Αλιβιζάτος: Πολύ πιθανόν να μην συμμετέχουν οι Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές

«Έχει ο εκλογικός ο νόμος για το εκλογοδικείο μια διάταξη που λέει σε περίπτωση που ακυρωθεί η εκλογή ενός βουλευτού, αν αυτό συνεπιφέρει συνέπειες στην εκλογή άλλων βουλευτών, τότε το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαγγείλει δια της αποφάσεως του τας συνεπείας αυτάς, λέει ένας παλιός νόμος του 1976.

Δηλαδή, το δικαστήριο, εάν καταλήξει ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες κρύβονταν πρόσωπο καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως εν προκειμένω είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης τότε δεν θα έπρεπε να είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι όλοι οι βουλευτές. Εγώ προσωπικά δεν σας κρύβω ότι πολιτικά με ενοχλεί λίγο και ηθικά. Όταν δηλαδή έχουν ψηφίσει υπέρ αυτών 250.000 άνθρωποι, να σβήσεις τελείως αυτές τις 250.000 ψήφους. Αλλά το λέει ο νόμος και ο νόμος αυτός δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός», επισήμανε ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Αναφορικά με τις πολιτικές αντεγκλήσεις του τελευταίου διαστήματος περί του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε ότι «θα έλεγα ότι δεν υπηρετούμε, αν θέλετε – επειδή πιστεύω ότι όσοι τα λένε αυτά έχουν την αγωνία να υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα – αυτή την ιδέα λέγοντας ότι εξισώνοντας παθολογίες όπως οι δικές μας, τις οποίες περιέγραψα και υπάρχουν και σοβαρές, οι υποκλοπές είναι μια τέτοια, με τέτοιου είδους πρακτικές. Έχω την εντύπωση ότι δίνοντας την έμφαση που δίνουν σε τέτοια περιστατικά, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα, βάζουν βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, η οποία σου λέει τι κράτος είναι αυτό».

«Πολύ πιθανόν να μην συμμετέχουν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές της 9ης Ιουνίου» εκτίμησε ο κ. Αλιβιζάτος αναφερόμενος στην πρόσφατη άσκηση ποινικής δίωξης προς τους βουλευτές του κόμματος. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι «αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πει ότι είναι παράρτημα του Ηλία Κασιδιάρη, οπωσδήποτε αυτό θα βαρύνει πάρα πολύ στον Άρειο Πάγο, το πρώτο τμήμα του οποίου θα κληθεί, όπως και πέρσι να πει αν οι Σπαρτιάτες μπορούν να κατεβάσουν υποψηφίους ή όχι. Αν δεν έχει βγει απόφαση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου μπορεί να το πει με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και βεβαίως μπορεί να το πει, όπως το είχε πει πέρσι για το κόμμα Κασιδιάρη, τους Έλληνες, υποθέτω με βάση και άλλα στοιχεία. Η παραγγελία είδα ότι είναι πολύ λιτή, δεν λέει πολλά πράγματα, αλλά υποθέτω ότι έχει σημασία κάποιος φάκελος με βάση την προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Το βλέπω λοιπόν, πολύ πιθανόν να μην έχουν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές οι Σπαρτιάτες»

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί κράτους δικαίου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες, αν δεν κάνω λάθος, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ότι υπάρχουν σκοτεινές σελίδες – μάλιστα έχει ομολογήσει ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια από τις πιο κραυγαλέες – αλλά όσο και να τις βάλεις όλες μαζί, δεν αλλοιώνουν τη γενική εικόνα ότι υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Νομίζω ότι κατ’ αρχήν αυτή η τοποθέτηση είναι σωστή. Αν πολλαπλασιαστούν βέβαια οι εστίες της ανομίας και της έλλειψης αντίστοιχων περιστατικών και δεν αναφέρομαι μόνο σε υποκλοπές, αναφέρομαι και σε άλλα ζητήματα, τα οποία εμένα προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια με έχουν απασχολήσει, από την ατιμωρησία των αστυνομικών μέχρι την ανάδειξη των ανεξάρτητων αρχών ή οτιδήποτε άλλο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι άμα μαζευτούν πολλά τέτοια περιστατικά η εικόνα θα ανατραπεί. Νομίζω ότι απέχουμε ακόμα από το να θεωρηθούμε κράτος Ορμπάν. Όσοι το λένε δεν ξέρουν τι σημαίνει κράτος (…)».

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για την ύπαρξη παρατηρητών στις εκλογές, ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, κάνουν κακό και ότι όσοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχουν διαβάσει ιστορία για τη βία και τη νοθεία στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.