Πλέον, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ
Η νέα διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την απώλεια του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Πλέον, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 31 βουλευτές έναντι 29 του ΣΥΡΙΖΑ και ο τίτλος του «αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης» μαζί με τα πολιτικά και λειτουργικά προνόμια θα επιδοθεί στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Κατά τον Κανονισμό της Βουλής ο όρος «αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης» χρησιμοποιείται για τον «πρόεδρο της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην Kυβέρνηση». Ο τίτλος εμπεριέχει ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς οι οποίοι απορρέουν κυρίως από τα εκλογικά ποσοστά. Έως σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση ήταν το κόμμα που έβγαινε δεύτερο στις εθνικές εκλογές, αποτελούσε τον ισχυρότερο αντίπαλο της εκάστοτε κυβέρνησης και συνήθως συγκέντρωνε αυξημένες πιθανότητες να κυβερνήσει.
Αποχωρεί ο Παππάς από το γραφείο 69 και μπαίνει ο Ανδρουλάκης
Πέραν αυτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολαμβάνει και λειτουργικά προνόμια τα οποία διευκολύνουν την κοινοβουλευτική του λειτουργία και την αντιπολιτευτική του στρατηγική. Τα προνόμια αυτά αφαιρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μεταφέρονται στο ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στήνει το πολιτικό του στρατηγείο στο πολυτελές γραφείο «69» που βρίσκεται σταθερά στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και στην απέναντι γωνία από την πρωθυπουργική πτέρυγα.
Από αυτό το σημείο οργάνωναν τις αντιπολιτευτικές τους επιθέσεις οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπό αυτά τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποχώρηση του κ. Νίκου Παππά και των συνεργατών του και η μετακόμιση στον χώρο του Ν.Ανδρουλάκη.
Οι μετακλητοί
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιούται να διορίζει συνολικά 10 έμπιστους, μετακλητούς υπαλλήλους, τουλάχιστον 1 παραπάνω σε σχέση με τους προέδρους των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και 3 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους έναντι 2 που έχουν οι υπόλοιποι.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Ν.Ανδρουλάκης, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα λαμβάνει το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και θα δικαιούται μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.
Ενισχυμένη παρουσία σε κοινοβουλευτικές επιτροπές
Επιπρόσθετα, το ΠΑΣΟΚ αποκτά ενισχυμένη παρουσία σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ειδικότερα, θα αποκτήσει την θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία κατά παράδοση αποτελεί πεδίο στενού ελέγχου των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Παράλληλα, αναμένεται να αποκτήσει μια επιπλέον θέση – και να τις αυξήσεις σε 3 – στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων.
Πλέον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν την δυνατότητα συμπλήρωσης της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 για τον διορισμό προέδρων ανεξάρτητων αρχών. Τέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα αντικαταστήσει τον συνάδελφο του από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε οριστεί μέλος της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες». Στην συγκεκριμένη επιτροπή η αντιπολίτευση εκπροσωπείται μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση.