Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αναμένεται να γίνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στην ηγεσία και στους αντιφρονούντες.
Σε αυτό το πλαίσιο τα ενδεχόμενα τόσο μιας πρότασης μομφής από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όσο και μιας αιφνιδιαστικής αυτόβουλης προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκονται στο τραπέζι.
Η χθεσινή «εκρηκτική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του «εμφυλιακού» κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και που αναπόφευκτα αναμένεται να μεταφερθεί και στην Κεντρική Επιτροπή. Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια και σύσσωμοι οι 8 μετέχοντες στο όργανο από την πλευρά των «87» κάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να δοθεί από τη βάση η λύση στο ζήτημα της εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα.
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ο μόνος τρόπος είναι η είναι η προσφυγή στις κάλπες με πρόταση του προέδρου» ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με την Όλγα Γεροβασίλη να συμπληρώνει ότι «τη λύση πρέπει να τη δώσουν τα μέλη». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Φλαμπουράρη.
Με την πρόταση για εσωκομματικές εκλογές με πρωτοβουλία Κασσελάκη συμφώνησε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του έθεσε επί της ουσίας τελεσίγραφο στον πρόεδρο του κόμματος. «Συμφωνώ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να οδηγηθούμε στις κάλπες. Αν δεν υπάρξει, τότε υπάρχει το άλλο βήμα στην Κεντρική Επιτροπή το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Το έχω αναφέρει», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ο βουλευτής Χανίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πρόταση μομφής.
«Υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας», σημείωσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Κατά της προσφυγής σε κάλπες για ανάδειξη νέου προέδρου τάχθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς, καθώς και τα μέλη της Π.Γ. Νίκος Σκορίνης και Πάνος Ρήγας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να πάμε όλοι μαζί και να μην τραυματιστούμε».
Κασσελάκης: Απέρριψε την πρόταση και παρέπεμψε στο συνέδριο με «καρφιά» κατά Τσίπρα – «Ήμουν ειλικρινής και έντιμος απέναντι σε όλες και όλους»
Από τη μεριά του ο Στέφανος Κασσελάκης παρ’ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα «πετούσε το γάντι» στο «στρατόπεδο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για να εκφραστεί με πρόταση μομφής η όποια αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φαίνεται να έκανε στροφή 180 μοιρών.
«Θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας» ανέφερε στην παρέμβασή του ο Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας: «Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».
«Ήμουν έντιμος και ειλικρινής απέναντι σε όλες και όλους», φέρεται να είπε στην αρχή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Έναν χρόνο που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου θεωρώ ότι ήμουν ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους». Σε αυτό το σημείο εξήγησε ειδικότερα, ότι ήταν έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά».
Συνεχίζοντας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε ότι «ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος».
Η τελευταία αυτή αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία παίρνοντας τον λόγο σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί την κάνεις αυτήν την αναφορά. Ανέντιμο δεν σε έχει πει κανένας μας. Εσύ έχεις πει όλους εμάς ανέντιμους και διεφθαρμένους».
Τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται και η «μάχη» για τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή – Τα 3 σενάρια
Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής σε «πυρετό» διεργασιών βρίσκονται τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με επίδικο το ποιος θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 151 μελών, που επί της ουσίας θα κρίνει την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η «στροφή» στη στάση του Στέφανου Κασσελάκη στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο δεν είναι τυχαία, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να μπει ένα τέρμα στη διαρκή αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Μια ενδεχόμενη παραπομπή της τελικής σύγκρουσης στο συνέδριο του Οκτωβρίου θα εξασφάλιζε στον Στέφανο Κασσελάκη τον αναγκαίο χρόνο για να δρομολογήσει τις αλλαγές που στοχεύει στην οργανωτική δομή του κόμματος, ενώ παράλληλα θα εξασφάλιζε την άνετη επικράτησή του, με δεδομένα τα όσα είχαν συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι δεδομένη η πλειοψηφική στήριξη των θέσεων του προέδρου, ιδιαίτερα μετά την «χείρα φιλίας» που έτεινε προς τον Νίκο Παπά, ορίζοντάς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Νίκος Παππάς, είναι γνωστό εντός της Κουμουνδούρου, ότι ασκεί σημαντική επιρροή σε μεγάλο μέρος μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα λεγόμενά του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, φωτογραφίζει το ενδεχόμενο μομφής αν δεν υπάρξει συμφωνία να στηθεί εσωκομματική κάλπη για την ηγεσία.
Οι «87» ζητούν κάλπη χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι θα καταθέσουν μομφή ή θα συνταχθούν με άλλη πρόταση μομφής που θα κατατεθεί, κοιτώντας προφανώς προς την πλευρά Πολάκη. Στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο «στρατόπεδο» των «87» εκτιμούν ότι μπορούν να επηρεάσουν περί τα 120 με 130 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στρέφονται σε μια κρίσιμη «μάζα» περίπου 20 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτημα που φέρεται να τους απασχολεί, ωστόσο, είναι η επιλογή του προσώπου εκείνου που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο πώς θα διαμορφωθεί η εισηγητική ομιλία του προέδρου, αν θα κατατεθεί πρόταση μομφής και πώς θα απαντήσει άμεσα σε αυτή η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.
Εάν γίνει πρόταση μομφής η διαδικασία προβλέπει ψηφοφορία και εάν γίνει δεκτή ανοίγει ο δρόμος για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου που θα αφορά στη διαδικασία και τις υποψηφιότητες.
Έτσι τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι τα παρακάτω:
- Κατάθεση πρόταση μομφής από τον Παύλο Πολάκη, που θα στηριχθεί και από τους «87»
- Κατάθεση πρόταση μομφής από τους «87»
- Αιφνιδιασμός από την πλευρά Κασσελάκη και προσφυγή σε διαρκές συνέδριο που θα αποφασίσει τον χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών
Νέα αναβολή στην υπόθεση Σπίρτζη από την Επιτροπή Δεοντολογίας – Η επιστολή του πρώην υπουργού
Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται νέα αναβολή, για την επόμενη Τρίτη και ως εκ τούτου δεν θα σταλεί καμία πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.
Ο κ. Σπίρτζης μπορεί να μην έδωσε το παρών στη συνεδρίαση του πειθαρχικού, ωστόσο έστειλε μία επιστολή που αναφέρεται στην παραπομπή του στην Επιτροπή. Σε αυτή την επιστολή φέρεται να επαναλαμβάνει τις καταγγελίες που περιελάμβανε η προηγούμενη, ενώ ασκεί ευθεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για αλλαγή καίριων θέσεων του κόμματος.
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να μελετήσουν την επιστολή και σημειώνουν ότι “δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη”.
Έτσι η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο θα γίνει χωρίς αίτημα για διαγραφή ή αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως τρόπος να μην ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς σε περίπτωση που αποφασιζόταν μία πρόταση για διαγραφή ή αναστολή κομματικής ιδιότητας, θα έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν διαγραφώ θα είναι τιμή μου, γιατί διατύπωσα τις απόψεις μου που δεν θα σταματήσω να τις λέω», τόνισε ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο, αλλά την τακτική του στις ευρωεκλογές, καθώς τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.
«Το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ την ίδια ημέρα οι φορείς θα είναι από το Βελίδειο για να διαδηλώνουν ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Έχετε ξαναδεί κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ημέρα που γίνονται συγκεντρώσεις για την κυβερνητική επιτροπή να ορίζει ΚΕ;», διερωτήθηκε. Για το ποια μπορεί να είναι η λύση, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι όλα είναι ανοιχτά και πιθανά, καταλήγοντας ότι αν ο κ. Κασσελάκης αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ να φύγει μόνος του. Αναφορικά με το νέο όνομα, ο ίδιος όπως είπε το «θεωρεί σωστό αν παραμείνει ο Στ. Κασσελάκης γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορία του».