Σημαντικές ανακοινώσεις για το νέο σύστημα θωράκισης όλου του εναέριου χώρου της χώρας, με την δημιουργία ενός ενιαίου antidrone συστήματος, έκανε πάνω από την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ ο Νίκος Δένδιας, λίγο πριν αποπλεύσει με τελικό προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο το Αντεν, ως μέρος της επιχείρησης ASPIDES για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.
Του Χρήστου Μαζανίτη
«Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας. Το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι ένα σημαντικό τμήμα από αυτό. Άρα, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι μαζί σας και ελπίζω ότι θα προστατεύσει το πλοίο και τα πλοία που συνοδεύετε με την ίδια επιτυχία που το κατάφερε μέχρι τώρα» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας από το κατάστρωμα της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ, λίγο πριν αποπλεύσει με τελικό προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο το Αντεν, ως μέρος της επιχείρησης ASPIDES για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.
Όπως ανέφερε, το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας «είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης».
Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας σχετικά με την αποστολή της.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ.
«Οι ΑΣΠΙΔΕΣ για εμάς τους Έλληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα. Πάλι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί η Ελλάδα έχει απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και μιας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις» τόνισε στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στα πληρώματα και των προηγούμενων δύο πλοίων ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ «ότι η Πατρίδα σας στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου. Όμως αυτό συναρτάται με το καθήκον απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα.
Και όπως σας είπα και πριν, η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει».
Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ
Η ΨΑΡΑ επέστρεψε έχοντας συμμετάσχει στην αρμάδα προστασίας των ρυμουλκών που κατάφεραν επιτυχώς να οδηγήσουν σε ασφαλή ύδατα το πετρελαιοφόρο MV SOUNION, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, με φλεγόμενο το κατάστρωμα του μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου.
Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ γίνεται η τρίτη φρεγάτα ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού που θα κατευθυνθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, διαδεχόμενη την ΨΑΡΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε.
Ανάμεσα σε άλλα, το πλοίο θα φέρει το νέο επιτυχημένο anti-drone σύστημα με το οποίο έχει εξοπλιστεί η ΨΑΡΑ ενώ έχει γίνει εγκατάσταση και του δορυφορικού συστήματος Star Link για τις επικοινωνίες.
Το πλήρωμα αποτελούν 195 άτομα, συμπεριλαμβανομένου 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γυναικών που εθελοντικά ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή.
Δείτε βίντεο: