Οι συμμαχίες και τα συντροφικά μαχαιρώματα στην αφετηρία της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πώς διαμορφώνεται το εσωκομματικό τοπίο μετά την οριστικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας για τον Οκτώβριο.
Οι κινήσεις των «7» που έχουν ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος. Ποιοι άλλοι σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα.
Της ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε μια κούρσα που ξεκίνησε νωρίς και, όπως όλα δείχνουν, μόνο περίπατος δεν θα είναι, για κανέναν εκ των υποψήφιων προέδρων. Ηδη, επτά στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αννα Διαμαντοπούλου το σκέφτεται σοβαρά και έχει ήδη προχωρήσει σε κύκλο τηλεφωνημάτων με πρώην «εκσυγχρονιστές» για να διαπιστώσει τις προοπτικές της, ενώ τις αποφάσεις του φαίνεται ότι ζυγίζει και ο Νίκος Παπανδρέου. Μένει, λοιπόν, να φανεί αφενός πόσοι εξ αυτών (ή και άλλων που θα εκδηλώσουν αργότερα ενδιαφέρον) θα φτάσουν έως τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου και ακόμα περισσότερο πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στον επόμενο γύρο, προκειμένου όλοι να συνυπάρξουν υπό τον πρόεδρο που θα προκύψει από την εσωκομματική κάλπη την επαύριο της 13ης Οκτωβρίου.
Σε πρώτη φάση, αυτό που απαιτείται είναι η συλλογή του απαραίτητου αριθμού μοναδικών υπογραφών για τη στήριξη καθεμιάς υποψηφιότητας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, για να κατατεθεί μία υποψηφιότητα, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), δηλαδή 55 μελών της ΚΠΕ, είτε εκείνες 5.000 απλών μελών του κόμματος, αν και τα τελευταία χρόνια είθισται να μπορούν να υπογράψουν και όσοι μαζί με την υπογραφή τους κομίζουν αίτηση, προκειμένου να γίνουν εκείνη την ώρα μέλη του κόμματος. Αν, όμως, αυτό το τεχνικό μέρος είναι εύκολο, κυρίως για τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, το πολιτικό είναι αυτό που θα κρίνει στην πράξη τις υποψηφιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης σχεδιάζουν τη στρατηγική και φροντίζουν για τις συμμαχίες τους, στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες.
Επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, χωρίς πάντα να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Ν. Ανδρουλάκης, που έχει ως πρώτο μέλημα τώρα να συζητήσει με τον κόσμο και τη βάση του κόμματος, προκειμένου να την κινητοποιήσει εκ νέου. Μέσα στον Ιούλιο, πάντως, δεν θα κάνει κεντρικές ομιλίες, καθώς από το επιτελείο του επισημαίνουν πως δεν έχει ανάγκη να χτίσει ηγετικό προφίλ, αφού έχει ήδη ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες έκανε περιοδείες ανά τη χώρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Ως ηγέτης του κινήματος επί δυόμισι χρόνια, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται στο μέσο της θητείας του και ότι εξελέγη με εντολή την πολιτική αυτονομία του κόμματος και την ανανέωσή του, τις οποίες έχει πετύχει, καθώς και το να κάνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στην Κεντροαριστερά και τελικά την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τους πολίτες. Γι’ αυτό και διαμηνύει από την πρώτη στιγμή των ευρωεκλογών ότι πρώτος εκείνος ήθελε καλύτερο αποτέλεσμα. Από την άλλη, δεν προτίθεται να δεχθεί να μηδενιστεί η προσπάθεια όλων. Αλλωστε, «το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο είναι αυτό που προκαλεί και το μεγάλο ενδιαφέρον τόσων υποψηφίων να διεκδικήσουν την ηγεσία», όπως χαρακτηριστικά λένε στο επιτελείο του. Ο Ν. Ανδρουλάκης θα συνεχίσει να επισημαίνει την αυτονομία του από τα συμφέροντα, θυμίζοντας ότι ουδείς τον πήρε ποτέ από το χέρι, και πως όποια θέση είχε στο ΠΑΣΟΚ την κέρδισε ύστερα από πολύ αγώνα. Παράλληλα, δεν θα σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβε κόμμα και ότι δεν προτίθεται να παραδώσει συνιστώσα στα σχέδια κάποιων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος μετέθεσε το πολιτικό συνέδριο όπου θα κληθούν όμορες πολιτικές δυνάμεις για μετά την εκλογή ηγεσίας. Στο μεταξύ, ο Ν. Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να τονίσει τη διαφορά του από τους άλλους υποψηφίους και με έναν ακόμα τρόπο. Οπως υποστηρίζει, όταν εκείνοι θα αναλώνονται σε εσωκομματικές έριδες, ο ίδιος θα ασκεί αντιπολίτευση, όπως ως εκ θέσεως οφείλει. Το ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας επιχείρησε, άλλωστε, να το δείξει παρουσιάζοντας συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο στο Συνέδριο του Economist.
Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μάλιστα, φαίνεται ότι έχει τη στήριξη των Δημήτρη Μάντζου, Παναγιώτη Δουδωνή, Μανώλη Χνάρη, Γιάννη Τσίμαρη, Φραγκίσκου Παρασύρη, Γιώργου Μουλκιώτη, Τάσου Νικολαΐδη, όπως άλλωστε και του ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη, αλλά και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, παρά το γεγονός ότι η πολιτική τους σχέση πέρασε μια μεγάλη κρίση στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπου ο τελευταίος ήταν υποψήφιος.
Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα
Τις περιοδείες του ξεκίνησε, ήδη από τα μέσα της εβδομάδας, στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας, ο οποίος αμέσως μετά επισκέφθηκε τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενώ αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ομιλίες στην Αθήνα. Ο κ. Δούκας επιμένει να «βλέπει» τις δύο θέσεις (δήμαρχος και πρόεδρος) ως συγκοινωνούντα δοχεία και πάντως ως αλληλοσυμπληρούμενες και όχι ως αντιπαρατιθέμενες ιδιότητες. Το επιτελείο του μιλά για απήχησή του στην κοινωνία, κυρίως όταν το ζητούμενο είναι κάποιος που θα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του χώρου και να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Χ. Δούκας θα επιχειρήσει και μια αντίστοιχη «επίδειξη ισχύος» καταθέτοντας (πέραν των απαιτούμενων υπογραφών από μέλη της ΚΠΕ) υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα φίλων ως προς την υποψηφιότητά του, αφού προτεραιότητά του είναι να κάνει την κοινωνία ενεργό συμμέτοχο σε αυτό που ονομάζει «νέα μέρα στο κόμμα».
Αναζητώντας τα συνθήματα της υποψηφιότητάς του, στενοί συνεργάτες του επιμένουν σε τρεις λέξεις: «Ενότητα», «Κοινωνία» και «Τώρα». Ειδικά το τελευταίο, εκτός του ότι τον ακολουθεί από την προεκλογική εκστρατεία για τη δημαρχία της Αθήνας («Αθήνα Τώρα»), αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε στον δημόσιο διάλογό του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε «Χάρη, πάμε;», για να πάρει την απάντηση: «Πάμε, τώρα», που οριστικοποίησε τη συμμαχία τους. Την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων πάντως, πέρα από τον Μ. Χριστοδουλάκη και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, στηρίζουν ακόμα ο Απόστολος Πάνας και ο Χρήστος Πρωτόπαππας ενώ ερώτημα παραμένει αν έχει και τη στήριξη της Ευαγγελίας Λιακούλη. Στο πλευρό του είναι ακόμα η Τόνια Αντωνίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Μαριζέτα Αντωνοπούλου, η Αννα Παπαδοπούλου κ.ά.
Από τα μέσα της εβδομάδας προγραμματίζει να ξεκινήσει τις περιοδείες του και ο Π. Γερουλάνος, που δεν έχει σταματήσει πάντως να βρίσκεται σε επαφή με τη βάση του κόμματος, είτε πρόκειται για τις περιφέρειες και τους δήμους είτε για τις οργανώσεις του ανά την Ελλάδα. Επιλέγοντας ο ίδιος να δώσει χαρακτηριστικά κινήματος στην υποψηφιότητά του, μπήκε στη διαδικασία ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών από την αρχή. Ο πρώην υπουργός επιμένει στην ανάγκη το κόμμα του να ανοίξει τις πόρτες του, να γίνει εξωστρεφές και να δώσει ξανά στον κόσμο την ευκαιρία να εκφραστεί μέσα από αυτό, ενώ επιμένει στην προγραμματική του πρόταση «Αναγέννηση», που αφορά την αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας «για να αγκαλιάσει κάθε Ελληνα και Ελληνίδα που σήμερα μαστίζονται από ανισότητες», ένα σχέδιο που δουλεύει χρόνια. Στο επιτελείο του, κεντρικό ρόλο έχει ο Δημήτρης Μπυρίτης, που πλαισιώνεται από νέα και έμπειρα στελέχη όπως οι Κ. Πανταζής, Γ. Δαουλάρης, Αρ. Αργυριάδης, Γ. Πετρουλάκης, Γ. Κουμεντάκος, Γ. Μπίκος, Λ. Γρίβας και Αν. Τσατσούλης, η δημοσιογράφος Ελ. Σπυρίδη και ο Ν. Κουτουφάς στο Γραφείο Τύπου, καθώς και ο Γ. Κοκκόλης στην κοινοβουλευτική του δράση.
Ταυτόχρονα, την Ελλάδα «οργώνουν» ήδη στελέχη όπως οι Γ. Κόκκιος, Γ. Κουτσαυτάκης και Μ. Γρυλλάκη, ενώ έντονη είναι η παρουσία προσώπων που έχουν περάσει από τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, από τη Σ. Νεονάκη και τον Λ. Φώτο έως τους Αφρ. Καλπάκα, Φ. Τουραλή, Μ. Νάτσιο κ.ά. Στον στόχο το κόμμα να γίνει ο πλειοψηφικός προοδευτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητά της η Μ. Αποστολάκη. Η ίδια συνηθίζει να μιλά για καθαρές θέσεις και ευρείες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε καθαρή να είναι και η εναλλακτική προοδευτική λύση που θα προταθεί στους πολίτες με φορέα το ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής, μολονότι δεν αναζητά στήριξη μεταξύ των συναδέλφων της στην Κ.Ο., μη θέλοντας να τους φέρει σε δύσκολη θέση, έχει μιλήσει προσωπικά στους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις της. Αντιστοίχως, δεν προσβλέπει στη στήριξη αξιωματούχων της ΚΠΕ που έχουν εκλεγεί με συγκεκριμένους συσχετισμούς δυνάμεων. Αντίθετα, στόχος είναι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ερωτηθείσα για την Κεντροαριστερά, θέτει ως βασική προϋπόθεση τις κοινωνικές συμμαχίες με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και λέει «όχι» στις συμφωνίες κορυφής. Ξεκαθαρίζει, πάντως, και επιμένει σε αυτό, ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και άρα να έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο, κάτι για το οποίο η ίδια δηλώνει έτοιμη.
Την υποψηφιότητα της Μ. Αποστολάκη στηρίζουν ο φαρμακοποιός Μανώλης Γλέζος, ο Βασίλης Κοτσαρίνης από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, ο αντιδήμαρχος Πεύκης Κώστας Μπελεχρής, ο Κώστας Χρυσόγονος, η Ντένια Λογιάδου πρόεδρος ΕΓΕ, ο Γιώργος Παπαδάκης πρώην νομάρχης Ρεθύμνου, ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, ο Αλέξανδρος Δουβάνας, η Κατερίνα Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Λάζος, ο Στάθης Ανδρεόπουλος και η Βασιλική Γιαβά.
Περιεχόμενο
Πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο αποδίδει στην υποψηφιότητά του ο Μ. Κατρίνης, που επιμένει να μιλά για θέματα όπως η οικονομία, η ακρίβεια, η υγεία, η εργασία, η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η περιφέρεια και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου, ως ο μόνος υποψήφιος που εκλέγεται στην περιφέρεια, όπου και αποδεδειγμένα διατηρεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο βουλευτής Ηλείας, που ξεκινά επίσης περιοδείες ανά την Ελλάδα, δεν σταματά να μιλά για την ανάγκη μιας καθαρής απόφασης για συζήτηση με όλους τους όμορους χώρους και ασφαλώς με τις δυνάμεις που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.
Τον Μ. Κατρίνη στηρίζουν οι συνεργάτες του Ελένη Πανταζοπούλου και Κώστας Στρατηγόπουλος, ενώ με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η υποψηφιότητά του από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον νομό Ηλείας και εκδηλώθηκαν ήδη υπέρ του ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας Δημήτρης Βάλαρης, ο αναπληρωτής του Βασίλης Φάμελλος, το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και οι Ανδρέας Σταματόπουλος, Γιώργος Κράλλης.
Να παρουσιάσει τα στοιχεία της δικής της ταυτότητας και να αναδείξει το διαφορετικό που θα φέρει η δική της υποψηφιότητα θα προσπαθήσει, όλο το επόμενο διάστημα, η Ν. Γιαννακοπούλου, που φροντίζει πάντως παράλληλα το οργανωτικό σκέλος της υποψηφιότητάς της ανά την Ελλάδα και σχεδιάζει επίσης περιοδείες. Η ίδια θυμίζει ότι ήταν η μόνη που διατύπωνε εγκαίρως ενστάσεις και κυρίως την αγωνία της για μια σειρά από θέματα όπου η στάση του κόμματός της υπήρξε θολή ή διαφορετική από τις καταστατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και τελικά του στοίχισε, από την επιστολική ψήφο μέχρι και τα μη κρατικά ΑΕΙ. Θεωρεί πως σημαντικό ρόλο σε τέτοιες «αρρυθμίες» έπαιξε το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε θεσμική λειτουργία των οργάνων του κόμματος και διαβεβαιώνει ότι αυτό θα αλλάξει την επομένη της επικράτησής της, οπότε και υπόσχεται συνεδρίαση των οργάνων σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποφάσεις που θα προκύπτουν μέσα από αυτές τις διαδικασίες.
Την υποψηφιότητα της Ν. Γιαννακοπούλου στηρίζουν ο δικηγόρος Μιχάλης Μαρίνης, ο οικονομολόγος Σταύρος Σακκάς και ο Θοδωρής Μπουρελάκης, που ειδικεύεται στα social media, καθώς και τo έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος Φώτης Μαρκόπουλος. Τα οργανωτικά «τρέχουν» οι Θανάσης Γαρίνης και Δημήτρης Πολίτης, ενώ στηρίζεται και από ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών. Τέλος, στο θυμικό των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ποντάρει ο Γ. Κανελλάκης, που η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχε άλλωστε σαφείς αναφορές στο πρόσωπο του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews