Στέφανος Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, μία μόλις μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εξώδικο προς την ΠΓ και την ΚΕ, που είχε αποστείλει με αφορμή τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του.

«Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος)» υπογραμμίζει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει:  «Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφει τα «πυρά» του προς μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.  «Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».  Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος». 1. Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.  2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας», τονίζει σε άλλο σημείο της ανάρτησής του.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».

 

Δεν θα τινάξω το κόμμα στον αέρα – Τι είπε για το εξώδικο και το Πόθεν Έσχες

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σχετικά με το εξώδικο:

«Η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι η διαρροή προσωπικών δεδομένων σήμερα μπορεί να συμβεί σε εμένα, αύριο σε εκείνον, μεθαύριο μπορεί να συμβεί σε ένα μέλος που δεν είναι προβεβλημένο. Έπρεπε (σ.σ. τα Πόθεν Έσχες) να βγούνε όλα μαζί, όχι επιλεκτικές λεπτομέρειες σε μια ξεκάθαρη διαρροή από ένα φάκελο, ο οποίος αρχικά το κόμμα ότι ήταν κλειστός, μετά φάνηκε ανοιχτός κ.ο.κ. Και η διαμαρτυρία την οποία κατέθεσα, η εξώδικη διαμαρτυρία – εξώδικη δήλωση, εκεί είπα ξεκάθαρα ότι οφείλει να γίνει μια έρευνα στο φυσικό πρόσωπο. Ένα εξώδικο καταρχάς, για να μην ξεχνάμε την ελληνική γλώσσα, είναι έξω από τη δίκη. Είναι μια επίσημη διαμαρτυρία. Όταν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα… Που και που πρέπει να παίρνει κανείς ξεκάθαρη στάση. Δεν είμαι ένας υποψήφιος πρόεδρος, ένα μέλος του κόμματος, ανεξάρτητα με την καταστατική θέση μου ως προέδρου αυτή τη στιγμή, που την αναλύσαμε πριν, που δεν εφαρμόζονται τα συνταγματικά δικαιώματα. Όλοι μας είμαστε ισότιμοι. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα ίσης μεταχείρισης και ισονομίας. Λοιπόν, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται από ένα κόμμα των δικαιωμάτων και το κόμμα της δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Έχω πει ότι με ικανοποίησε η άμεση αντίδραση του κόμματος μέσα στην ημέρα, που έβγαλε και τα πέντε Πόθεν Έσχες δημόσια. Και γι’ αυτόν το λόγο δεν έχω καμία πρόθεση και ουδέποτε είχα – το έχω πει πολλές φορές – δεν θα σύρω το κόμμα νομικά. Δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω αυτό το κόμμα νομικά. Και όπως είπα, ακόμη κι αυτή η διαμαρτυρία μου έλεγε να γίνει έρευνα για το φυσικό πρόσωπο. Όχι για το κόμμα. Για το φυσικό πρόσωπο που το διέρρευσε. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη να αισθανθούν μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία ότι δεν είναι διάτρητοι. Ότι, δηλαδή, υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, να έχει δικλείδες ασφαλείας. Έχουμε αποκτήσει ανοσία στον ΣΥΡΙΖΑ από τις διαρροές. Σε κάθε Πολιτική Γραμματεία που κάναμε υπήρχε διαρροή. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι αυτά τα προσωπικά δεδομένα δεν χρήζουν έρευνας όταν διαρρέουν. Το αντίθετο. Έπρεπε αυτεπάγγελτα να είχε κινηθεί το κόμμα. Εμείς έπρεπε να είμαστε μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία σε αυτά τα θέματα. Αλλά ξεκαθαρίζω για να κλείνει αυτό το ζήτημα ότι την νομική οδό την αποκλείω. Από εκεί και πέρα η διαμαρτυρία μου έχει κατατεθεί και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.  Δεν είναι καταγγελία, δεν είναι μήνυση. Είναι μια διαμαρτυρία και έχω ικανοποιηθεί από την αντίδραση του κόμματος. Και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι ήδη διενεργείται μια έρευνα για το ποιος διέρρευσε το Πόθεν Έσχες μου».

«Δεν είμαι εδώ για να τινάξω το κόμμα στον αέρα. Δεν προκάλεσα αυτή την κατάσταση προσωπικά εγώ. Άλλοι αποχώρησαν από Πολιτικές Γραμματείες. Άλλοι έβγαιναν στα κανάλια να κατηγορούν. Άλλοι σταμάτησαν την ανανέωση του κόμματος καταστατικά. Και έχετε δει τη στάση μου. Δεν έβαλα λάδι στη φωτιά. Δεν πήγα στο κόμμα στο γραφείο. Δεν έχω μιλήσει εδώ και ενάμιση μήνα», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε άλλο σημείο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.