Με το βλέμμα στραμμένο στην οργάνωση της κάλπης για την εκλογή αρχηγού βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ ηγεσία και στελέχη ετοιμάζονται για το δεύτερο κύκλο αναμέτρησης κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει στο τέλος του μήνα τις αποφάσεις για τον «Οδικό Χάρτη».
Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε τα πυρά στελεχών για τη λειτουργία του κόμματος και το εκλογικό αποτέλεσμα, οι προβολείς στρέφονται στις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη και των πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του- δεσμεύτηκε ωστόσο μετά από την καταιγίδα αντιδράσεων ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στο «σώμα» της Κεντρικής Επιτροπής μια ενωτική πρόταση. Αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπε στο καταστατικό για εκλογές όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2025. Στη συνέχεια όμως ακούστηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι εκλογικός μήνας θα μπορούσε να είναι και ο Ιούλιος, ενώ τώρα η ενωτική πρόταση δεν θα μπορούσε φυσικά να αποκλείσει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ήδη αρκετά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πέτρος Ευθυμίου, περιγράφουν ένα «οδικό χάρτη» που θέλει παρουσίαση της «πλατφόρμας» των υποψηφίων στην ιδρυτική επέτειο του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη και στήσιμο πανελλαδικής κάλπης στο τέλος του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που άνοιξε το «χορό» των προτάσεων είχε εισηγηθεί με επιστολή του στα όργανα την εκλογή ηγεσίας μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
Την ίδια ώρα αρχίζουν δημοσκοπήσεις όσον αφορά την κινητικότητα σε επίπεδο κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, σε ένα κόμμα που διεκδίκησε αλλά έχασε το στόχο για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη έρευνα της GPO για το Star δείχνει με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ότι υπέρ της άμεσης εκλογής ηγεσίας τάσσεται το 66,4% (λέει ναι και μάλλον ναι) ενώ το 24,1% διαφωνεί.
Στην ερώτηση για καταλληλότερο πρόσωπο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους απαντά ο νυν πρόεδρος. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 13,6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 2,5%. Άλλος δηλώνει το 3,7%, Κανένας από αυτούς το 7,4% και δεν ξέρω-δεν απαντώ το 3,4%. Ενδιαφέρον έχει η απάντηση στο ερώτημα από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα μπορούσε να ενώσει την Κεντροαριστερά, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος με 32,2%, δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας με 13,4% και ακολουθούν οι Παύλος Γερουλάνος με 12,8%, Χάρης Δούκας με 12,4%, Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,7% και Στέφανος Κασσελάκης με μόλις 2,1%.
Η συζήτηση περιστρέφεται τελευταίως γύρω από τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το αντίθετο, ενώ βέβαια η εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται σε μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Ένα σενάριο που περιγράφει ο πιθανά υποψήφιος για την ηγεσία, Χάρης Δούκας είναι το μοντέλο του ΚΙΝΑΛ, που ακολούθησε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Με την ίδρυσή του έκανε κάλεσμα και αγκάλιασε άλλες προοδευτικές δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ, κρατώντας ως βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ. Μια προϋπόθεση που έθεσε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πέτρος Ευθυμίου για την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης είναι ότι το κόμμα που θα προκύψει να είναι, όπως από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ, μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πάντως εκτιμούν ότι η γενικότερη συζήτηση περί σύγκλισης της κεντροαριστεράς βάζει αυτήν την ώρα μπροστά το κάρο από το άλογο και αποπροσανατολίζει εν πολλοίς από τον κεντρικό στόχο. Αυτό που αναμένουν από την νυν ηγεσία είναι ο κ. Ανδρουλάκης να πάρει την πρωτοβουλία και να προσφύγει στη βάση, στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, όπως ζητούν τα περισσότερα στελέχη που πήραν το λόγο στην προχθεσινή συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη. Το στάδιο των υπεκφυγών φαίνεται ότι υποχωρεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 29-30 Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Εκεί, τον έλεγχο των αριθμών είχε από το τελευταίο Συνέδριο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως ουδείς γνωρίζει το αποτύπωμα των νέων συμμαχιών. Το πότε θα στηθούν κάλπες, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου και το ποιοι συσχετισμοί θα προκύψουν στην Κεντρική Επιτροπή θα αποκαλύψει εν πολλοίς τις νέες τάσεις αλλά και τον χρόνο των εκλογών. Ο Ιούλιος έχει ήδη «διαγραφεί», αν υπήρχε ποτέ στις σκέψεις του επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη. «Θεωρώ ότι πρόκειται για αυτοκτονική κίνηση. Γιατί δεν κάνεις εκλογές για να λειτουργούν οι μηχανισμοί. Κάνεις εκλογές γιατί προσδοκάς από την κοινωνία να έρθει να πλαισιώσει, να επεκτείνει και να νομιμοποιήσει τις διαδικασίες σου. Να κάνεις τις εκλογές 20-25 Ιουλίου; Κατά τη γνώμη μου δε νομίζω ότι οποιοσδήποτε το έχει σκεφτεί ή ότι θα διανοηθεί να το προτείνει κατά τη γνώμη μου», εξήγησε ο κ. Ευθυμίου σχετικά με το θέμα και τις εναλλακτικές προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κεντρική Επιτροπή.
Ένα βήμα πριν ανακοινώσει εν τω μεταξύ την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο Χάρης Δούκας ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά, τόνισε προχθές ότι βασική επιδίωξή του είναι το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. «Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας ο οποίος συνηθίζει να λέει, όπως σημείωσε ότι «οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές». Με αυτή την αναφορά σύνδεσε τη μάχη στο Δήμο με την πολιτική και περιέγραψε το στόχο συστράτευσης δυνάμεων γύρω από το ΠΑΣΟΚ: «Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους». Για τον κ. Δούκα αυτή «η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος». Όπως υπογράμμισε επίσης: « Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ.».
Τη κάθοδό του εξετάζει και ο Παύλος Γερουλάνος, όπως και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, όχι όμως από τα ονόματα που έχουν ήδη ακουστεί. Οι κ.κ. Γερουλάνος και Χριστοδουλάκης τάχθηκαν εξαρχής υπέρ της εκλογής από τη βάση άμεσα, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας δυναμικής επανεκκίνησης του κόμματος μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει στις ευρωεκλογές τον διακηρυγμένο στόχο.