Κεραμέως: Αύξηση 46% στον κατώτατο μισθό έως το 2027

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τους κοινωνικούς εταίρους αναφορικά με τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και η Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως το Σάββατο (19/10) στο MEGA.

Αναφερόμενη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρώτος κύκλος διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με βασικό θέμα συζήτησης «το πόσο και το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027». Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 46% από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής η οποία προτείνει, μετά το 2027 να εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του, αφενός τον πληθωρισμό και αφετέρου την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. «Έχει να κάνει και με το θέμα της ακρίβειας. Ακούμε, ευλόγως, πάρα πολλές ανησυχίες, ακούμε σκέψεις σχετικά με το πού πάνε οι τιμές. Γίνονται προσπάθειες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Σημαντικές προσπάθειες. Αφενός λοιπόν ο μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη το πόσο ανεβαίνουν οι τιμές . Όσο ανεβαίνουν οι τιμές θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Επίσης θα λαμβάνει υπόψη γενικότερα την οικονομία της χώρας μας», είπε η κα Κεραμέως υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει στόχο και για τον μέσο μισθό προκειμένου να ανέλθει κοντά στα 1500 ευρώ.

Μια άλλη παράμετρος επί της οποίας τοποθετήθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Είχαμε τα τελευταία χρόνια 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία, μία μεγαλύτερη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε. Ως προς τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2025, η κα Κεραμέως υπογράμμισε τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να αυξάνει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και εν προκειμένω των συνταξιούχων. Όπως είπε η υπουργός, σωρευτικά την τελευταία τριετία έχει σημειωθεί μια αύξηση που θα ξεπεράσει το 13%. Επεσήμανε δε ότι από την 1 η Ιανουαρίου θα υπάρξει αύξηση από 2,2% έως 2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους, διευκρινίζοντας ότι το ακριβές ύψος της αύξησης εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα γνωστοποιηθούν εντός Νοεμβρίου, τα οποία, όπως είπε, επί του παρόντος δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά. Αναφερόμενη στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία αφορά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω
από 1.400 ευρώ και είναι υπόχρεοι καταβολής της εισφοράς. Η στρέβλωση, όπως τη χαρακτήρισε η υπουργός, η οποία βαίνει προς διόρθωση, εντοπίζεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της οριζόντιας αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ορισμένοι συνταξιούχοι αλλάζουν κλίμακα, που συνεπάγεται μεγαλύτερο συντελεστή εισφοράς αλληλεγγύης με αποτέλεσμα αντί να βλέπουν αύξηση στη σύνταξή τους, να παρατηρείται μείωση. Προανήγγειλε δε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τα Χριστούγεννα, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου οι
οποίες προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο. Ανέφερε μάλιστα ότι το ίδιο διάστημα θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και αφορά στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων έως 1.600 ευρώ.

Σχετικά με την ανεργία, η υπουργός επεσήμανε ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στο 9% και προανήγγειλε στοχευμένες δράσεις που θα εστιάσουν στους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους, όπου εντοπίζεται σημαντικός αριθμός πολύτιμου αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα των στοχευμένων αυτών δράσεων τις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ που πραγματοποιούνται στο Περιστέρι, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, με το Υπουργείο να λειτουργεί ως «γέφυρα» σε αυτή την προσπάθεια.

«Περίπου 200 επιχειρήσεις, σήμερα που μιλάμε, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα χθες που ξεκίνησαν οι Ημέρες Καριέρας πέρασαν τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου χιλιάδες συμπολίτες μας που αναζητούν δουλειά». Πρόσθεσε δε ότι από τις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται σε ετήσια βάση, πάνω από 7.500 ενδιαφερόμενοι έχουν βρει δουλειά, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη δράση θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από το Άμστερνταμ στα τέλη Νοεμβρίου. «Έχουμε τόσα λαμπρά μυαλά, πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, που θέλουν να επιστρέψουν αλλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία. Και πάλι έρχεται το Υπουργείο Εργασίας για να φέρει κοντά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.