Εκλογές ΠΑΣΟΚ 2024: Πολύ κακό για το τίποτα – Άνετη νίκη Ανδρουλάκη με 60% έναντι 40% του Δούκα – Στο 28,5% η αποχή

Συνολικά στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα ψήφισαν 212.269 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν 303.223 ήταν κατά, περίπου 28,5% μειωμένη καθώς απείχαν 89.000 ψηφοφόροι

«Πολύ κακό για το τίποτα»… Με αυτή την ατάκα θα μπορούσε να συνοψισθεί το πολιτικό αποτύπωμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες οδηγήθηκε από τα αρνητικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και το κύμα αμφισβήτησης που ακολούθησε.
Περισσότερα είναι αυτά που… δεν έλυσε η εσωκομματική κάλπη όπως δείχνει η άνετη επικράτηση του νύν προέδρου του κόμματος με ευρεία διαφορά ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ντέρμι.
Με ενσωμάτωση εκλογικών τμημάτων στο 97,20% ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 60,93% των ψήφων, ενώ ο Χάρης Δούκας το 40,07%.

Η πρώτη εκτίμηση για τις ψήφους που λαμβάνει πανελλαδικά ο Νίκος Ανδρουλάκης με το 60% των 214.000 ψηφοφόρων που συμμετείχαν στον β΄ γύρο των εκλογών είναι θα φτάσουν τις 128.000, πράγμα που σημαίνει απώλεια 11.000 ψήφων σε σχέση με τον β΄γύρο  του 2021, που είχε πάρει 139.000 ψήφους.

Αποδοχή ήττας απο Δούκα

«Καταφέραμε σε 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ρεύμα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Χάρης Δούκας, ο οποίος νωρίτερα συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του.
«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

pasok_2_1.JPG
Δεν διαμορφώθηκε μια δυναμική που να γεφυρώνει τις δύο αντίθετες παρατάξεις του κόμματος στο θέμα των συμμαχιών και κυρίως που να δίνει το χαρακτήρα της «κυβερνησιμότητας» στο ΠΑΣΟΚ.
Οπως ανακοινώθηκε, συνολικά στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα ψήφισαν 212.269 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν 303.223 ήταν κατά, περίπου 28,5% μειωμένη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιβεβαιώθηκε ότι ελέγχει τους εσωκομματικούς μηχανισμούς, αλλά αδυνατεί να «ξεκολλήσει» το κόμμα από τις χαμηλές πτήσεις ενώ Χάρης Δούκας μετά τη νίκη του στο Δήμο Αθηναίων φάνηκε επισπεύδων να κερδίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε σύντομα σημαντική φθορά, ενδεικτικό είναι ότι έχασε πάνω απο 10.000 ψήφους από τον Β΄γύρο των προηγούμενων εκλογών.

Με βάση ορισμένες ενδείξεις ο Ανδρουλάκης ήταν φαβορί για να κερδίσει με 54% έναντι 46% του Δούκα.
Η θητεία του στον Δήμο βαθμολογείται αρνητικά εάν δούμε και τις επιδόσεις του στις εσωκομαμματικές εκλογές στο Δήμο (τρίτος με 19,64%) και στην περιφέρεια Αττικής (τεταρτος με 17,9%)
Εάν ανοίξουμε το φακό, η Κεντροαριστερά, παρά το χάος που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να διαμορφώσει ένα αφήγημα για το μέλλον της χώρας και ως εκ τούτου αδυνατεί να καρπωθεί την τεράστια κυβερνητική φθορά.
Η αποτυχία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, ο χώρος δεξιότερα της ΝΔ να εμφανίζει μεγαλύτερη κινητικότητα με πιο σαφή και προσδιορισμένη κοινωνική και πολιτική παρεμβατικότητα που τον φτάνει στο ύψος του 24% συνολικά.

Τα αποτελέσματα στην Αθήνα σε ενσωμάτωση 81,4%
Ανδρουλάκης: 59
Δούκας: 41

Αποτελέσματα σε ενσωμάτωση 60% στον Πειραιά
Ανδρουλάκης: 63,25
Δούκας: 36,75
pasok_1_1.JPG
Αποτελέσματα από Κρήτη

(ενσωματωμένο το 38,3% των τμημάτων)
Ανδρουλάκης: 79,6%
Δούκας: 20,4%

Δήμος Χερσονήσου
Ανδρουλάκης 262
Δούκας 88

Δήμος Χανίων
Ανδρουλάκης 183
Δούκας 93

Οροπέδιο Λασιθίου
Ανδρουλάκης 324
Δούκας 9

Κολυμβάρι Πλατανιά
Ανδρουλάκης 76
Δούκας 32

Βρύσες Αποκορώνου
Ανδρουλάκης 108
Δούκας 40

Βάμος Αποκορώνου
Ανδρουλάκης 67
Δούκας 10

Κεράμια Χανίων
Ανδρουλάκης 69
Δούκας 10

Θέρισσο Βαμβακόπουλο
Ανδρουλάκης 66
Δούκας 32

Αποτελέσματα στην Ήπειρο με την ενσωμάτωνο στο 73,8% των τμημάτων
Ανδρουλάκης: 51,6%
Δούκας: 48,4%

Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο Μεσολόγγι
Στο Μεσολόγγι ψήφισαν 550 άτομα.
Ανδρουλάκης 299
Δουκας 243
24liveblog
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-13_210339.png
Κατρίνης: Εντολή στον Ανδρουλάκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο, τονίζει σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία στον Α’ Γύρο Μιχάλης Κατρίνης
«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Έχει την εντολή των πολιτών να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο», σημειώνει ο κ. Κατρίνης με ανάρτησή του στο Χ.


Φαβορί εξαρχής ο Ανδρουλάκης

Σε κάθε περίπτωση, φαβορί  ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν πρώτος σε ψήφους και στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή (6/10).
Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο στις 6 Οκτωβρίου ο Ν. Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος με 29,64% και ακολούθησε δεύτερος με 21,41% ο Χάρης Δούκας έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12% που ήταν τρίτος.
Πάντως, τον Χ. Δούκα στηρίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου (υποψήφια στον πρώτο γύρο στις 6/10) και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ουδέτεροι, δηλαδή χωρίς να στηρίζουν κάποιον από τους 2 μονομάχους της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, εχουν δηλώσει η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος την περασμένη Κυριακή 6/10, αν και το θέμα είναι το που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που κέρδισαν πριν από μία εβδομάδα.
Πάντως, το αποτέλεσμα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές αναμένεται να είναι οριακό, όπως και την προηγούμενη Κυριακή.

Ανδρουλάκης: Ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας, τα δύσκολα πίσω μας

Στο Ίλιον ψήφισε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής 13/10 ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τον σημερινό β΄ γύρο των εκλογών.
Άφου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Το πέτυχαμε με αγώνα και προσπάθεια», αλλά και πως «σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω και τα καλύτερα μπροστά».
«Ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μια πατρίδα πιο ισχυρη και μια κοινωνία πιο δίκαιη», κατέληξε.
Αναλυτικά, η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο, προσπάθεια.
Θέλω να ευχαριστήσω για αυτό τους χιλιάδες απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.
Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας. Για τη μεγάλη, προοδευτική, Δημοκρατική Παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού. Για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη».

Δούκας: Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό του δικαίωμα για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ άσκησε στις 9 το πρωί της Κυριακής 13/10 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Δούκας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.