Κασσελάκης: Η δημιουργία «κόμμα – ρυθμιστής» είναι ο στόχος του μέχρι το 2027

Το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να προσδώσει ο ίδιος στην κίνησή του επεκτείνεται από την δημοκρατική αριστερά μέχρι την θεσμική δεξιά

Σε συνεχή επικοινωνία είναι ο Στέφανος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του, καθώς είναι υπό επεξεργασία η ιδρυτική διακήρυξη του κινήματος που ετοιμάζει.

Το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να προσδώσει ο ίδιος στην κίνησή του επεκτείνεται -όπως λέει το ρεπορτάζ τoυ Mega- από την δημοκρατική αριστερά μέχρι την θεσμική δεξιά.

Πράγμα που σημαίνει ότι επιφυλάσσει για το κόμμα του, το ρόλο του ρυθμιστή

Τους κάνει πλάκα με τη διάσπαση σε δόσεις

Η ανεξαρτητοποίηση των Π. Παππά, Αλ. Αυλωνίτη, Κ. Μάλαμα και Ρ. Χρηστίδου, ήταν το πρώτο κύμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή 31.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ωστόσο αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή είχε πάρει περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές. Αν χάσει άλλον έναν βουλευτή, τότε αξιωματική αντιπολίτευση εντός Βουλής θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Χθες παραιτήθηκαν από τα κομματικά τους καθήκοντα οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Γαβρίλος αλλά και πρώην βουλευτής Θάνος Μωραΐτης από τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο.

Η κ. Τζάκρη, η οποία ήταν μέχρι χθες γραμματέας της Κ.Ο. και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, είπε ότι δεν θα αποχωρήσει άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν οργανωθεί το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Γαβρίλος, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είπε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα λάθη των τελευταίων δύο μηνών, δηλαδή όσα ξεκίνησαν με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να καθαιρέσει από πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και ότι ακολούθησε ως τον οριστικό αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές.

Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ακολουθήσουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Σε συνεννόηση μαζί του θα κρατούν εκείνοι τον ρυθμό των αποχωρήσεων, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού και θα προσπαθεί να κάνει ένα restart, να βρίσκεται σε ένα καθοδικό σπιράλ από το οποίο δεν θα μπορεί να ξεφύγει.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο σύνολο είναι περισσότεροι από δέκα οι βουλευτές που το έχουν ήδη αποφασίσει, αν και αντικειμενικά το μεγαλύτερο βάρος στην πλάτη το έχει ο επόμενος. Ο λόγος είναι ότι θα είναι ο Νο 31, δηλαδή εκείνος που με την παραίτησή του από την Κ.Ο. θα αποκαθηλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παραμένω ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “συνεργαζόμενη” προς το παρόν. Η σκέψη μου ήταν ότι δεν έπρεπε να ρίξω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, για παράδειγμα, χθες, στην ΕΡΤ η Γιώτα Πούλου, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Σαρακιώτη και τον Βασίλη Κόκκαλη να είναι και εκείνοι ένα βήμα πριν από την ανεξαρτητοποίησή τους.

«Για το αντιδημοκρατικό άγος του Εκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που προοικονομήθηκε στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, και τις μοιραίες εξελίξεις για τις οποίες είχα προειδοποιήσει εγκαίρως, θα τοποθετηθώ ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο και τον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα. Στον μεταξύ χρόνο να συνομιλώ έχω μόνο με την κοινωνία και τα μέλη του κόμματος και δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, από την οποίαν προέρχομαι και πάντα θα υπηρετώ» είπε χθες και η Νίνα Κασιμάτη, η οποία πάντως διαψεύδει ότι επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ.

Μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και μελών

Κύμα αποχωρήσεων ωστόσο δεν υπάρχει μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την παραίτησή τους υπέγραψαν σε επιστολή τους προς τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, 64 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ το ίδιο έπραξαν κι αρκετοί ακόμα μεμονωμένα. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή περισσότερα από 110 μέλη της, ενώ χθες αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάσης Οικονόμου.

Μπροστά σε όσα πρωτοφανή συνέβησαν με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και στον απόηχο των παραιτήσεων 100 και πλέον μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την παραίτησή τους υποβάλλουν μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές.

Στη Νομαρχιακή Ανατολικής Αττικής παραιτήθηκαν 18 από τα 27 μέλη του οργάνου, ενώ στην Α’ Αθήνας 20 από τα 31 μέλη του οργάνου. Επίσης παραιτήθηκαν 20 από τα 31 μέλη και από τη Νομαρχιακή της Δυτικής Αθήνας.

Οι αποχωρήσεις αυτές είχαν και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σημειώθηκαν στις τρεις μεγαλύτερες νομαρχιακές της Αττικής. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεμονωμένες παραιτήσεις στελεχών των συγκεκριμένων οργάνων που θέλησαν να αποχωρήσουν με ιδιωτικό κείμενο. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις κι άλλες Νομαρχιακές σε όλη τη χώρα.

Ενώπιον αυτής της τακτικής Κασσελάκη, που στόχο έχει τη συνέχιση της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ ως τη διάλυσή του, η Κουμουνδούρου αντιδρά τουλάχιστον σπασμωδικά.

Ο Γ. Τσίπρας καταγγέλλει τον Κασσελάκη ως ενεργούμενο της διαπλοκής και την ίδια στιγμή, ο Παύλος Πολάκης στέλνει μηνύματα στους αποχωρήσαντες και κυρίως σε όσους σχεδιάζουν να φύγουν τις επόμενες ημέρες, να μη φύγουν διότι το κόμμα του Κασσελάκη δεν έχει μέλλον.

Σε αυτό το σκηνικό όπου στο επιτελείο των «87» επικρατεί χάος και πανικός, ο Νίκος Παππάς προσεγγίζει τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Ελενα Ακρίτα που εκλέχθηκαν βουλευτές Επικρατείας, δηλαδή χωρίς σταυρό, για να τους πείσει να μην αποχωρήσουν και εκείνοι, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να πάρει την απάντησή τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.