Φαβορί για επανεκλογή ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας προσγειώθηκε στην πραγματικότητα – To ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πανηγυρίζει

Που θα πάνε οι ψηφοφόροι των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Τον πρώτο λόγο για την επανεκλογή του στο ΠΑΣΟΚ έχει πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Στις εκλογές που έγιναν εχθές 6 Οκτωβρίου 2024 η συμμετοχή δεν ξεπέρασε πολύ το νούμερο που έπιασε το ΠΑΣΟΚ το 2021.
Οι 300 χιλιάδες δεν είναι ένα νούμερο που μπορεί να δώσει αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ αποκτάει ρεύμα στην κοινωνία. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.
Το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2023 πήρε 676 χιλιάδες ψήφους, στις ευρωεκλογές του 2024 πήρε 436 χιλιάδες ψήφους και τώρα στις εσωκομματικές εκλογές με 6 υποψήφιους πήρε μόνο 30 χιλιάδες παραπάνω ψηφοφόρους που ήρθαν να ψηφίσουν. Όταν το 2021 ήταν και πάλι 6 υποψήφιοι και προσήλθαν 270 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ

Επίσης, αν το θέσουμε σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ έχει χάσει 1 εκατ. ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διάλυση και παρόλα αυτά κανένα ρεύμα δεν πήγε να εναποθέσει τις ελπίδες του στο ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τις 70 χιλ. νέα μέλη που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι εγγράφηκαν δεν είναι σαφές αυτό, διότι κάποιοι είχαν έρθει και ως νέα μέλη το 2021 και τώρα δεν ανανέωσαν ή κάποιοι απλά συμπλήρωσαν την φόρμα για να ψηφίσουν χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα είναι μέλη ή απλοί φίλοι του Κινήματος…
Άρα με 70 χιλ. νέα μέλη στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έρθουν να ψηφίσουν 270 χιλ του 2021 συν τα νέα 70 χιλ μέλη, δηλαδή 340 χιλ μέλη που τελικά δεν ήρθαν.
Άρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει, είναι μία μέτρια απόδοση, δεν συνιστά ρεύμα.

Με λιγότερες ψήφους ο Ανδρουλάκης αλλά με καλύτερο μηχανισμό

Ας πάμε όμως, και στους υποψηφίους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος με 89 χιλιάδες ψήφους. Θυμίζουμε ότι το 2021 στο πρώτο γύρο ο Ν. Ανδρουλάκης πήρε 99 χιλιάδες ψήφους και 139 χιλ ψήφους στον δεύτερο γύρο.
Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως χάσιμο ψηφοφόρων καθώς και το 2021 και το 2024 στο πρώτο γύρο ήταν 6 υποψήφιοι αλλά ο Ανδρουλάκης τώρα πήρε 10 χιλιάδες ψήφους λιγότερες όταν το σύνολο των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο (300 χιλ)…
Αναμφίβολα, πάντως, πέρα από κάθε αριθμητική, η νίκη του είναι καθαρή.
Στο ΠΑΣΟΚ ζήτησαν 5 υποψήφιοι και περίπου 64-65% αλλαγή ηγεσίας και παρόλα αυτά ο Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος.
Αυτό συνέβη γιατί έχει καλύτερο μηχανισμό, γιατί είχε μπετοναρισμένη την Κρήτη, γιατί είχε μαζί τους περισσότερους βουλευτές και στελέχη. Είναι το απόλυτο φαβορί, όμως, οι συμμαχίες και εξέλιξη του δεύτερου γύρου μπορεί να έχει εκπλήξεις.

Ο Δούκας προσγειώθηκε στην πραγματικότητα

Ο Χάρης Δούκας για λίγο κέρδισε τον Παύλο Γερουλάνο και τέθηκε 2ος υποψήφιος για την μάχη του ΠΑΣΟΚ.
Παρόλο που τα κατάφερε, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ενθαρρυντικό που στην πόλη που έγινε δήμαρχος ήταν 3ος σε προτιμήσεις.
Ασφαλώς ήταν πολλοί υποψήφιοι που διεκδικούσαν μία ψήφο, όμως, είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι και στην Αθήνα ο Δούκας έχει πλαφόν στήριξης και δεν έχει ρεύμα.
Τι θα κάνει στο 2ο γύρο, θα προσπαθήσει να κερδίσει με το επιχείρημα ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ασχέτως ποιον προτιμούν, για να κατέβουν σημαίνει ότι θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Θα παραμείνει στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την καθίζηση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν έχει κερδίσει την κοινωνία.
Όμως, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα να κερδίσει τους ψηφοφόρους των άλλων ψηφοφόρων.

Που θα πάνε οι ψηφοφόροι των υποψηφίων

Ο Παύλος Γερουλάνος πήγε να κάνει την έκπληξη όμως έμεινε εκτός.
Λένε πολλοί ότι αν περνούσε στον δεύτερο γύρο είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων καθώς δεν έχει αντιπάθειες.
Δεν θα στρέψει πουθενά τους ψηφοφόρους του, όμως, έχει τονίσει ο ίδιος ότι προτιμάει μία υποψηφιότητα που θα είναι βουλευτής.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, παρόλο που δεν είχε μηχανισμό, κατάφερε ένα καλό ποσοστό και δείχνει ότι επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ για τα καλά.
Οι ψηφοφόροι της δύσκολο να πάνε στον Δούκα καθώς εκφράζουν μία πιο κεντρώα άποψη.
Ανοικτό για τον Μιχάλη Κατρίνη που θα στρέψει τους 18 χιλιάδες ψήφους που πήρε στις εκλογές ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι ήδη κοντά στο Χάρη Δούκα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.