Μεγάλος νικητής του του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών και εκ νέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικρατώντας επί του Χάρη Δούκα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis S.A, Στράτος Φαναράς, αναφερόμενος στο πολιτικό γεγονός της βραδιάς μίλησε (MEGA) για «μια νίκη που δεν δημιουργεί περίοδο χάριτος» για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμώντας παράλληλα πως θα «έχει δυνατότητα να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα» που θα οδηγήσει στην προοπτική «δυνατότητας να κυβερνήσει».

Στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών «ο μόνος που μπορούσε να απειλήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ο Παύλος Γερουλάνος», σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά

Με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών να είναι «καθαρό» και τον Χάρη Δούκα να εκφράζει δημόσια τα συγχαρητήρια του ο κ. Φαναράς τόνισε «ο μόνος που μπορούσε να απειλήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ο Παύλος Γερουλάνος».

Από πού άντλησε ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο κομβικό ερώτημα για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή ο κ. Φαναράς σημείωσε εισαγωγικά: «Αυτό που φάνηκε -και μάλιστα πριν από τον πρώτο γύρο- είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια πιο κεντρική θέση στο φάσμα των υποψηφιοτήτων» και συνέχισε λέγοντας πως «από τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι στον κ. Δούκα στον δεύτερο γύρο κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους από τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ» για να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην ανάλυσή του εστιάζοντας σε όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή την κ. Διαμαντοπούλου ή τον κ. Γερουλάνου.

«Ειδικά οι ψηφοφόροι της κ. Διαμαντοπούλου ήταν η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων που άντλησε» την δεύτερη Κυριακή  ο Νίκος Ανδρουλάκης πέραν των υποστηρικτών του, της 6ης Οκτωβρίου.

«Οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου ελάχιστα παραπάνω προτίμησαν τον κ. Ανδρουλάκη, έναντι του κ. Δούκα και ένα μεγάλο τμήμα τους  δεν συμμετείχε», πρόσθεσε.

Ο νέος ρόλος του Γερουλάνου και η κεντροαριστερά

Ο κ. Φαναράς αναφερόμενος ειδικά στον κ. Γερουλάνο διέκρινε πως παρουσίασε μια δυναμική μετά το debate. «Τώρα, ο Γερουλάνος δεν είναι ένα απλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ηγετικό στέλεχος και έτσι θα πρέπει να τοποθετείται».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, συνέχισε λέγοντας ότι «όταν άρχισε να εμφανίζεται με όρους δραματικούς η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο μια σύμπλευσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς άρχισε να αποδυναμώνεται. Έτσι λοιπόν το ΠΑΣΟΚ βρήκε δύναμη να αυξάνει δημοσκοπικά τη δύναμή του και οι άνθρωποι που το ενίσχυαν δεν πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας πρόθεση για να αλλάξει αλλά για να προχωρήσει αυτό που είναι. Όσοι κατέβαιναν σε αυτή την αναμέτρηση με σύνθημα αλλαγή ήταν λίγο εκτός τόπου και χρόνου με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονταν».

Ο κ. Φαναράς χτύπησε και το «καμπανάκι» της ακροδεξιάς που παραμονεύει. «Βρίσκεται σε κρίση η κεντροαριστερά και μπορεί να δει την ακροδεξιά σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης» αν δεν κινηθεί με στρατηγική στην πολιτική σκακιέρα, είπε.