ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις σε… προσκήνιο και παρασκήνιο – Οι 2 εισηγήσεις που δέχεται ο Κασσελάκης και οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας

Πολεμικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την «έκπτωση» του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, με τα σενάρια για τους υποψήφιους στην κούρσα διαδοχής να δίνουν και να παίρνουν.

Γρίφος παραμένει η στάση του κ. Κασσελάκη, ενώ ήδη «βγήκαν τα μαχαίρια» ανάμεσα στους υποστηρικτές του και σε όσους τον αμφισβητούν.

Τις τελευταίες ώρες, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει να απομονωθεί με τους δικούς του ανθρώπους προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του. Δύο είναι τα βασικά σενάρια και οι εισηγήσεις που δέχεται: Να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή να γυρίσει την πλάτη στην Κουμουνδούρου και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Οι εισηγήσεις για νέο κόμμα πληθαίνουν πάντως και μάλιστα, όπως αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας 9/9 ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Realfm 97,8, ήδη βρίσκεται στο τραπέζι και όνομα που είναι το «Δημοκρατικό Κόμμα».

Όπως υπενθύμισε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε πει ότι το πολιτικό του πρότυπο είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ.

Όσοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, πιέζουν να στηθούν γρήγορα κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του αποκλείουν το σενάριο μίας πολιτικής αποστρατείας του μετά την έκπτωσή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές αποφάσεις του και γνώστες των προθέσεών του είναι μόνο άτομα της οικογένειάς του. Μετά τη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή, προτίμησε να μείνει στο σπίτι του πατέρα του στο κέντρο, ενώ τη Δευτέρα το πρωί έδωσε εντολή προκειμένου οι συνεργάτες του να πάρουν τα προσωπικά του αντικείμενα από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Το ίδιο έκαναν και ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Μανώλης Καπνισάκης, που υπέβαλε την παραίτησή του, όπως και οι επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Ευγενία Κουντούρη και Μπάμπης Παπαδάκης, που θα τον ακολουθήσουν στα επόμενα βήματά του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο 7ος όροφος, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, σφραγίστηκε, ενώ άλλαξαν τον κωδικό ασφαλείας και μπλόκαραν ακόμη και την άνοδο σε αυτόν από το ασανσέρ, προκειμένου κανείς να μην μπορεί μέχρι την εκλογή νέου προέδρου να μπει στα γραφεία.

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν αναμονή των αποφάσεών του, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη πέρασαν στην αντεπίθεση μιλώντας για πραξικόπημα. «Αυτό είναι καραγκιοζιλίκι, δεν είναι ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.

Από την πλευρά των «87» γίνεται λόγος για μία νέα αρχή και «καρφώνουν» τον Στέφανο Κασσελάκη για τα περί κουκουλοφόρων. Όπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, με την μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπήκαν κουκούλες αλλά βγήκε το φίμωτρο. Τα μέλη της ΚΕ μπόρεσαν να ψηφίσουν χωρίς εκβιασμούς, bullying, τρομοκρατία».

«Ξεγυμνωθήκαν και εκτέθηκαν 163 στελέχη που θεωρούν τον εαυτό ανώτερο από τα μέλη και με μια πράξη πραξικοπηματική διόρθωσαν όπως πιστεύουν ένα κομματικό και ιδεολογικό “λάθος” και γι αυτό προτίμησαν να ανατρέψουν τον Κασσελάκη και όχι τον Μητσοτάκη», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Καρανίκας, πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία

Η κούρσα για την ηγεσία έχει ήδη ξεκινήσει. Εκτός από τον Παύλο Πολάκη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή και τον Απόστολο Γκλέτσο που έκανε την έκπληξη, πολύ κοντά στην κάθοδό του είναι και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι στη μάχη θα μπει και ο Σωκράτης Φάμελλος. Κάποιοι από τους «87» βλέπουν πολύ θετικά την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Από το ρεπορτάζ φαίνεται να προκύπτει πως η ίδια δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Πρόσωπο – «κλειδί» είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φαίνεται ότι σκέφτεται να είναι υποψήφιος. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μιλήσει πριν ολοκληρώσει την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αντώνη Δελαττόλα, δεν θα κάνει καμία δήλωση όλο αυτό διάστημα και δεν θα αναμειχθεί στις τρέχουσες διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε θα στηθούν κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρευστή και οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται καθοριστικές για την κατεύθυνση που θα πάρει το κόμμα.

Όλοι πλέον περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για να προετοιμάσει την πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου Συνεδρίου και των εσωκομματκών εκλογών, με το πιο σύντομο σενάριο να τις τοποθετεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.