και θέλω και προσωπικά και δημόσια να τους συγχαρώ ειλικρινά και πολιτικά. Να συγχαρώ και τον Παύλο Πολάκη και τον Νικόλα Φαραντούρη και τον Απόστολο Γκλέτσο.
Και θέλω να πω μια λέξη παραπάνω: ότι αναφέρθηκα την επόμενη μέρα στη γενναία στάση του Παύλου Πολάκη. Και ήταν και προσωπική και πολιτική επιλογή αυτό που έκανα. Αξίζει σε όλους, αλλά και σε όλους και σε όλες εσάς ένα εύγε για τα 70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ένα ψηφοδέλτιο, όχι κάτι άλλο. Γιατί χάρη σε όλους εσάς κερδίσαμε τη μάχη. Δεν γίνεται επίσης να μην αναγνωρίσω την άψογη εκλογική διαδικασία της 24ης Νοεμβρίου. Δεν γίνεται να μην πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους συντρόφους και τις συντρόφισσες σε όλα τα επίπεδα, που έκαναν ένα κατόρθωμα που φαινόταν πολύ δύσκολο λίγες μέρες πριν, όταν είχαμε πάρα πολλές αποχωρήσεις και πάρα πολλά κενά, χωρίς κανένα πρόβλημα δεοντολογίας και δημοκρατίας. Και αυτό κατοχυρώνεται και μας πιστώνεται. Είναι εφόδιο για όλους και για όλες».
Η παρέμβαση Πολάκη
Σε… τανγκό κάλεσε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζήτησε εμμέσως να αποτυπωθεί το 43% που πήρε στις εκλογές προέδρου και στα όργανα του κόμματος.
«Όσο με αφορά το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών. Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη», σημείωσε ο κ. Πολάκης.
«Στην πορεία προς το συνέδριο το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι, το οποίο σημαίνει ότι και στις εκλογές και στις στελεχώσεις να φαίνεται όλο το κόμμα, με βάση την αποτύπωση την εκλογική. Να βλέπει τον εαυτό του όλος ο κόσμος» ανέφερε.
Σύμφωνα με το OPEN, ο κ. Πολάκης είχε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει ρόλο αντιπροέδρου. Το θέμα αυτό μάλιστα τέθηκε από στέλεχος που έχει στηρίξει τον Παύλο Πολάκη, ενώ άλλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι δεδομένοι, αλλά όλοι πορεύονται ενωτικά, καθώς το τραύμα της προηγούμενης περιόδου, ήταν αρκετά βαθύ. Τώρα, μένει να δούμε στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο, αν θα υπάρχουν τέτοιες καταστατικές αλλαγές που θα χωρούν περισσότερους ρόλους.
Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ «σημαδεύτηκε» από επιστροφές
Η συνεδρίαση της ΚΕ σημαδεύτηκε και από τις εμβληματικές επιστροφές των Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία.
Στο κόμμα επιστρέφουν και οι Διονύσης Τεμπονέρας και Στέφανος Τζουμάκας, που είχαν παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή όπως και οι Ανδρέας Νεφελούδης από τη Νέα Αριστερά και Βλέσσης Τσιόγκας.
Για την επικύρωση της επιστροφής των κύριων Σπίρτζη και Βασιλειάδη στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Πολάκης εξέφρασε ενστάσεις λέγοντας ότι «δεν αρκεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αποχώρησης». Μάλιστα κατέθεσε πρόταση να συμπληρωθεί η Πολιτική Γραμματεία και με άλλα 6 περίπου στελέχη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η “Αυγή”, η πρόταση του Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με κομματικές πηγές ήταν να προστεθούν κάποια άτομα ακόμα και να γίνει ψηφοφορία για την επικύρωση της επιστροφής των δύο στελεχών. Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι, η απόφαση αυτή, για την επιστροφή των δύο στελεχών είναι πολιτική και δεν χρειάζεται ψηφοφορία τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αλλάζουμε όργανα και δεν γίνονται εκλογές μέχρι το Συνέδριο.
Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, με την πρόταση του κ. Φάμελλου να υπερψηφίζεται με συντριπτική πλειοψηφία. Θεωρείται πάντως η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση μεταξύ των δύο.
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αποφασίστηκε η πολιτική διαδικασία που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι το καταστατικό συνέδριο της Άνοιξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όπως είπε, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Σωκράτης Φάμελλος θα πρέπει η Π.Γ. να καταθέσει την πρότασή της για τον οδικό χάρτη προς το καταστατικό Συνέδριο και να ακολουθήσει συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 18 Ιανουαρίου, που θα αποφασίσει επ’ αυτής.
Παράλληλα ξεκινά η πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλη τη χώρα. Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.
Στην επόμενη Κ.Ε. που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου θα συζητηθεί και το θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Τέλος, βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον πρόεδρό του είναι να βρεθεί λύση για την Αυγή και το Κόκκινο. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται συζητήσεις και αναμένεται να συσταθεί ομάδα που θα εργαστεί για αυτό.