Φλωρίδης για Τέμπη: Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές, εάν είχα πολιτική ευθύνη – Η αναφορά του στον Σπίρτζη

«Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα πολιτική ευθύνη» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο κ. Φλωρίδης τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι «δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη βουλευτική ασυλία», ενώ κατηγόρησε τον Χρήστο Σπίρτζη για θεατρινισμό.

Εξαπολύοντας τα «πυρά» του στην Αντιπολίτευση αναφορικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά… Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη προθεσμία παραγραφής του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, επειδή πρόκειται για κακούργημα, παραγράφονται 20 χρόνια μετά».

Προσέθεσε ότι «ανά πάσα στιγμή, στο όριο της 20ετίας, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπουργών, η Βουλή υπό οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί να αποφασίσει τη δίωξη. Τα πολιτικά πρόσωπα θα πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές».

Ασκώντας σφοδρή κριτική στον Χρήστο Σπίρτζη για την κίνησή του να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται, προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν, να υπάρχει προηγουμένως άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».

Ερωτηθείς για την απουσία από τη Βουλή και την συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Η ανακριτική διαδικασία τελείωσε στην Εξεταστική όπου έδωσε απαντήσεις επί ώρες. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα 8 κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλλημα είναι εάν θα υποβάλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε την διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.