Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες – Mε 3 ευρώ η συμμετοχή

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος στις 13 του ίδιου μήνα. 

Στελέχη της ΕΔΕΚΑΠ υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση των εκλογικών τμημάτων στην Αττική και στην περιφέρεια, όπου θα στηθούν οι κάλπες αναμένοντας τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για τη ψηφοφορία.

Η πρόβλεψη παραπέμπει σε περίπου 950 εκλογικά τμήματα (στην επικράτεια και σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού).

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, εκτός και αν λόγω της μαζικής προσέλευσης κριθεί αναγκαία η παράταση της εκλογικής διαδικασίας- κάτι που είχε γίνει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το φθινόπωρο του 2021.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι 16 ετών και πάνω.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αν δεν είναι μέλη, μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους ως μέλη ή φίλοι και να ψηφίσουν καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ.

Πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικά έγγραφα για την ταυτοποίηση (πχ αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης).

Η πλήρης περιγραφή με τους κανόνες και το συνολικό πλάνο της διαδικασίας περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που έστειλε η ΕΔΕΚΑΠ (η αρμόδια Επιτροπή) προς όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά για τη διαδικασία:

«Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.

Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου). Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Γ. Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Δ. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ε. Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο. Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Ο ΕΚΛΟΓΕΑΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Α. Ψηφοδέλτια, Φάκελοι, Σφραγίδες

Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται από την ΕΔΕΚΑΠ και για τους δύο γύρους Εκλογών, συσκευάζονται σε σφραγισμένα πακέτα και μαζί με τον απαραίτητο αριθμό φακέλων και τη σφραγίδα που αντιστοιχούν σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, αποστέλλονται στους Υπευθύνους Εκλογικού Κέντρου (ΥΕΚ).

Β. Εκλογικά έντυπα

Αντίγραφα της Αίτησης εγγραφής μέλους/φίλου σε επαρκή αριθμό θα αποσταλούν μαζί με το ανωτέρω εκλογικό υλικό. Τα υπόλοιπα έντυπα, τα οποία θα χορηγηθούν από την ΕΔΕΚΑΠ, θα πρέπει να εκτυπωθούν / φωτοτυπηθούν από τον ΥΕΚ σε μονοσέλιδα Α4.

Τα έντυπα είναι:

  • Κατάσταση ψηφισάντων
  • Διαπίστευση Επόπτη Υποψηφίου (αντίγραφα βγάζουν και οι υποψήφιοι)
  • Διαπίστευση Εκπροσώπου Υποψηφίου (αντίγραφα βγάζουν και οι υποψήφιοι)
  • Απόδειξη Απόδοσης Εισπράξεων Εκλογικού Τμήματος
  • Πρακτικό Αποτελεσμάτων
  • Έντυπα Ένστασης

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Α. Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου (ΥΕΚ)

Ορίζεται από την Νομαρχιακή Επιτροπή, κατόπιν διευρυμένης συνεδρίασής της με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων, και είναι ο συντονιστής της εκλογικής διαδικασίας στο χώρο του Εκλογικού Κέντρου.

Προεκλογικά

Μια ημέρα πριν την εκλογική διαδικασία ενημερώνεται από τον Γραμματέα της ΝΕ, για τη σύνθεση των Εφορευτικών Επιτροπών (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) του Εκλογικού Κέντρου ευθύνης του.

Έχει υπ’ ευθύνη του τη διαθεσιμότητα του χώρου (συνεννοείται με αυτόν που μας τη διαθέτει, κλειδιά κλπ)

Αποφασίζει πως θα είναι η διάταξη υποδοχής των ψηφοφόρων στα Εκλογικά Τμήματα λαμβάνοντας υπόψη τη ροή/διαδρομή των ψηφοφόρων από την προσέλευση έως την αποχώρηση

Έχει τα σφραγισμένα πακέτα ψηφοδελτίων, τους φακέλους και τις σφραγίδες που του έχουν σταλεί και τα παραδίδει το πρωί των εκλογών στον Πρόεδρο κάθε Εφορευτικής Επιτροπής.

Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποσφραγίζονται ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής την ημέρα των εκλογών πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Απαγορεύεται ρητά η διαρροή ψηφοδελτίου πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση καταγγελίας διαρροής, αυτή θα εξετάζεται πειθαρχικά από την ΕΔΕΚΑΠ.

Φροντίζει σε κάθε ΕΤ να υπάρχουν:

α) Ικανοποιητικός αριθμός εκλογικών εντύπων
β) Πολύπριζο / μπαλαντέζα (να φτάνει μέχρι τον χειριστήγια διαρκή φόρτιση του tablet) γ) Στυλό και χάρακας για τις εφορευτικές
δ) Στυλό για τα παραβάν
ε) Παραβάν (αντίστοιχος αριθμός με τις κάλπες) στ) Κάλπη-ες
ζ)Τραπέζια και καρέκλες για εφορευτικές επιτροπές

Κατά την ημέρα της εκλογής α’ γύρος ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Για την έναρξη της διαδικασίας είναι υποχρεωτική η παρουσία και των τριών μελών της Εφορευτικής Επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία δεν ξεκινάει και ο Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου επικοινωνεί με την ΕΔΕΚΑΠ.

Παραδίδει στους Προέδρους ΕΕ τις σφραγίδες, τα σφραγισμένα πακέτα ψηφοδελτίων, τους φακέλους και τα εκλογικά έντυπα.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στο Εκλογικό Κέντρο

Δεν ασχολείται με καμία ένσταση, αλλά παραπέμπει όλα τα τέτοιου είδους ζητήματα διαφωνιών κ.λ.π. στους Προέδρους των Εφορευτικών Επιτροπών. Επιλύει ζητήματα τάξης εντός και εκτός του χώρου ψηφοφορίας (ουρές, αρνήσεις πληρωμής, κλπ)

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Παραλαμβάνει το ποσό των εισφορών από τους Γραμματείς υπογράφοντας τη σχετική απόδειξη απόδοσης εισπράξεων.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ

Φροντίζει τη συσκευασία του υλικού (ψηφοδέλτια, πρακτικά ΕΕ κλπ) και φυλάσσει τους εναπομείναντες φακέλους για χρήση τους στον β’ γύρο

Φροντίζει ώστε ο χώρος να παραδοθεί έτσι όπως παρελήφθη

Μαζεύει τα λεφτά από τον Γραμματέα κάθε Εκλογικού Τμήματος του κέντρου που είναι υπεύθυνος

Φροντίζει να συλλέξει τα tablet από τους χειριστές (θα τα παραδώσει εκ νέου το πρωί της Κυριακής του β΄ γύρου)

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κάνει την κατάθεση του ποσού όλων των εκλογικών τμημάτων του Κέντρου του στην Τράπεζα σε λογαριασμό που θα γνωστοποιηθεί.

Στέλνει όλο το εκλογικό υλικό – όχι τις συσκευές tablet (ψηφοδέλτια, πρακτικά, αιτήσεις εγγραφής νέων μελών κλπ) στα γραφεία του Κινήματος (Χαριλάου Τρικούπη 50, 10680, Αθήνα).

Β. ΜΕΛΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αυτονόητο είναι ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που θα έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΔΕΚΑΠ και θα στελεχώσουν τα εκλογικά τμήματα του α’ γύρου, θα στελεχώσουν τα ίδια εκλογικά τμήματα και για τον β’ γύρο, εφόσον προκύψει.

Συγκεκριμένα, οι εφορευτικές επιτροπές είναι τριμελείς και αποτελούνται από:

Χειριστή tablet

Την ημέρα των εκλογών εμφανίζεται στο ΕΤ ένα τέταρτο τουλάχιστον πριν το επίσημο άνοιγμα της κάλπης και προχωρά στα εξής βήματα:

Έλεγχος σωστής έκδοσης της εφαρμογής – Απενεργοποίηση Wifi – Ενεργοποίηση δεδομένων.

Αφού του δώσει ο Πρόεδρος της Εφορευτικής την έγκριση, κάνει Login στο σύστημα και μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΕ πατάει «Έναρξη Διαδικασίας».

Για όλους τους ψηφοφόρους, πλην των αλλοδαπών και όσων έχουν γεννηθεί το έτος 2008 (16 ετών), κάνει αναζήτηση στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο με βάση τα ταυτοποιητικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ) και συγκεκριμένα συμπληρώνοντας ΜΟΝΟ επίθετο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, έτος γέννησης. Σε περίπτωση που δε βρίσκεται στην αναζήτηση ο ψηφοφόρος, θα πρέπει με τη συνδρομή του ΥΕΚ να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΔΕΚΑΠ (2103665000).

Εκτός καταλόγου διαπιστεύσεις γίνονται ΜΟΝΟ για τους αλλοδαπούς και για όσους είναι 16 ετών.
Για τα μέλη του κόμματος θα εμφανίζεται σχετική επισήμανση. Αν δεν εμφανιστεί, θα πρέπει να ζητηθεί από τον ψηφοφόρο συμπληρωμένη αίτηση μέλους/φίλου.

Μόλις ο Πρόεδρος της ΕΕ δώσει το σήμα για το τέλος της διαδικασίας, πατάει «Λήξη διαδικασίας» στο tablet

Αφού γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μπαίνει στο μενού «Εκλογή Προέδρου» στο tablet, φωτογραφίζει τα πρακτικά αποτελεσμάτων και ταμείου και πληκτρολογεί τα αποτελέσματα στην ειδική οθόνη υπό την επίβλεψη του Προέδρου της ΕΕ. Αν δε γίνουν αυτές οι ενέργειες, δε θεωρείται περαιωμένη η διαδικασία, καθώς δε μεταδίδεται ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα και δεν καταχωρείται.

Κλείνει τη διαδικασία και κάνει LOGOUT.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά την ολοκλήρωση του β γύρου ο χειριστής κρατάει το tablet στην κατοχή του.

Γραμματέα

Την ημέρα των εκλογών εμφανίζεται στο ΕΤ του ένα τέταρτο νωρίτερα από την έναρξη των εκλογών και παραλαμβάνει από τον ΥΕΚ το έντυπο με την Κατάσταση Ψηφισάντων.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπίστευση ψηφοφόρου, ο Γραμματέας παραλαμβάνει το ποσό συμμετοχής (3 ευρώ – μόνο για τον α’ γύρο) και συμπληρώνει για κάθε ψηφοφόρο στην «Κατάσταση Ψηφισάντων» τα στοιχεία από το ταυτοποιητικό του έγγραφο, καταγράφει τον κωδικό διαπίστευσης που του δίνει ο χειριστής τουtabletκαι βάζει τον ψηφοφόρο να υπογράψει στον κατάλογο.

Στο τέλος της ημέρας καταμετρώνται τα χρήματα και υπογράφει με τον ΥΕΚ το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο φωτογραφίζεται και αποστέλλεται μέσω tablet.Τα χρήματα παραδίδονται στον ΥΕΚ.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, φροντίζει να διασταυρωθεί η δική του αρίθμηση με τον αριθμό των ψηφοδελτίων και υπογράφει το σχετικό πρακτικό και αυτός.

Πρόεδρο Εφορευτικής Επιτροπής

  • Την ημέρα των εκλογών εμφανίζεται στο ΕΤ του μισή ώρα τουλάχιστον πριν το επίσημο άνοιγμα της κάλπης.
  • Ελέγχει και πιστοποιεί την παρουσία του χειριστή, του Γραμματέα και καταγράφει τους εκπροσώπους των υποψηφίων
  • Ελέγχει το εκλογικό υλικό, παραβάν, κάλπες, έντυπα, γραφική ύλη κ.λ.π.
  • Δίνει εντολή στον χειριστή να ξεκινήσει τη διαδικασία, αφού κάνει μαζί του Login στο σύστημα
  • Αποσφραγίζει παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων τα πακέτα των ψηφοδελτίων που του έχει παραδώσει ο ΥΕΚ
  • Εφόσον όλα τα παραπάνω είναι εντάξει, ξεκινάει επίσημα τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

  • Ελέγχει το έγγραφο ταυτοποίησης του ψηφοφόρου
  • Του παραδίδει το ψηφοδέλτιο και φάκελο με σφραγίδα. Πριν ο ψηφοφόρος ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει.
  • Αφού ψηφίσει, του επιστρέφει την ταυτότητά του.
  • Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη παράτασης ο Πρόεδρος της ΕΕ αιτείται παράταση από την ΕΔΕΚΑΠ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός ψηφισάντων στην κατάσταση, ο αριθμός διαπιστεύσεων στο tablet και ο αριθμός φακέλων στην κάλπη είναι ίδιος. Παράλληλα, ελέγχεται εάν οι φάκελοι έχουν σφραγίδα και υπογραφή Προέδρου.

Εάν είναι ίδιος, ξεκινάει η αποσφράγιση των φακέλων. Για κάθε φάκελο που ανοίγει, αριθμείται το ψηφοδέλτιο, μονογράφεται από τον πρόεδρο της Ε.Ε και εάν έχει ένα σταυρό, τοποθετείται στα έγκυρα και καταχωρείται στον υποψήφιο που φέρει σταυρό προτίμησης, αν δεν έχει σταυρό χαρακτηρίζεται λευκό και αν έχει οποιαδήποτε άλλη σημείωση χαρακτηρίζεται άκυρο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσφράγισης διαχωρίζονται τα ψηφοδέλτια κατά υποψήφιο και αφού καταμετρηθούν, καταγράφεται ο συνολικός αριθμός των ψήφων που έλαβε στο αντίστοιχο πλαίσιο του εντύπου καταγραφής των αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια καταγράφεται ο αριθμός των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων. Είναι αυτονόητο ότι το άθροισμα εγκύρων, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων θα είναι ίσο με τον αριθμό των ψηφισάντων.

Το πρακτικό, στο οποίο θα καταχωρηθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, και το έντυπο απόδοσης εισπράξεων θα φωτογραφίζεται και θα αποστέλλεται στην ΕΔΕΚΑΠ μέσω του tablet. Αν δε γίνει αυτό, δε θα προσμετράται το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αν βρεθούν μέχρι 3 επιπλέον φάκελοι, τότε ο Προεδρος αφαιρεί τυχαία τον αντίστοιχο αριθμό επιπλέον φακέλων και προχωρά τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω.

Αν όμως βρεθούν περισσότεροι από 3 επιπλέον φάκελοι, τότε δεν ξεκινάει η διαδικασία αποσφάγισης των φακέλων και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα της εν λόγω κάλπης δε θα γίνει αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφίσαντες του εν λόγω τμήματος διατηρούν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν την 2η Κυριακή και το εισπραχθέν πόσο αποδίδεται κανονικά στο Κίνημα.

Μετά τη διαλογή ψήφων και την έκδοση αποτελέσματος:

Παραλαμβάνει τη σφραγίδα του εκλογικού τμήματος και φυλάσσεται από τον ίδιον μέχρι τον β’ γύρο, εάν προκύψει.

Ε. ΓΕΝΙΚΑ – Διαχείριση προβλημάτων

Περίπτωση 1

Ο χειριστής αναζητεί τον ψηφοφόρο, αλλά δεν επιστρέφεται αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση αυτή ο χειριστής κάνει ακόμη μια απόπειρα και σε περίπτωση που πάλι αποτύχει, ζητά από τον ΥΕΚ να επικοινωνήσει με το helpdesk της ΕΔΕΚΑΠ (2103665000).

Εναλλακτικά, ο ΥΕΚ αναζητεί τον ειδικό εκλογικό αριθμό του ψηφοφόρου μέσω της εφαρμογής «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία με την αναζήτηση του επόμενου ψηφοφόρου. Εάν, είτε μέσω της αναζήτησης του ΥΕΚ, είτε μέσω του helpdesk της ΕΔΕΚΑΠ, βρεθεί ο ψηφοφόρος επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή. Εάν όχι, τον ενημερώνουν ότι δεν μπορεί να ψηφίσει, γιατί δεν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο.

Η διαδικασία αυτή προτείνεται, ώστε να μην σταματά η ψηφοφορία και δημιουργούνται ουρές.

Περίπτωση 2

  • Ο ψηφοφόρος βρίσκεται στον εκλογικό κατάλογο, αλλά εμφανίζεται ένδειξη ότι έχει ψηφίσει σε άλλο τμήμα.
  • Ο Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου, καλείται αμέσως να επικοινωνήσει με την ΕΔΕΚΑΠ.

Περίπτωση 3

  • Δεν λειτουργεί τοtablet ή η εφαρμογή
  • Ενημερώνεται άμεσα η ΕΔΕΚΑΠ
  • Προσπάθεια επίλυσης σε συνεργασία με το helpdesk
  • Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης, διακόπτεται προσωρινά η ψηφοφορία έως ότου παραδοθεί εφεδρική ταμπλέτα

Σε περίπτωση συνέχισης της διαδικασίας χωρίς να ταυτοποιούνται οι εκλογείς μέσω του tablet, είτε λόγω συμφόρησης, είτε λόγω μη λειτουργίας του συστήματος, και χωρίς να έχει προηγηθεί η ρητή συγκατάθεση του συνόλου της ΕΔΕΚΑΠ το εκλογικό τμήμα θα θεωρείται άκυρο και δεν θα καταμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, θα πρέπει το ποσό που θα συγκεντρωθεί ανά εκλογικό τμήμα να αντιστοιχεί στον αριθμό των ψηφισάντων επί 3 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, που τα χρήματα υπολείπονται του αριθμού των ψηφισάντων, το αποτέλεσμα θεωρείται ως μη έγκυρο και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.