Το πολιτικό τοπίο και η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από το Μαξίμου

Ο οδικός χάρτης Μητσοτάκη για την σύγκλιση με την Ευρώπη

Την πολιτική σταθερότητα θέτει ως βασική προϋπόθεση ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για να οδηγηθούμε στην σύγκλιση με την Ευρώπη.

Περιγράφοντας το μείγμα της πολιτικής που ήδη ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό τόνισε ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και την ευημερία δεν πρέπει να έχει στροφές και σπασμωδικές κινήσεις αλλά κυβερνήσεις τετραετίας, αξιοπιστία, τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και συστηματική δουλειά και δημοσιονομική πειθαρχία, επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και δυναμική ανάπτυξη η οποία ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στο 2010 καθώς για τον ίδιο η ευημερία που ζούσαμε τότε ήταν επίπλαστη.

«Μου κάνει εντύπωση πώς ορισμένοι επιμένουν, στις συγκρίσεις τις οποίες κάνουν ως προς τα οικονομικά στοιχεία, να εξακολουθούν να θέτουν ως έτος σύγκρισης το 2010 και να λένε: «πότε θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2010;». Χωρίς να θυμούνται ότι αυτή η ευημερία την οποία ζούσαμε πριν ακριβώς τη χρεοκοπία ήταν μια επίπλαστη ευημερία, ήταν μια ευημερία η οποία στηριζόταν πρωτίστως σε δανεικά και η οποία τελικά οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους εξής στόχους σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησής του:

  • την σύγκλιση εισοδημάτων και επιπέδου ζωής των Ελλήνων με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών και
  • την μείωση στο εσωτερικό των περιφερειακών, των ενδοπεριφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα 2,5 χρόνια περιλαμβάνει:

  • Διατήρηση του θεσμού των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του RRF.
  • Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τη σύγχρονη τεχνολογία και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.
  • Ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του €1 εκατ. ευρώ.
  • 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
  • Συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ένα ενδιαφέρον πολιτικό τοπίο

Το πολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση περιγράφεται γλαφυρά στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως και μπορεί να είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά δείχνουν την τάση του εκλογικού σώματος.

Την δημοσκόπηση της Alco η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις εσωκομματικές στο ΠΑΣΟΚ και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη διαβάζουν με προσοχή στο Μαξίμου.

Για την κυβέρνηση που παραμένει αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη, βασικός στόχος είναι η αντιστροφή της φθοράς με την οποία έρχονται νομοτελειακά όλες οι κυβερνήσεις όταν διανύουν την δεύτερη 4ετία τους

Πλέον, σύμφωνα με τα ευρήματά της Alco για λογαριασμό του Alpha, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ανοδική τάση και έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 25% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση.

Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 15,3%, Ελληνική Λύση 9,3%, ΚΚΕ 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ 6,6%. Στα όρια του 3% βρίσκονται: Φωνή Λογικής με 4,1%, Νίκη με 3,9%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,3 και ΜέΡΑ25 με 2,8%. Η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 1,9%.

Κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση της δημοσκόπησης στο κυβερνητικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν ότι πλέον ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά θεωρούν ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πιάσει ταβάνι και δεν καταφέρνει να καρπωθεί όσο περίμενε κανείς τη μαζική φυγή των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εκ των οποίων αναζητώντας αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, δηλαδή ένα κόμμα διαμαρτυρίας, βρίσκουν πολιτική στέγη σε αντίστοιχους πολιτικούς σχηματισμούς στα δεξιά της ΝΔ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.