Προειδοποίηση – Οι διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στραγγαλίζουν την αγορά, έρχονται σοβαρές ελλείψεις

Μέχρι και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ως γνήσιος κομμουνιστής θα είχε φτιάξει μία καλύτερη διάταξη για τις προσφορές, λένε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την εξειδίκευση των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης όπως και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο 7% για το βρεφικό γάλα.
Στελέχη με πολυετή εμπειρία και ένσημα σε πολυεθνικούς ομίλους σε κρίσιμες διευθύνσεις προώθησης προϊόντων ετοιμάζονται να στείλουν επιστολές προς τους αρμόδιους ζητώντας διευκρινίσεις διότι η εφαρμογή είναι δύσκολη στην πράξη.
Στέλεχος που δεν …μασάει τα λόγια του υποστηρίζει ότι οι διατάξεις έγιναν με την προοπτική ο πωλητής ή ο ενδιάμεσος και συνέταιρος που είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να περιορίσουν τα κέρδη τους σε βαθμό που δεν αξίζει τον κόπο να ενεργοποιήσεις έναν ολόκληρο μηχανισμό που θα έχει πιθανόν μηδενικό όφελος.
Ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίζουν αν τίθεται ζήτημα ελλείψεων σημειώνοντας στο ΒΝ ότι η δική τους πρόθεση είναι η συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο έχει βάλει στη ζυγαριά την κερδοφορία ως βασικό υπεύθυνο για την άνοδο των τιμών και όχι τα κόστη.

Το λάθος του υπουργείου Ανάπτυξης

Η πολιτική η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διαμόρφωσε μία γκρίζα περιοχή που είναι η συμφωνία του προμηθευτή με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ που για τη διακίνηση του προϊόντος , την αποθήκευση και την τοποθέτησή του στο ράφι έχει ένα κόστος για την αλυσίδα και η αμοιβή του προέρχεται από την τιμή εκκίνησης στο ράφι
Παράδειγμα. Το προϊόν με τιμή 10 ευρώ ως αρχική.
Η συμφωνία ανάμεσα στον προμηθευτή και το ΣΜ προβλέπει ότι από την πώληση θα λάβει τα 4 ευρώ ανά προϊόν.
Η διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης επιβάλει το 30% της προσφοράς που στο συγκεκριμένο προϊόν είναι 50% η νέα τιμή του προϊόντος θα είναι στα 8,5 ευρώ από 10 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή.
Στο ενδεχόμενο η αλυσίδα με τη νέα τιμή των 8,5 ευρώ να ζητήσει την ίδια συμφωνία που είχε πριν δηλαδή αυτή με τα 4 ευρώ για τον προμηθευτή θα μείνουν 4,5 ευρώ.
Ο προμηθευτής έχοντας αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή, ο οποίος θα αναμένει την προσφορά για να το αγοράσει, ο προμηθευτής θα δώσει μία νέα τιμή η οποία θα διαμορφωθεί πιο χαμηλά ενώ είναι άγνωστο τι θα μείνει για τον προμηθευτή.
Το παράδειγμα μπορεί να ικανοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης διότι ο στόχος μείωσης της τιμής επιτυγχάνεται αλλά καθιστά μη επικερδής συναλλαγή για έναν από τους δύο ( προμηθευτής- ΣΜ)
Επιπλέον η συσκευασία με τέσσερα προϊόντα η οποία πωλείται προ 4,6 ευρώ όταν η αρχική τιμή με το νέο καθεστώς εκτιμάται ότι θα μειώσει τις αντίστοιχες συσκευασίες με τον κίνδυνο η τιμή του ενός προϊόντος να διαμορφωθεί πιο ψηλά με το νέο καθεστώς σε σχέση με το προηγούμενο.
Ωστόσο η ανάγνωση εφαρμογής των μέτρων έχουν αποδεκτές διατάξεις σε σχέση με την συσκευασία του προϊόντος όπως και αντικατάσταση του με ένα νέο με μικρές διαφοροποιήσεις.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η εφαρμογή του μέτρου των προσφορών απαιτούν τουλάχιστον προεργασία δύο μηνών διότι οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προηγηθεί η μείωση των αποθεμάτων με το προηγούμενο καθεστώς.
Ορισμένα προϊόντα έχουν ήδη τη σήμανση με μειωμένη τιμή κατά 5% που θεωρείται δύσκολο να κάνουν αλλαγές οι οποίες συνδυάζουν και τις προσφορές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.