Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης αλλά και απαντήσεις για την σύμβαση 717 στον ελληνικό σιδηρόδρομο έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βουλευτική ασυλία για την υπόθεση των Τεμπών και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία εναντίον του να τα φέρει στην Βουλή. «Λένε ότι θέλω την έδρα για να έχω βουλευτική ασυλία ενώ ξέρετε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν κρύφτηκα ποτέ και δεν κρύβομαι ούτε τώρα πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Δεν έχω καμία βουλευτική ασυλία για τα Τέμπη. Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και εκεί η διαδικασία εκεί είναι συγκεκριμένη. Τίποτα δεν θα άλλαζε είτε ήμουν βουλευτής είτε όχι. Το ξέρετε αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
Και συνέχισε: «Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια με απόλυτο σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων . Όποιος έχει πραγματικά αποδείξεις για εμένα ας τις φέρει. Ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει».
Μάλιστα είπε ότι από τον Οκτώβριο έχει ζητήσει από όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. «Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ και να δούμε αν και ποια βάση έχει. Θεσμικά εδώ στη Βουλή όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media. Δεν κρύφτηκα δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι η τραγωδία των τα γίνεται καθημερινό αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.
«Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να πω ότι απόλυτος σεβασμός σημαίνει και την συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Και δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από εμένα. Βλέπετε όλο αυτό το διάστημα έχω λάβει μία απλή απόφαση: Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να τοποθετούμαι αποκλειστικά και μόνο θεσμικά», ανέφερε ο πρώην υπουργός.
«Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή την Μάνδρα. Κριτική ασκήσαμε και μάλιστα σκληρή αλλά ποτέ δεν επιδιώξαμε την φυσική εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία», είπε ο Κώστας Καραμανλής που έκανε λόγο για πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης των Τεμπών.
Τι είπε για την σύμβαση 717 και την θεωρία περί ανθρώπινου λάθους
Ο Κώστας Καραμανλής εξήγησε ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για δύο διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους πράγματα. Πρώτον ότι η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και όχι νωρίτερα αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και το σκεπτικό της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ότι η σύμβαση θα έπρεπε να ακυρωθεί και να ξεκινήσει από την αρχή.
«Άρα αποφασίστε γιατί πράγμα φταίει η κυβέρνηση και ο ομιλών που ήταν τότε ο υπουργός που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε (σ.σ. η σύμβαση», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.
«Αν κάποιοι λοιπόν καθυστέρησαν είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση ήταν έως τότε. Ούτε όμως την τελείωσαν ούτε την σταμάτησαν», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής.
Όπως εξήγησε όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση εάν επέλεγε να την διακόψει τότε το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα και στην Ευρώπη και τους εργολάβους γι’ αυτό και έπρεπε να την ολοκληρώσει.
Για την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση προωθεί την θεωρία περί ανθρωπίνου λάθους προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της ο Κώστας Καραμανλής απάντησε: «Δεν είναι θεωρία ότι η μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας αυτός που οι ειδικοί χαρακτήρισαν στην Εξεταστική Επιτροπή ‘’ευαγγέλιο’’».
Επιπλέον σημείωσε ότι παραιτήθηκε άμεσα από υπουργός για να «μην μείνει καμία σκιά στην διερεύνηση». «Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική. Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώνεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες. Να υποσκάπτεις θεσμούς», είπε ο Κώστας Καραμανλής.
«Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι το δράμα που πέρασαν τόσες οικογένειες; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι; Από την πρώτη στιγμή άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ομιλών βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας και αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από την μνήμη μου. Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι. Ο ίδιος παραιτήθηκα αμέσως γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα της εποχής μας», ανέφερε ο πρώην υπουργός.