Νέες πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Προς διάσπαση ή ανασυγκρότηση;

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν εισήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο, βρήκε θερμή αποδοχή από την πλειοψηφία του κόμματος.

Η εξαίρεση ήταν η “Ομπρέλα” και η ομάδα της Αχτσιόγλου, που από την αρχή αντέδρασαν στις θέσεις και τη στάση του και σύντομα αποστασιοποιήθηκαν από τον νέο πρόεδρο.

Η άνοδος και οι προσδοκίες

Τα περισσότερα στελέχη είδαν στον Κασσελάκη μια ευκαιρία ανασυγκρότησης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι ο λαμπερός και άφθαρτος υποψήφιος θα μπορούσε να ανακτήσει τις απώλειες του κόμματος. Παράλληλα, υπήρχαν και εκείνοι που, χωρίς να εκφράζουν ανοιχτά αντίθεση, παρακολουθούσαν με σκεπτικισμό την πορεία του. Ωστόσο, γρήγορα κατέστη φανερό ότι ο Κασσελάκης δεν ήταν αυτό που ήλπιζαν. Η πολιτική του άγνοια και η αποκοπή του από την αριστερή παράδοση έγιναν εμπόδιο στη λειτουργία του κόμματος.

Το ρήγμα στη βάση

Ο Κασσελάκης ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο, πιο ευέλικτο κόμμα, χωρίς τα παραδοσιακά κομματικά όργανα και την πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η στάση άρχισε να φέρνει ρήγματα μέσα στο κόμμα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας.

Ο παραδοσιακός ΣΥΡΙΖΑ σε αντεπίθεση

Η υποστήριξη προς τον Κασσελάκη άρχισε να φθίνει, ιδιαίτερα από τον “παραδοσιακό” ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά αντέδρασε δυναμικά. Οι εσωκομματικές πιέσεις οδήγησαν στην απαίτηση εκλογών στη βάση και πρόταση μομφής, με τον Κασσελάκη να αντιλαμβάνεται πλέον πως αντιμετωπίζεται ως “πολιτικά διωκόμενος” από τους παραδοσιακούς γραφειοκράτες.

Πτώση και αποξένωση

Ο Κασσελάκης έχασε την εμπιστοσύνη των παλαιότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπεριφορά του να χαρακτηρίζεται από αλαζονεία. Η αδυναμία του να διαχειριστεί την πρόταση μομφής και η αποτυχία του να διατηρήσει τη θέση του στην ηγεσία, ήταν το τελικό πλήγμα.

Νέες εχθρικές κινήσεις

Μετά την καθαίρεσή του, ο Κασσελάκης στράφηκε σε ανοιχτές αντιπαραθέσεις με το κόμμα, χρησιμοποιώντας νομικά μέσα, εξώδικα και απειλές για να προασπίσει τα δικαιώματά του. Παράλληλα, προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό έδαφος και να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος.

Οι εσωκομματικές συγκρούσεις κορυφώνονται

Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πλέον ότι η απομάκρυνση του Κασσελάκη είναι αναγκαία για την επιβίωση του κόμματος. Το δίλημμα “ΣΥΡΙΖΑ ή Κασσελάκης” διατυπώθηκε καθαρά από στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης, δείχνοντας την ένταση που επικρατεί. Παράλληλα, υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις για το συνέδριο, με τις ημερομηνίες και τη διάρκεια του να αποτελούν σημείο τριβής.

Το φάσμα της διάσπασης

Ενώ το κόμμα προετοιμάζεται για το συνέδριο, η πιθανότητα διάσπασης φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη προειδοποιούν ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα αν δεν είναι υποψήφιος. Ταυτόχρονα, οι κινήσεις του Κασσελάκη και οι περιοδείες του ως “Στέφανος σκέτο” δείχνουν ότι προετοιμάζεται για κάτι νέο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα.

Η μάχη για την “ταυτότητα” του κόμματος

Η πιθανή διάσπαση δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη χρηματοδότηση και την “ταυτότητα” του κόμματος. Η διελκυστίνδα για το ποιος θα διατηρήσει τον έλεγχο της κομματικής “σφραγίδας” αποτελεί βασικό στοιχείο στη μάχη που μαίνεται στην Κουμουνδούρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.