Οριστικό φαίνεται πως είναι το διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός και μέχρι τον περασμένο Ιούνιο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να παραμένει τυπικά τουλάχιστον βουλευτής ωστόσο οι ψυχικοί και πολιτικοί του δεσμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαρραγεί.
Από την
Ουρανία Γαλανού
Eίναι ενδεικτικό ότι σε όσους τον ρωτούν τις τελευταίες ημέρες για την στάση του αλλά και όσα λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως «πήρα διαζύγιο από την κωμωδία».
Με βάση αυτή τη θέση που διατυπώνει με απόλυτο τρόπο ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας να ανακοινώσει και την ανεξαρτητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που θα υποδήλωνε και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επανεμφάνισή του με ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στους συνομιλητές του εξηγεί πως “με βύθιζε ιστορικά αυτή η ταύτιση” κάτι που ερμηνεύεται ως πλήρης διαφωνία του με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον διάδοχό του στην προεδρία κ. Κασσελάκη.
Όσοι ξέρουν να διαβάζουν καλά τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατανόησαν ότι τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του πριν από την έναρξη του Συνεδρίου ήταν απλώς η επιβεβαίωση της πολιτικής αποστασιοποίησής του από το κόμμα που ο ίδιος κατάφερε να «μεγαλώσει» και να οδηγήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή από το κόμμα που φέρει το δικό του αποτύπωμα.
Ο πρώην πρόεδρος απέφυγε τις αναφορές στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ και φρόντισε μέσω της παρέμβασής του να αφήσει αιχμές όχι μόνο για την ηγεσία του κόμματος υπό τον κ. Στέφανο Κασσελάκη αλλά και για παλαιότερα στελέχη που παραμένουν και αναμένουν σιωπηλά ώστε να αμφισβητήσουν τον τωρινό πρόεδρο μετά τις ευρωεκλογές. Συγχρόνως δεν διέλαθε της προσοχής το γεγονός πως για πρώτη φορά πήρε δημοσίως θέση και μάλιστα επικριτική για τους αποχωρήσαντες 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, αυτούς που η Κουμουνδούρου αποκαλεί αποστάτες λέγοντας ξερά ότι έφυγαν για μικροπολιτικούς λόγους, επειδή δεν κατάφεραν στις εσωκομματικές εκλογές να κερδίσουν την ηγεσία.
Για τον ίδιο σύμφωνα με όσα εισπράττουν όσοι επικοινωνούν μαζί του η σιωπή του ερμηνευόταν ως ανοχή στα όσα έκανε ή ήθελε να κάνει ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ή ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο ήθελε να ηγείται του κόμματος. «Με εμφάνιζαν ότι τον ανεχόμουν», λέει σε όσους επικοινώνησαν μαζί τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις συμπληρώνοντας ότι «αυτό που έγινε στο Συνέδριο ήταν η επανάσταση της μετριότητας». Με αυτές τις εκφράσεις φαίνεται πως αιτιολογεί και την απόφασή του να μην δώσει το παρών και απαντά ουσιαστικά στην κριτική που τού ασκήθηκε ότι έπρεπε να είναι εκεί.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μάλλον αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του να μην δώσει το παρών στο Συνέδριο λέγοντας την άποψή του πριν από την έναρξή του. Θεωρεί πως όσα έγιναν στο Tae Kwon Do δεν είναι η πραγματικότητα αλλά όσα βγήκαν μέσα από έναν «παραμορφωτικό φακό του Συνεδρίου» που εμφανίζει τον νέο πρόεδρο ως ένα «τοτέμ» το οποίο ουδείς δικαιούται να κρίνει ή να αγγίξει.
Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB που έδειξε δε, ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν οι μισοί 48,7% αξιολογούν ως εύστοχη (σίγουρα και μάλλον εύστοχη) την παρέμβαση του κ. Τσίπρα πριν από το Συνέδριο φαίνεται πως ενισχύει την άποψή του ότι όφειλε να παρέμβει και να πει τα πράγματα δημοσίως όπως τα αισθάνεται. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ψηφοφόρων (από όλα τα κόμματα) θεωρεί εύστοχη την παρέμβασή του σε ποσοστό 30,8%.
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι το Συνέδριο δεν είχε καν τη δυναμική που θα έπρεπε να έχει και ότι «με βάση των αριθμό των εγγεγραμμένων μελών θα έπρεπε να αναδειχθούν 5.000 σύνεδροι» όμως «κατάφεραν να εκλέξουν μόλις 2.800 σύνεδρους με αλλαγή του μέτρου» κάτι που εκτιμάται ως καταγραφή της απογοήτευσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα ηγεσία. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να πιστεύει ότι «εξέλεξαν συνέδρους με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών και όχι με βάση των αριθμό των ψηφισάντων κάτι που τού επιτρέπει να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε κόμμα Κασσελάκη».
Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται πλέον πεπεισμένος ότι όλους όσοι ταυτίστηκαν μαζί με τον νέο πρόεδρο «θα τούς καταπιεί το τέρας που εξέθρεψαν» το οποίο ερμηνεύεται ως ένας μελλοντικός καταποντισμός τους μαζί με τον κ. Κασσελάκη. Και ο ίδιος τί και πότε;
Μέχρι πρότινος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωνε σε όσους συναντούσε ότι θα προχωρούσε στην συγκρότηση του Ιδρύματος, ότι θα έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις και ότι θα περίμενε την κατάλληλη στιγμή -εάν έρθει ποτέ- για να επιστρέψει αλλά όχι με κάτι λιγότερο από την κορυφαία θέση που είχε ως πρωθυπουργός της χώρας. Η “έκθεσή” πριν από το Συνέδριο περιπλέκει την κατάσταση διότι όλοι περιμένουν πλέον τα επόμενα βήματά του. Θα επισπευσθούν ή θα αναμένει τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές για να βγει μπροστά; Και με ποιους; Τις απαντήσεις δεν μπορεί να τίς δώσει κανείς, ούτε καν ο ίδιος.