Όλα τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης για τους νέους γονείς από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Το βασικό μέτρο είναι η αύξηση του επιδόματος γέννησης, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τη “βεντάλια” των άλλων παρεμβάσεων που ενισχύουν τις οικογένειες.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό επίδομα, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης κυμαίνεται από 400 έως 1.500 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα είναι αναδρομική και θα ισχύσει και για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023. Ειδικότερα, για την πρώτη γέννηση το ποσό αυξάνεται από 2.000 σε 2.400 ευρώ, για τη δεύτερη σε 2.700 ευρώ (+700 ευρώ), για την τρίτη σε 3.000 ευρώ (+1.000 ευρώ) και για τους πολύτεκνους σε 3.500 ευρώ (+1.000 ευρώ). Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη τον πρώτο μήνα από τη γέννηση και μετά τον 5ο μήνα από τη γέννηση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ανάρτηση για τις αυξήσεις που γίνονται στο επίδομα γέννησης έκανε στο facebook και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των οικογενειών με παιδιά και πρόσθεσε πως «η στήριξη των οικογενειών με παιδιά αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Γι’ αυτό και αυξάνουμε το επίδομα γέννησης μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023. Από 2.000  ευρώ για κάθε παιδί, σε 2.400  ευρώ έως 3.500 ευρώ  ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών».

Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται για τους νέους γονείς  απέναντι στην ακρίβεια αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σε συνέχεια των μέτρων στήριξης που ήδη υλοποιούνται όπως το επίδομα για κάθε γέννηση παιδιού, τη μείωση του ΦΠΑ για είδη βρεφικής ηλικίας, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, το επίδομα μητρότητας για τις νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες ανακοινώθηκε πως αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν από την 1/1/2023 το επίδομα γέννησης από 2.000 για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αύξηση κατά 400 έως 1500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων». Ανέλυσε μάλιστα συγκεκριμένα το τι συμβαίνει για ένα, δύο, τρία τέκνα ή και τέσσερα ή περισσότερα τέκνα.

«Η καταβολή των αυξημένων ποσών καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024», συμπλήρωσε.

«Σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου δηλαδή 90 εκατ. ευρώ και πρόκειται για σχεδόν 300.000 γονείς σε επίπεδο διετίας όπως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικογένεια με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, με λελογισμένα μέτρα για να ενισχυθούν κατά το δυνατόν οι νέοι γονείς απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια», είπε ο κ. Μαρινάκης. Έκανε μάλιστα αναφορά σε όσα τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Αυτός είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» γι αυτό και η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνεχώς δυναμικές παρεμβάσεις για περαιτέρω στήριξη των νέων γονιών αλλά και του πλαισίου κοινωνικών μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τόνισε ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.