Το ρήγμα εντός της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να διευρύνεται

Η απόφαση του πρωθυπουργού να στήσει παγίδα στον Αντώνη Σαμαρά με την αναφορά του στους δήθεν χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά αποδείχθηκε ότι γύρισε εναντίον του, προκαλώντας προβλήματα στο Μαξίμου

Η μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να θέσει τον Αντώνη Σαμαρά στο στόχαστρο, αναφέροντας υποτιθέμενες φιλικές επαφές του με τον Νίκο Παππά, εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για το Μαξίμου. Η άμεση και έντονη αντίδραση του περιβάλλοντος Σαμαρά, μαζί με την οργή πολλών βουλευτών, οδήγησε σε βαθύ ρήγμα στο κόμμα.

Σε κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί σύγχυση για την κίνηση του πρωθυπουργού να εκθέσει δημόσια στη Βουλή τον Αντώνη Σαμαρά, επικαλούμενος την κριτική στον Νίκο Παππά. Η εμπλοκή του πρωθυπουργού στην εσωτερική διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αντιθεσμική, ενώ η αναφορά στον Σαμαρά πυροδότησε αντιδράσεις από δεκάδες βουλευτές που διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε εθνικά θέματα, κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Πηγή με καλή πληροφόρηση αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός επιδίωξε αυτή την επίθεση προς τον Αντώνη Σαμαρά για να αποτρέψει ερώτηση που σχεδίαζαν να καταθέσουν 16 βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Με την κίνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δοκίμασε και τις αντιδράσεις του Σαμαρά, ώστε να υπολογίσει την έκταση της αντίστασης σε περίπτωση που αποφασιστεί η προσφυγή στη Χάγη για τα έξι ναυτικά μίλια.

Η δυναμική απάντηση του περιβάλλοντος Σαμαρά προβλημάτισε το Μαξίμου. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαρρέουν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να χαράξει εξωτερική πολιτική με βάση τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνουν ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με όποιον βουλευτή ή παράγοντα του κόμματος αμφισβητήσει στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης.

Επιπλέον, το Μαξίμου σχεδιάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κρίσιμη παρέμβαση τη σταθεροποίηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού. Με αυτή την αλλαγή, η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία ακόμη και με ποσοστό περίπου 33%, στέλνοντας μήνυμα στους αντιφρονούντες βουλευτές ότι σε περίπτωση ανταρσίας στα εθνικά θέματα, θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν επίσης ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, με έμφαση στην προεκλογική προετοιμασία, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προτού η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προλάβει να ανακάμψει.

Τέλος, για μία ακόμη φορά το Μαξίμου επιχειρεί να εμπλέξει και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε σχέδια για δήθεν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Πρόκειται για το μόνιμο παραμύθι που διακινεί το Μαξίμου όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.