Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης κι έπειτα από μία πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη (4/12), ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης (5/12) η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα.
Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του νομοσχεδίου. Σε σύνολο 296 βουλευτών υπέρ της αρχής τάχθηκαν 157 βουλευτές έναντι 139 που ψήφισαν «Όχι»
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε τα «πυρά» της κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ενώ από το «μενού» της αντιπαράθεσης δεν έλλειψαν οι έντονες κόντρες και οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με την ένταση στην αίθουσα του κοινοβουλίου να χτυπά αρκετές φορές «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης όπου τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο προεδρεύων εκείνη την ώρα Γιώργος Λαμπρούλης απείλησε να διακόψει τη συνεδρίαση έως ότου πέσουν οι τόνοι. Στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης μπήκε και το ζήτημα του αστυνομικού της Βουλής που κατηγορείται για την κακοποίηση της συζύγου και των παιδιών του.
Στα απρόοπτα της «θυελλώδους» συνεδρίασης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διακόψει νωρίτερα την ομιλία του και να αποχωρήσει από την αίθουσα εξαιτίας πόνου στη μέση.
Μητσοτάκης: «Τολμηρή τομή στην εξέλιξη της αγοράς εργασίας το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό»
Την διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα αναμένονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες με στόχο την ανακούφιση καταναλωτών και καταθετών, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μία πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μία τολμηρή τομή στην εξέλιξή της, με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που είναι ουσιαστικά και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης: υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά κατοικίας.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων» είπε και προσέθεσε:
«Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Σε αυτή τη συγκυρία, «πυροτεχνήματα» όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό. Γι’ αυτό και θα κάνετε λίγη υπομονή, να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
Ανοδική η πορεία των απολαβών
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι από το 2027 και μετά οι απολαβές θα ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, στηριγμένες μάλιστα σε ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού, που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό αλλά θα λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μία πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα, την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η βασική αμοιβή, ο κατώτατος μισθός, να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η βελτίωση της θέσης τους ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα το 2019 ήταν 650 ευρώ και την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με αυτόν.
«Και όχι μόνο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%.
Και βέβαια, εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019 στα 1.500 ευρώ. Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας» είπε ο πρωθυπουργός.
Στην 11η θέση η Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη και όχι τελευταία και κατέθεσε τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.
«Και αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές αυξήσεως του κατώτατου μισθού και στήριξης των πιο αδύναμων εργαζόμενων έχουν επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, για να μπορεί αυτή η διαρκής αναβάθμιση του εισοδήματος και πέραν του 2027 να συνεχίζεται, το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δυο απλές αρχές: ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται παρά μόνο να αυξάνεται, και δεύτερον ότι το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζεται από έναν αντικειμενικό μηχανισμό, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο, και πάλι αντικειμενικούς, υποδείκτες. Ποιοι είναι αυτοί; Η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα της οικονομίας και η ετήσια πορεία του πληθωρισμού» είπε ο πρωθυπουργός.
Προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να αποκλιμακώνει την ανεργία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έφτασε σχεδόν στο 9%, από πάνω από 17% που ήταν το 2019, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό, είναι πολύ σημαντικό αυτό το μείγμα πολιτικής να μπορεί να συνεχιστεί.
«Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τον συνολικό πληθωρισμό στον αλγόριθμο καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά ένα υποσύνολό του, συγκεκριμένα τις μεταβολές του δείκτη τιμών στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας»”.
Τόνισε ότι αυτή η πολιτική, της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών ώστε να έχουμε αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς, είναι και η μόνη πολιτική η οποία απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας και συμπλήρωσε:
«Είναι μία απειλή που ξέρουμε καλά, όχι μόνο στην Ελλάδα -η οποία όμως έχει και το πρόσθετο βάρος να πρέπει να διαχειριστεί τα «απόνερα» μίας πολυετούς κρίσης- αλλά και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Είναι μία απειλή ο πληθωρισμός που αυτή τη στιγμή δοκιμάζει ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Και αναφέρομαι όχι πια στον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά στον συσσωρευμένο πληθωρισμό μίας τριετίας».
Κατά συνέπεια-όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- ακόμα κι αν ελεγχθούν αυτές οι αυξήσεις των τιμών, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στην αξία των προϊόντων και την πραγματική αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.
«Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις»
«Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν και τουλάχιστον, επειδή πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την ακρίβεια, ας αναγνωρίζουμε και τις θετικές ειδήσεις όταν αυτές αποτυπώνονται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, του ΙΕΛΚΑ, τον τελευταίο μήνα, όπου όπως είπε, είχαμε μείωση, αποπληθωρισμό δηλαδή, 0,72% στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Είναι μία πρώτη -καταθέτω στα πρακτικά- θετική ένδειξη ότι οι πολιτικές τις οποίες έχουμε ακολουθήσει, ειδικά όταν πρόκειται για βασικά αγαθά τα οποία καταναλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ασθενέστερα νοικοκυριά, ότι οι πολιτικές αυτές αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χθες είχανε την ευκαιρία να συζητήσουνε την πρόταση του, για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τόνισε:
«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπα και χθες και να καταθέσω και στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία από την Ισπανία, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μία πρόσκαιρη μείωση των τιμών, πλην όμως, σωρευτικά, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από ό,τι στην Ελλάδα. Κρατήστε τα σχετικά στοιχεία και αν έχετε την καλοσύνη μελετήστε τα. Διότι αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι συγκεκριμένα προϊόντα, τα άλευρα ας πούμε, τα οποία στην Ισπανία είχαν για κάποιο διάστημα μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, παρουσίασαν συνολική αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30%, ενώ μόλις 17% στην Ελλάδα. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36%, ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό τελικά αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές, ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες. Υπάρχει βέβαια και κάτι ακόμα, το οποίο θα έπρεπε να το γνωρίζετε και από την περίοδο που ήσασταν στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ τμηματική, σε ορισμένα μόνο προϊόντα. Δεν μπορείτε, δηλαδή, να κατεβάσετε τον ΦΠΑ κατά 2 μονάδες σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μόνο, από το 24%, διότι αυτό είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται από την οδηγία 2006/112 μετά την τελευταία τροποποίηση».
Είπε ακόμη ότι μπορεί να κατέβουν προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, αλλά αυτό το οποίο δεν μπορεί να γίνει είναι να πάρουμε προϊόντα και να πάμε τοι ΦΠΑ από το 24% στο 22% γιατί απαγορεύεται ρητά από την ευρωπαϊκή οδηγία.
Μητσοτάκης: Aποχώρησε από τη Βουλή, λόγω πόνου στη μέση
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε νωρίτερα την ομιλία του και αποχώρησε από τη Βουλή, λόγω προβλήματος στη μέση του, όπως γνωστοποίησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, πριν από λίγο στην Ολομέλεια.
«Ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε μάλλον εσπευσμένα. Η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για κάτι παραπάνω από 20 λεπτά, αλλά κατά την διάρκεια της ομιλίας υπέστη μία ραγδαία όξυνση της κρίσης και του πόνου που έχει στην μέση τους τελευταίους μήνες. Επιτάχυνε το τέλος της ομιλίας του χωρίς να καταφέρει να την ολοκληρώσει. Είναι καλά και τώρα αναπαύετε έπειτα από αυτό το επεισόδιο. Το είχαμε ζήσει και παλαιότερα με άλλη μορφή με τον κ. Κουτσούμπα και είχαμε ανησυχήσει. Δεν είναι ανησυχητικό. Ήταν μία αιφνίδια έξαρση της κρίσης που τον βασανίζει τους τελευταίους μήνες στην μέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
«Ο πρωθυπουργός είναι καλά. Αναπαύεται, μετά από αυτό το επεισόδιο. Το είχαμε ζήσει και πριν από λίγο καιρό, με άλλη μορφή στον κ. Κουτσούμπα, και είχαμε ανησυχήσει. Δεν είναι ανησυχητικό, ήταν μια αιφνίδια έξαρση της κρίσης που τον βασανίζει τους τελευταίους μήνες στη μέση. Έτσι εξηγείται και αυτή η κάπως εσπευσμένη λήξη της ομιλίας του, που στην πραγματικότητα, δεν ήταν λήξη, ήταν ανταπόκριση σε μια ανθρώπινη κατάσταση και του ευχόμεθα όλες και όλοι, μια ώρα αρχύτερα να ξεμπερδέψει με αυτή την περιπέτεια της μέσης του» πρόσθεσε.
Ανδρουλάκης: «Μονόδρομος η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό»
«Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται, ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη παρέμβασή του στη Βουλή, όπου συζητήθηκε η σχετική Οδηγία της ΕΕ και η αντίστοιχη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «Ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων
είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλο όραμα για το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ σημείωσε πώς η πρόσφατη συνάντηση που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους κοινωνικούς εταίρους κατέδειξε ότι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να συζητήσουν και να συμφωνήσουν, όπως άλλωστε έκαναν και στο παρελθόν επί δεκαετίες. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικύρωσης της κοινοτικής Οδηγίας ενσωματώνει με τρόπο φοβικό και συντηρητικό, την απαίτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις και «δεν υπηρετεί το πνεύμα της Οδηγίας, καθώς επιλέγει να θεσμοθετήσει έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει μόνο δύο συγκεκριμένων κριτηρίων, παραγκωνίζοντας επί της ουσίας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η πρόταση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει δύο μόνο κριτήρια της Οδηγίας κι όχι τα 4 που προτείνονται. «Ψηφίζετε λοιπόν κάτι σήμερα που μετά το 2028 θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πώς πρόκειται για ευχολόγιο. «Ποιος εργοδότης θα καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, όταν ο αλγόριθμος θα αποφασίζει τον κατώτατο μισθό; », ανέφερε και τόνισε: «Για άλλη μια φορά, πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλιμακώνοντας την κριτική του στη κυβέρνηση, υπογράμμισε πώς η πολιτική της οδήγησε να απογειωθούν τα κέρδη των ισχυρών παικτών της αγοράς, δεν επανέφερε όμως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν με δίκαιο τρόπο στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
«Ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας αυτή η κοινωνική αδικία να αποκατασταθεί και για αυτό τον λόγο ερχόμαστε σήμερα να προτείνουμε εκ νέου την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής, ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Οδηγία είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.
Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε αποδεδειγμένα τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε.
«Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προστατεύσει τους πολίτες, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες και θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτός είναι ο άλλος δρόμος που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί προς όφελος της κοινωνία με τις προτάσεις του και το αξιόπιστο πρόγραμμά του», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σωκράτης Φάμελλος: «Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα ασκεί τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση και θα συμβάλει, ώστε να υπάρχει μία εναλλακτική προγραμματική προοδευτική πρόταση για να αλλάξει η σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή και δίνοντας το στίγμα του.
‘Ασκησε κριτική στο συναινετικό κλίμα που επικράτησε στην χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη Ανδρουλάκη και έκανε έκκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σημείωσε ότι η πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «υποδηλώνει πρώτα και πάνω από όλα την ταυτοτική σχέση που έχει το κόμμα μας με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Και ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλουμε να αναδείξουμε τις αξίες της ταυτότητάς μας, που σκιάστηκαν το τελευταίο διάστημα».
Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Εδώ και 5 χρόνια λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συστηματικά προωθεί ένα μοντέλο φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Ο εργαζόμενος καταλήγει μόνος και χωρίς καμία στήριξη στη δυστοπία που του επιφυλάσσει ο κύριος Μητσοτάκης».
Υποστήριξε ότι το μοντέλο αυτό είναι αντιπαραγωγικό, καθώς «τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα δεν βγαίνουν από φτηνούς αλλά από καλούς εργαζόμενους και ερευνητές. Και αυτούς τους διώχνετε στο εξωτερικό. Αλλά και γιατί οι μισθοί φτώχειας και η ανασφάλεια εργασίας τροφοδοτούν και τη μετανάστευση και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και είναι νάρκη για το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας».
Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις αμοιβές. Στην τελευταία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου. Και στις δύο τελευταίες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η πολιτική σας οδηγεί ακριβώς στον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων φτωχών. Είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ!»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «Ακόμα και την ευρωπαϊκή οδηγία που συζητάμε την παραχαράσσετε. Γιατί η Οδηγία έχει ως στόχο το 80% των εργαζομένων να έχουν συλλογικές συμβάσεις. Και εσείς με το νομοθέτημα αυτό αναβάλετε αυτό το σχέδιο και αποτρέπετε και τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό νομοθετείτε σήμερα. Γιατί συνειδητή σας επιλογή να είναι και ευάλωτοι και υποαμοιβόμενοι οι εργαζόμενοι. Εφαρμόζετε μνημόνιο, ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακής εποπτείας από το 2018».
Συμπυκνώνοντας υποστήριξε «Με το σχέδιό σας:
1. Η υποχρέωση της οδηγίας για ποσοστό κάλυψης εργαζομένων στο 80% παραπέμπεται στις καλένδες. Η χώρα ως προς τις Συλλογικές Συμβάσεις θα συνεχίζει να είναι ευρωπαϊκή εξαίρεση.
2. Με αλγόριθμο δικής σας έμπνευσης υπολογίζεται ένας κατώτατος μισθός στο όριο της εξαθλίωσης και μάλιστα ΜΕΤΑ την περίοδο της κυβέρνησής σας! Και μέχρι τότε αποκλείονται οι κοινωνικοί εταίροι από τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
3. Οι επιχειρήσεις θα παραβιάζουν συστηματικά τις προβλέψεις γιατί δεν υπάρχει ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός.
4. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα ακυρώνουν στην πράξη τον κατώτατο μισθό, αφού προβλέπουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές».
Συνεχίζοντας ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική μας πρόταση είναι ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη. Και απαιτείται:
-‘Αμεση αύξηση των μισθών με προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενναία αύξηση του κατώτατου
-Κατοχύρωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
-Διασφάλιση μισθών αξιοπρεπούς διαβίωσης
-Επανίδρυση ΣΕΠΕ
-Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών
-Καταπολέμηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων και ανεργίας»
Ανέφερε όμως και τα πεδία διαφοροποίησης από το ΠΑΣΟΚ:
1. Η αργοπορημένη πρότασή σας για τις τράπεζες είναι ένα χάδι στα υπερκέρδη, δεν θα ιδρώσει το αυτί τους… Η δική μας που μπορεί να καταλήγει και σε 10πλάσια έσοδα, λειτουργεί και αποτρεπτικά για το μέλλον. Με το ύψος της φορολόγησης που προτείνετε θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
2. Αλλά εμείς παράλληλα έχουμε προτείνει και ένα ταμείο εγγυοδοσίας, που με την ομπρέλα της αναπτυξιακής τράπεζας θα χρηματοδοτεί νέα καινοτόμα επιχειρηματικότητα ή φθηνή στέγη».
Kλείνοντας σχολίασε την συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ… Αλήθεια, τόσο γρήγορα ξεχάσατε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Προετοιμάζεται μία συναίνεση. Εμείς λέμε ναι σε προοδευτικές συνεργασίες για ανατροπή της κυβέρνησης.
Η χώρα και η κοινωνία δεν χρειάζονται μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν χρειάζεται αντιπολίτευση που θα χορέψει ταγκό με την κυβέρνηση, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα υπερασπιστεί την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση σε μία δεξιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, που πλήττει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και κυβερνάει με το ρουσφέτι, τους ημέτερους, την προπαγάνδα και τον αυταρχισμό, τσαλακώνοντας το Σύνταγμα όποτε δεν τη βολεύει».
«Βολές» Ανδρουλάκη κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ: «Μη χειροκροτάτε δυνατά τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες, γιατί “τρομάζουν” οι επενδυτές»
«Προτείνω στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει στο μέλλον για να μειώσει τις τραπεζικές χρεώσεις, να μη χειροκροτάτε δυνατά γιατί τρομάζετε τις αγορές και τους επενδυτές», σχολίασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε τα «πυρά» του και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταρχάς, κ. Φάμελλε, εμείς αυτό που προτείναμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Το 5% είναι στα 4,87 δισ. κερδών του 2023, δηλαδή 243 εκατ. ευρώ. Ανάλογο ποσό και μεγαλύτερο είναι για το 2024, άρα είναι συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Τώρα, τα 400 εκατ. ευρώ είναι το όριο για να περιλαμβάνονται οι συστημικές μεγάλες τράπεζες σε αυτό το οποίο προσδιορίζουμε. Άρα, δεν αλλάζει το κομμάτι της φορολόγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό και την κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Τώρα, επειδή συζητάμε έναν νόμο και η κα. Κεραμέως μας είπε ότι αυτά που προτείνουμε προσομοιάζουν σε αυτά που κάνει η Τουρκία, θέλω να της πω ότι ο κατώτατος μισθός προσδιοριζόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2012. Ουδέποτε με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός. Τώρα, πώς σας ήρθε ότι αυτό που εφάρμοζε η Ελλάδα μέχρι το 2012, είναι μοντέλο Τουρκίας, πιθανόν στις συνομιλίες Γεραπετρίτη-Φιντάν να είχε μπει και το θέμα του κατώτατου μισθού. Αλλιώς δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω αλλιώς το παράδειγμά σας. Λέτε ότι ο αλγόριθμος είναι η μόνη λύση. Μα, η έγκριτη “Καθημερινή”, -και θα καταθέσω το άρθρο στα πρακτικά-, μιλά για αύξηση της τάξης του 2,5% εάν στις σημερινές συνθήκες λειτουργούσε ο αλγόριθμος. Δεν θα είχαμε την αύξηση που έχουμε σήμερα. Και σας το λέω απλά και δεν μου απαντάτε».
«Αλλά, βέβαια, πώς να απαντήσετε; Εσείς πιθανολογείτε ότι το 2028 δεν θα είστε σε αυτήν τη θέση για να απολογηθείτε στους εργαζομένους για αυτό που νομοθετείτε σήμερα. Εμείς, όμως, σας λέμε και σας χτυπάμε το καμπανάκι: ας υπάρχει αλγόριθμος με κάποιες παραμετρικές αλλαγές στα τέσσερα χαρακτηριστικά που λέει η κοινοτική οδηγία και να είναι εισηγητικός, αλλά τον τελικό λόγο να τον έχουν οι κοινωνικοί εταίροι που θα συμφωνούν στις διαπραγματεύσεις. Αλλιώς, ποιο είναι το κίνητρο για να υπάρχουν διαπραγματεύσεις; Κανένα κίνητρο.
Υπονομεύετε οποιαδήποτε προοπτική να φτάσουμε σε κάλυψη του 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, διότι με τη δική μας άποψη απευθείας θα πάμε πάνω από το 50%. Διότι, αν καθορίζεται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο κατώτατος μισθός, τότε αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης. Και το πιθανότερο σενάριο είναι κάποια στιγμή, μέσω ανάπτυξης και διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, να φτάσουμε στο ποσοστό που λέει η Κοινοτική Οδηγία. Με τη δική σας στρατηγική δεν θα φτάσουμε ποτέ στο 80%. Και ένα ακόμη ερώτημα, γιατί μιλάτε για μείωση του κατώτατου μισθού. Έπεσε ποτέ ο κατώτατος μισθός όταν υπήρχε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ακόμη και μέσα στα μνημόνια; Ποτέ δεν έπεσε όταν υπήρχε αυτή η πολιτική», πρόσθεσε.
Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε: «Τώρα, επειδή άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει για κρυφή ατζέντα στη φορολογία, αυτά που έχουμε ακούσει πολλές φορές, το πρόγραμμά μας από το 2023 περιλαμβάνει όσα λέμε και σήμερα, το 2024. Το πρόγραμμά μας το 2023 έλεγε για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.Δεν είναι, λέει, σύννομο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς Και πώς το κάνει η Ισπανία; Εσείς λέτε ότι απέτυχε, όχι ότι ήταν παράνομο. Πώς, λοιπόν, κάτι που έκανε η Ισπανία είναι εκτός ευρωπαϊκών κανόνων; Μείνετε στο επιχείρημα ότι απέτυχε το μέτρο. Που ούτε απέτυχε το μέτρο. Διότι, όπως είπα και στη συζήτησή μου με τον Πρωθυπουργό, προϋπήρχε ξηρασία μεγάλη στην Ισπανία. Η απόφαση της Ισπανίας για μειωμένο ΦΠΑ δεν ήταν για την κλιμάκωση του πληθωρισμού. Είναι ένα μέτρο που έγινε σε πρότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών λόγω της ξηρασίας σε προϊόντα που παρήγαγε αυτή η μεγάλη παραγωγός χώρα του πρωτογενούς τομέα.
Επίσης, ποιος έχει κρυφή ατζέντα; Αν θυμάμαι καλά, μας είχατε επιτεθεί και λέγατε ότι έχουμε διπλή ατζέντα όταν είπαμε το 5% να γίνει 10% στους άνω των 50.000 και 100.000 ευρώ για τα μερίσματα. Ήταν «φοροκαταιγίδα» αυτό; Και δεν ήταν κοροϊδία και κρυφή ατζέντα ότι, χωρίς να πείτε ούτε μία κουβέντα προεκλογικά, φέρατε το οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες που αξιοποιούν μεγάλοι φοροφυγάδες για να μη δεχθούν ποτέ έλεγχο; Άρα, εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Τα λέμε και τα γράφει το πρόγραμμά μας. Και για τον ΦΠΑ και για τα μερίσματα».
«Ως προς την αγοραστική δύναμη. Σας άκουσα προσεκτικά. Τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα και αποκαλυπτικά. Στα κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη και στους μισθούς ως ποσοστό του ΑΕΠ 26οι στην Ευρώπη. Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μη μιλάτε ονομαστικά. Ονομαστικά είναι αυτό που παίρνεις στο χέρι. Η ουσία είναι τι αγοράζεις με αυτό που παίρνεις στο χέρι. Διότι από αυτό που αγοράζεις με τον μισθό σου, προκύπτει ότι έχουμε τη δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Δεν συμφωνείτε; Διαβάστε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επισήμανε.
Αναφερόμενος στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Για να κλείσω, για την τροπολογία μας. Η τροπολογία που καταθέσαμε είναι η μόνη λύση. Ο αλγόριθμος να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και να δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η έναρξη του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και η δεύτερη τροπολογία δεν καταλαβαίνω τι σας ενοχλεί. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ από το 2014 σύμφωνα με την οποία η προσφυγή στη διαιτησία δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση και των δύο μερών. Άρα, μπορεί να γίνει και με τη θέληση του ενός μέρους, των εργαζομένων. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι παράλογο έχουν αυτές οι τροπολογίες που νομίζω ότι βελτιώνουν την κατάσταση των εργαζομένων και μισθολογικά αλλά και σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων».
«Τώρα, για τα μαθήματα περί αντιπολίτευσης στον κ. Φάμελλο, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αξιόπιστη, προγραμματική, δυναμική και δομική αντιπολίτευση, αλλά χωρίς τοξικότητες. Επιτρέψτε μας να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει το γρηγορότερο δυνατό τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και όχι τον δικό σας δρόμο που την έκανε δυο φορές κυβέρνηση», κατέληξε.
Κόντρα Ανδρουλάκη – Φάμελλου: «Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος» – «Υπάρχει κλίμα συναίνεσης στις σχέσεις σας με την κυβέρνηση;»
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Ζήτησα να μας πείτε αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης. Θα μπορούσατε να μας πείτε ότι δεν υπάρχει κλίμα συναίνεσης. Επειδή ρωτήσατε τι κάναμε εμείς; Καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και δηλώσαμε ότι εγκέφαλος και εμπνευστής του σκανδάλου των υποκλοπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είδα, όμως, ακρότητα στις εκφράσεις δεν θα ήθελα τέτοιο κλίμα στη Ολομέλεια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τον υπαινιγμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου πως ξεχάστηκε το θέμα των υποκλοπών με το κλίμα συναίνεσης στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Αποκάλυψα το παρακράτος, το πήγα στη Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο της ΝΔ που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Τι κάνατε εσείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να διατυπώνετε αυτά τα δηλητηριώδη υπονοούμενα;», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Μετωπική» Κεραμέως με ΠΑΣΟΚ για τον κατώτατο μισθό και με Σωκράτη Φάμελλο
Απέρριψε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως και τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, χαρακτηρίζοντας τες αναχρονιστικές και υποστηρίζοντας ότι ούτε ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων, ούτε τους βοηθούν.
«Η πρώτη είναι η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται αποκλειστικά από εθνική συλλογική σύμβαση από τους κοινωνικούς εταίρους. Από το 2012 και μετά υπάρχει νομοθετικά αυτή η δυνατότητα να καθορίζουν καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους ωστόσο ούτε μία φορά δεν το έκαναν – και εσείς θέλετε να τους δώσετε αυτή την δυνατότητα να το κάνουν για όλους τους εργαζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Εντονότερη ωστόσο ήταν η κριτική της για την δεύτερη τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την επαναφορά του συστήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας εργατικών διαφορών που ίσχυσε μέχρι το 2012 και το οποίο αποκλείεται από το άρθρο 6 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη, αλλά είναι αντίθετη και η πρόταση με διεθνείς συμβάσεις.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, μία μόνο χώρα στον ΟΟΣΑ, η Τουρκία εφαρμόζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
«Θέλει να αντιγράψει τους θεσμούς της Τουρκίας, μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι σε συγκεκριμένους συνδικαλιστές σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ του 2024», σημείωσε.
Επίσης, η υπουργός Εργασίας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, απέρριψε τις κατηγορίες του για ακραία αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι ακραία αντεργατική πολιτική η μείωση της ανεργίας κατά 50% τα τελευταία5 χρόνια – και μάλιστα σήμερα είχαμε μία επιπλέον μείωση της κατά 0,8% μονάδες; Η αύξηση του κατώτατου μισθού; Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,5% μονάδες; Η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση στις 22 των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και στην αγοραστική δύναμη στην 12η θέση, ενώ από τους 680.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης έχουν ήδη επιστρέψει 350.000;».
Άγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής
Κόντρα ξέσπασε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό στην Βουλή, ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Θάνο Πλεύρη, και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής που κατηγορείται για την κακοποίηση της γυναίκας και των παιδιών του.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου περί «συγκάλυψης», ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός υπήρξε οδηγός του φρουράρχου ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη Βουλή από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η κα Κωνσταντοπούλου υπονόησε ότι εμείς, η κυβερνητική πλειοψηφία καλύπτει τον αστυνομικό που κατηγορείται. Λες και θέλαμε να κρύψουμε αυτά τα εγκλήματα. Ο συγκεκριμένος λοιπόν αιτήθηκε να έρθει εδώ τον Ιανουάριο του 2019 και ήρθε τον Μάρτιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο φρούραρχος που είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τον έφερε. Σημαίνει ότι έφταιγε για κάτι; Όχι.», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ακούστε όμως και κάτι άλλο. Ο αστυνομικός πριν να έρθει στη Βουλή ήταν ήταν σε άλλη υπηρεσία, οδηγός του πρώην φρουράρχου της Βουλής που είχατε ορίσει εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου . Φταίει ο φρούραρχος; Το πιο πιθανό είναι ότι ο ένας ρώτησε τον άλλον και είπε καλό παιδί είναι, ήταν και οδηγός μου».
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι με τη λογική της κ. Κωνσταντοπούλου αυτή διόρισε τον φρούραρχο, άρα αυτή ευθύνεται.
«Αυτός είναι ο λαϊκισμός. Η ΝΔ και ο Πρόεδρος της Βουλής δεν κάλυψε κανέναν και εσείς κα Κωνσταντοπούλου φεύγοντας από εδώ να πάρετε τον φρούραρχο σας τηλέφωνο να σας πει για τον αστυνομικό», τόνισε στην παρέμβασή του.
Κωνσταντοπούλου: Δεν επιτρέπεται να σιωπά ο πρωθυπουργός για τον αστυνομικό της Βουλής που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία
Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του κατώτατου μισθού ανέφερε πως το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν έξω από κάθε πλαίσιο κράτος δικαίου και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, έξω από κάθε πλαίσιο επικαιρότητας και ευθυνών.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε: «Διότι όταν έχουν συμβεί τόσο σοβαρά περιστατικά στη Βουλή που εμπλέκουν, τον πρόεδρο της Βουλής, τη φρουρά της Βουλής, εμπλέκουν όσους συνέπραξαν σε αυτή τη σοβαρή συγκάλυψη, δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να έρχεται στην ολομέλεια και επί δεκαπέντε λεπτά… να μη λέει κουβέντα για ένα περιστατικό ακραίας έμφυλης βίας, ακραίας κακοποίησης παιδιών, με βάση την καταγγελία και κυρίως τρομακτικής ευθύνης του ίδιου του προέδρου της Βουλής, για την υπόθαλψη ενός αστυνομικού ο οποίος όταν ήρθε στη Βουλή είχε φάκελο με πολλαπλά περιστατικά βίας κατά πολιτών και συναδέλφων του και καταγγελίες από την σύζυγο του».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός «δεν έπρεπε να πλησιάζει μέσα στη Βουλή» και «βρισκόταν υπό την προστασία του κοινοβουλίου» ενώ υποστήριξε ότι ο «πρόεδρος της Βουλής δεν επιτρέπεται να μην έχει δώσει εξηγήσεις στο σώμα». Πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός παριστάνει κατά καιρούς ότι ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της έμφυλης βίας, της προστασίας των γυναικών και των παιδιών, επίσης δεν επιτρέπεται να σιωπά».
Παράλληλα, είπε ότι «η ΝΔ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη για πολλαπλά περιστατικά συγκάλυψης», αναφέροντας και την υπόθεση των Τεμπών. «Η συγκάλυψη και η μεθόδευση είναι τρέχον νόμισμα για το κόμμα σας», συμπλήρωσε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στο «θέμα των υποκλοπών», είπε ότι το κόμμα της «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει βήμα πίσω, μέχρι να φωτιστεί πλήρως η κακουργηματική δράση σε βάρος του πολιτικού συστήματος, της δημοκρατίας, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων…».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός βρίσκεται ξεκάθαρα σε αποδρομή… που δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας… που όταν έφυγε από το βήμα, η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν κατάλαβε ούτε ότι τέλειωσε ούτε ότι έφυγε». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι καλύπτουν «τα μέγιστα αίσχη» την ίδια ώρα που χειροκροτούν «μια επιλήψιμη διακυβέρνηση».
Ακολούθως η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε στο θέμα του αστυνομικού της Βουλής, λέγοντας ότι ενώ η ίδια ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Τασούλα για το «γιατί παρέμενε στη Βουλή ο αστυνομικός ενώ είχε καταγγελθεί για πολλαπλές κακοποιήσεις και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», ο πρόεδρος του κοινοβουλίου την ειρωνεύτηκε, λέγοντας της, ότι «εγώ έκανα μόνος μου έρευνα και μόνος μου κατέληξα».
Επίσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις επίκαιρες ερωτήσεις της ίδιας προς τον πρωθυπουργό τις οποίες – όπως είπε – δεν έχει απαντήσει ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε, αυτές αφορούν «το πότε θα ποινικοποιήσει η κυβέρνηση τον όρο γυναικοκτονίες», «το έγκλημα των υποκλοπών», «την ασφάλεια των αερομεταφορών», «το κράτος δικαίου», «το περιβάλλον και την πολιτική προστασία» αλλά και «για τη γενοκτονία που διαπράττεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ».
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο»
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι η συζήτηση είναι αποκαλυπτική καθώς «επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που είναι σταθερά στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης έρχεται να απαντήσει, στη μόνιμη ανάγκη του κεφαλαίου να αυξάνει τα κέρδη του, αυξάνοντας φυσικά τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
Τόνισε ότι «η εργασιακή ζούγκλα φιλοτεχνείται εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, υλοποιώντας μέτρα που προτείνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων και την κλεμμένη-απλήρωτη δουλειά των εργαζομένων, η πολιτική σας “χτίζει” τα ρεκόρ της κερδοφορίας για μια χούφτα ομίλους».
Χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι «θετικό για τους εργαζόμενους, γιατί, όπως λέτε, εισάγει έναν “αντικειμενικό” τρόπο υπολογισμού του και αποκλείει την περίπτωση αυτός να μειωθεί».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών. Και μπαίνει οριστική “ταφόπλακα” στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό, ασκώντας πίεση με τους αγώνες τους στην εργοδοσία για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Σημείωσε ότι «με τα ίδια κριτήρια που διαμορφώνετε τον κατώτερο μισθό και σήμερα, δηλαδή, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με τα ίδια κριτήρια θα τον αποφασίζει κάθε κυβέρνηση, από το 2027 και μετά, δηλαδή μετά από εσάς, με τον “φερετζέ” του αλγόριθμου». Και πρόσθεσε ότι η κάθε κυβέρνηση στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων θα απαντά ότι «δεν φταίμε εμείς, ο αλγόριθμος φταίει, αυτός έβγαλε τον μισθό πείνας».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση λέει πως «οι “αυξήσεις” στους μισθούς, έχουν ως στόχο -αν πιαστεί κι αυτός ο στόχος- να φέρουν τον μέσο μισθό, το 2027, στα επίπεδα που ήταν το 2011, δηλαδή 16 χρόνια πριν, τη στιγμή που οι τιμές στα πάντα, δεν συγκρίνονται καν με τότε. Και όλα αυτά, σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης, που όμως είναι ανάπτυξη μονάχα για μια μειοψηφία, πάνω στα κορμιά των πολλών, της πλειοψηφίας».
«Έχετε μετατρέψει τον κατώτατο μισθό, από ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους πιο χαμηλόμισθους, σε μαγνήτη που τραβάει όλους τους μισθούς προς τα κάτω, και συνεπώς, σε δίχτυ προστασίας μόνο των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» επισήμανε. Και είπε ότι η κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα όταν ισχυρίζεται πως με το νόμο αυτό δεν θα μειώνονται οι μισθοί, καθώς «καταρχάς οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ακόμα κι απ’ αυτό το καθεστώς του “αλγορίθμου”, υπάρχουν, ουσιαστικά μόνο για να δικαιολογούν το “φρένο”, στην όποια αναπροσαρμογή και αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ανέφερε ότι με μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «θα μπορεί να μειωθεί ο κατώτερος μισθός, εάν το κρίνετε εσείς απαραίτητο, πολύ περισσότερο και εφόσον μια νέα καπιταλιστική κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας». «Νομοθετείτε, επίσης, την “εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα”. Ταυτόχρονα, όμως, αρνείστε να επιστρέψετε τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους! Τι σημαίνει αυτό; Είναι ή δεν είναι, ένα πλαίσιο που μπορεί κάποια στιγμή, να οδηγήσει στην κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών και στον ιδιωτικό τομέα; Εκτός κι αν, αυτός είναι ο σκοπός σας» συμπλήρωσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι όπου εφαρμόζεται, «αυτό το σύστημα υπολογισμού των κατώτερων μισθών, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όχι μόνο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά απογειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τον κατώτατο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι η κατάρτιση ενός «”σχεδίου δράσης”, με ορίζοντα το 2030», προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο δίνετε σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να μην υπογράψει πότε κλαδική σύμβαση».
«Το πραγματικό σχέδιο σάς το έχουν έτοιμο ήδη, τα ίδια τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Αυτό το σχέδιο σάς το κατέθεσε προχτές, τη Δευτέρα, ως Πρόταση Νόμου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που την υπογράφουν και οι 21 βουλευτές μας. Σας λέμε ξεκάθαρα να αποσύρετε το δικό σας τερατούργημα και να φέρετε για ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αν όντως επιθυμείτε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ απευθυνόμενος «και στην αντιπολίτευση, κυρίως από τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας», έθεσε το ερώτημα αν στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «για να κερδίσουν το παραμικρό οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσει το μεγάλο κεφάλαιο». «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, σημειώνοντας συγκεκριμένα:
«Δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να απευθύνω ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Όλοι βλέπουμε τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, οι οποίες φυσικά δεν είναι καθόλου άσχετες και ασύνδετες με τα όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα θέατρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, στην Ουκρανία, στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή και αλλού.
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανένας ή καμία που να το αμφισβητεί αυτό και θέλουμε να σας ρωτήσουμε: Αλήθεια, εδώ, ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος πλευρά της Ιστορίας; Ποιοι είναι οι αναθεωρητές και ποιοι οι υπερασπιστές της ελευθερίας;
Με βάση τη δική σας ξεδιάντροπη λογική για το Παλαιστινιακό ο ελληνικός λαός πρέπει να κλείσει τα μάτια και να ανεχθεί μια γενοκτονία γιατί το εθνικό συμφέρον, όπως λέτε, είναι να πάμε με τον αντίπαλο της Τουρκίας που είναι και στρατηγικός σύμμαχος σας, το Ισραήλ.
Στη Συρία όπου και ο στρατηγικός σύμμαχός σας Ισραήλ, και η άλλη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχός σας Τουρκία, έχουν αμφότεροι πραγματοποιήσει επεμβάσεις, βομβαρδισμούς, εξαπολύουν κάθε τόσο επιδρομές, κατέχουν παράνομα εδάφη μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας, τι ισχύει;
Η αφωνία σας γι’ αυτά, νομίζετε, δεν νομιμοποιεί τον αναθεωρητισμό;
Επίσης, στη Συρία ποιοι είναι οι ισλαμιστές, φονταμενταλιστές, τρομοκράτες, όπως εσείς χαρακτηρίζατε και χαρακτηρίζετε την Παλαιστινιακή Αντίσταση, τον Παλαιστινιακό λαό κλπ;
Είναι ή δεν είναι αυτοί οι κατσαπλιάδες τρομοκράτες που η ευρωατλαντική προπαγάνδα έχει βαφτίσει “αντάρτες” τώρα και “μετριοπαθείς”, απλά επειδή έτσι τη βολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Θα θέλαμε μια απάντηση για όλα αυτά, αν έχετε βέβαια απάντηση, και δεν έχετε καταπιεί τη γλώσσα σας, πως και συντάσσεστε τώρα με τους τζιχαντιστές. Γιατί μάλλον αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.
Καταλαβαίνουμε ότι έχετε χάσει “τ’ αβγά και τα πασχάλια”. Κάτι ο Τραμπ, κάτι ο Μπάιντεν, κάτι η Νότια Κορέα που επιχείρησε και στρατιωτικό νόμο, κάτι ο Σολτς που παραπαίει κι από κοντά τον ακολουθεί κι ο Μακρόν και πάει λέγοντας. Γενικώς και ειδικώς “κουλουβάχατα” και που είστε ακόμα…».
Κυριάκος Βελόπουλος: Αντιφατικό να μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, όταν έχουμε ένα σύστημα που αποκαλούσε τους Έλληνες τεμπέληδες
«Είναι αντιφατικό να μιλάμε για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, όταν έχουμε ένα σύστημα που μέχρι πριν από κάποιο διάστημα αποκαλούσε τους Έλληνες τεμπέληδες. Το λέω αυτό για να καταλάβουν οι Έλληνες ποιους ψηφίζουν τόσο καιρό. Τον υβριστή σου δεν τον ψηφίζεις ποτέ», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, το 2022 οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.301 ώρες, δηλαδή 76 ώρες λιγότερες απ’ ό,τι 23 χρόνια πριν. Σε άλλες χώρες, π.χ. Αυστρία, Ελβετία, οι μειώσεις είναι 151 και 131 ώρες αντίστοιχα. Στην Ελλάδα όμως, οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν 400 περισσότερες συγκριτικά με τις ώρες εργασίας των Γερμανών. Οι Γερμανοί επίσης είναι οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες, με 25 μέρες ετησίως, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας, λοιπόν, εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λέτε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Για να μην αναφερθώ στις εργασιακές συνθήκες».
Ο κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε «σόου» την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Θα ήθελα να ρωτήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Είναι δυνατόν να καταγγέλλεις κάποιον ότι σε παρακολουθούσε και μετά να χαμογελάς μαζί του και να χαριεντίζεσαι; Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: ή έλεγε ψέματα ο κ. Ανδρουλάκης και δεν τον παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης, ή τον κρατούν, ή ήδη συγκυβερνά. Το ότι συγκυβερνούν είναι βέβαιο. Άλλωστε ψηφίζετε το 50% των νομοσχεδίων που φέρνει η ΝΔ στην Βουλή».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνέχισε, δηλώνοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χθες στην ΕΡΤ ότι “δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και ουσιαστικά”. Ενώ και ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι “η συναίνεση είναι ένα τανγκό που θέλει δύο”. Άρα δεν μιλάμε για έναν αρραβώνα, αλλά για ένα γάμο που έρχεται».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για τους μηλοπαραγωγούς στην Ζαγορά του Πηλίου, σημειώνοντας ότι «καταγγέλλουν πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους διαχωρίζουν σε συνεταιριστές και μη» και πως «αφορμή για την καταγγελία στάθηκε η διαπίστωση πως οι αποζημιώσεις για τον Ντάνιελ ήταν αυξημένες κατά 20% μόνο για όσους ανήκουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς». Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο «στον εν λόγω συνεταιρισμό είναι ο κομματάρχης της ΝΔ. Μάζεψε τους δικούς του και τους έδωσε παραπάνω χρήματα. Μα η κακοκαιρία δεν πλήττει μόνο τους συνεταιρισμένους αγρότες. Σταματήστε να διαχωρίζετε τους Έλληνες σε κομματικούς και μη κομματικούς. Σταματήστε να διχάζετε τους Έλληνες».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται έναν πατριωτισμό που να προτάσσει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και πάνω από οποιονδήποτε σύμμαχο, ο οποίος λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων. Για εμάς δεν υπάρχει αριστερός και δεξιός. Υπάρχει πατριώτης και γκλομπαλιστής. Η χώρα χρειάζεται λύση ελληνική και πατριωτική αλλαγή. Αυτή την αλλαγή θα την φέρει μόνο η Ελληνική Λύση».
Αλέξης Χαρίτσης: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της μιζέριας, λόγω των πολιτικών της ΝΔ»
Για «έναν ολόκληρο μηχανισμό προπαγάνδας που νυχθημερόν επιτίθεται στη Νέα Αριστερά» με αφορμή την πρότασή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης..
Όπως είπε, η πρόταση αυτή έχει «ενοχλήσει» γιατί «σπάει τη λογική της άνευρης συναίνεσης και κυρίως θέτει στο επίκεντρο κάτι πολύ σπουδαίο: την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενορχήστρωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη συνέχεια επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να το συγκαλύψει». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι από τη Νέα Αριστερά «δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην πολιτική της συγκάλυψης».
Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τη δήλωση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη ότι «η Αριστερά είναι μιζέρια», τόνισε πως «η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας» είναι «η χώρα της μιζέριας, λόγω των πολιτικών της ΝΔ».
«Έχετε να πείτε, κάτι ουσιαστικό, κάτι πραγματικό στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες αυτής της χώρας που δουλεύουν όλη μέρα και ξέρουν από την πρώτη μέρα του μήνα ότι όσο σκληρά να εργαστούν ο μισθός τους δεν φτάνει;», διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε την οδηγία που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει με το παρόν νομοσχέδιο, ως την «πρώτη – ιστορικά – παρέμβαση της ΕΕ στο πεδίο των μισθών», με την οποία, μάλιστα εγκαταλείπει «το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα».
«Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει νεοφιλελεύθερα. Επιμένει Μνημονιακά. Δίχως μνημόνιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «συνεπής» στην πολιτική «διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται για «συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που μαζί με τις νέες πραγματικότητες των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει οδηγήσει στο σημερινό χάος: με εργαζόμενους σε συνθήκες εξατομίκευσης, με εργοδότες πανίσχυρους, με ελεγκτικούς μηχανισμούς διαλυμένους, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με την απορρύθμιση να έχει γίνει ο καθημερινός νόμος της ζωής», με τους εργοδότες να αναδεικνύονται «νικητές» και οι εργαζόμενοι «ηττημένοι».
«Το δίπολο κομμάτων και πολιτικών δεν είναι το ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά», σημείωσε, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο που ενσωματώνει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη Οδηγία, «τετραγωνίζει τον κύκλο».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «χωρίς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», «μπορεί να είναι ένα εργαλείο επιβολής της εργοδοσίας εις βάρος των διεκδικήσεων των εργαζομένων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η «εξομοίωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα χωρίς επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο δεν υπάρχει».
«Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν κάνει το βασικό: δεν αποκαθιστά τη διαπραγματευτική δύναμη των συνδικάτων. Αυτή που ο τότε δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τους αφαίρεσε βίαια την εποχή των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον φορά τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς για ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζομένους όπως οι ίδιοι το ζήτησαν κατά την τελευταία πανελλαδική απεργία, παρέπεμψε στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα και η οποία περιλαμβάνει: την «επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας για τις συλλογικές συμβάσεις», την «επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία», την «κατάργηση των κατάπτυστων διατάξεων για τον περιορισμό και την ποινικοποίηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην απεργία», την «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο» και την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ άμεσα και καθορισμός της αύξησης από το 2025 μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει πλήρης αναπλήρωση της περικοπής του 22% που έγινε το 2012».
«Το μέλλον δεν βρίσκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρίκνωσαν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και βύθισαν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το μέλλον βρίσκεται στη μείωση των ωρών εργασίας στις 35 ώρες. Στην τετραήμερη εργασία, στην καθολική αποκατάσταση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλες τις κατηγορίες μισθωτών εργαζομένων», είπε ο Αλ. Χαρίτσης προσθέτοντας πως αυτό το μέλλον «θα έρθει με την ενδυνάμωση και την ενεργή δράση του ίδιου του εργατικού κινήματος». «Και η Αριστερά, η Νέα Αριστερά, για αυτόν τον αγώνα υπάρχει. Τον μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά του καταναγκασμού και της μιζέριας», κατέληξε.
Οξεία αντιπαράθεση για την υπόθεση του κατηγορούμενου αστυνομικού για κακοποίηση της συζύγου και των παιδιών του
Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε επίσης στη Βουλή για την υπόθεση του αστυνομικού που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη συστηματική κακοποίηση της συζύγου και των παιδιών του.
Σφοδρά πυρά αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η Ζωή Κωσταντοπούλου. Εν τω μεταξύ, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση περιστατικών διαφθοράς στην αστυνομία, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και δήλωσε: «Η σύζυγός του πήρε πίσω την καταγγελία και πρόσφατα επανήλθε με νέα. Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων σχεδόν κάθε μέρα προφυλακίζει έναν αστυνομικό».
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξήγησε το χρονικό μέχρι στη σύλληψη του αστυνομικού: «Από τη στιγμή που έγινε μία καταγγελία από την σύζυγό του για την ενδοοικογενειακή βία, Άρχισε η διαδικασία, την επόμενη ημέρα αφαιρέθηκε το όπλο του, Εξετάστηκε από γιατρούς πήρε δύο μήνες αναρρωτική άδεια στη συνέχεια επανήλθε με προσφυγές. Πήγε η σύζυγος του επανειλημμένα και τον στήριξε και είπε ότι είναι όλα καλά, Πήρε πίσω την καταγγελία για την ενδοοικογενειακή βία Και κάποια στιγμή αργότερα πολύ αργότερα προσφάτως έγινε καταγγελία για τα υπόλοιπα».
Η υπόθεση προκάλεσε ένταση, όταν κατά την διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για συγκάλυψη από τον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας: «Συγκαλύπτετε την υπόθεση με βρώμικο τρόπο», για να απαντήσει ο Κ. Τασούλας: «Βρώμικο είναι να εκμεταλλεύεστε ένα τέτοιο περιστατικό. Είστε απαράδεκτη».
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Τασούλας μίλησε για την μετάθεση του αστυνομικού στη Βουλή, λέγοντας: «Εάν ήμουν εγώ πρόεδρος τότε, δε θα είχε έρθει στη Βουλή. Πάντως δεν είναι εύκολο να πεις ότι φταίει κάποιος. Η αντίδραση της Βουλής υπήρξε ακαριαία, αμέσως μόλις υπήρξε η αρχική καταγγελία της συζύγου του αστυνομικού στις 18 Νοεμβρίου, εκείνος συνελήφθη αμέσως, πέντε μόλις λεπτά αργότερα. Η έγκριση της μετάθεσης του αστυνομικού έγινε τον Ιανουάριο του 2019. Γίνεται έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθε και παρέμεινε. Τα παλαιότερα πειθαρχικά του παραπτώματα ήταν 17 χρόνια πριν».
«Κάτι πάρα πολύ σάπιο συμβαίνει μέσα στη Βουλή, μέσα στο πολιτικό σύστημα, και δυστυχώς κρίνεται και η δημοσιογραφία, έχει αποκαλυφθεί ότι εδώ και χρόνια βρισκόταν στην υπηρεσία της Φρουράς της Βουλής αστυνομικός ο οποίος είχε φάκελο με επανειλημμένα περιστατικά βίας κατά πολιτών», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της στο περιστύλιο της Βουλής
Να δοθεί μήνυμα ότι η βουλή δεν συγκαλύπτει την υπόθεση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει: «Είναι εμπεδωμένο στην ελληνική κοινωνία πως όλη η Βουλή είναι ένα σύστημα ρουσφετιών. Η Βουλή δια του προέδρου ή της Διάσκεψης θα πρέπει να εκδώσει μια δυνατή ανακοίνωση προς την κοινωνία ότι η Βουλή δεν συγκαλύπτει».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Ο πρόεδρος της Βουλής δεν διορίζει τις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε αυτήν την ευαίσθητη υπηρεσία. Καμία σχέση δεν υπήρξε για αυτόν και για άλλους, εν προκειμένω με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα».
Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Διάσκεψη των Προέδρων ότι η Βουλή είναι σε συνεννόηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για τα παιδιά.