Σαμαράς προγραμματίζει να ρίξει ξανά έναν Μητσοτάκη από την εξουσία

Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται αποφασισμένος να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο εκνευρισμός του έχει ενταθεί από πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού σε χειραψία που αντάλλαξε ο Σαμαράς με τον καταδικασμένο Νίκο Παππά, γεγονός που θεωρεί ως προσβολή. Άτομα που γνωρίζουν τον χαρακτήρα του Μεσσήνιου πολιτικού εκτιμούν πως δεν θα το αφήσει αναπάντητο.

Προγραμματισμένη ομιλία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαμαράς σκοπεύει να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο. Η ομιλία του θα περιλαμβάνει σφοδρή κριτική σε θέματα όπως οι προοδευτικές πολιτικές, η ακρίβεια και τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού θεωρείται έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, και ο Σαμαράς φαίνεται να θέλει να αμαυρώσει αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Θέμα Γεραπετρίτη

Η ένταση κλιμακώνεται και από τις εξελίξεις στα εξωτερικά ζητήματα, ειδικά με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Παρά την άτυπη συμφωνία βουλευτών της ΝΔ να αποφύγουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, πολλοί παραμένουν δύσπιστοι, επηρεαζόμενοι και από τη στάση Σαμαρά.

Παρεμβάσεις για τα Ελληνοτουρκικά

Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Erdogan τον Ιανουάριο του 2025. Ο Σαμαράς προτίθεται να ασκήσει έντονη κριτική στην προσέγγιση των δύο χωρών, κατακρίνοντας ιδιαίτερα την πιθανότητα να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Οι συνεργάτες του τονίζουν πως θεωρεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη ακατάλληλο για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ειδικά λόγω της δήλωσής του ότι «προτιμά να χαρακτηριστεί προδότης» παρά να μη λυθούν τα ζητήματα με την Τουρκία.

Πιθανά σενάρια

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Μητσοτάκη – Σαμαρά φαίνεται να οδηγεί σε δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο, ο Σαμαράς θα προβεί σε σκληρή ομιλία, αμφισβητώντας ανοιχτά την ικανότητα του Πρωθυπουργού στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μομφή.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαγραφή του Σαμαρά από τη ΝΔ δεν αποκλείεται. Στο δεύτερο σενάριο, αν ο Σαμαράς διαγραφεί, ενδέχεται να υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, πιθανόν με συνέπεια τη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, οδηγώντας πιθανώς σε πτώση της κυβέρνησης. Εάν διαγραφεί, ο Σαμαράς ενδέχεται να επιλέξει τη στήριξη άλλου πολιτικού φορέα ή ακόμα και να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.