Πιασάρικος τίτλος στον οποίο θα ανταποκριθούμε με ισχυρή δόση ειλικρίνειας. Τα «παπαγαλάκια» των 60 λεπτών ανά σχόλιο που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρουν πεδίο να βγάλουν κάμποσα ευρουλάκια σχολιάζοντας το άρθρο αυτό. Και για να λυθεί η απορία δεν είμεθα «παπαγαλάκια». Όσο και αν σας φανεί παράξενο θα προσπαθήσουμε απλά να πούμε μερικά πράγματα με το όνομά τους, με ισχυρή δόση κριτικής απέναντι τους ΑΝΕΛ και σε αυτά που τελικά πρεσβεύουν.
Δεν θα μείνουμε στις προγραμματικές τους δηλώσεις. Αν διάβαζαν οι ψηφοφόροι τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων θα είχαμε γλιτώσει διαχρονικά πολλά δεινά. Θα μείνουμε στα έργα. Τι στο καλό έχουν κάνει οι ΑΝΕΛ που θα μείνει σαν μαγιά στον τόπο; Γιατί όσο και αν σας φανεί παράξενο, όλα τα έργα τους είναι ταυτόχρονα και «λάθη» τους.
Λάθος πρώτο:
Από τις πρώτες μέρες στο Υπουργείο ο Καμμένος άνοιξε τους φακέλους των «ύποπτων» εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πρώτους στη σειρά, την προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης Leopard, την προμήθεια των ελικοπτέρων NH-90, αλλά και των γερμανικών υποβρυχίων. Οι φάκελοι των εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι φάκελοι με τα Αντισταθμιστικά Οφέλη (offsets), ελέχθηκαν ξανά από στρατιωτικούς ελεγκτές και ήδη οι υπεύθυνοι, πολιτικοί, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες, παραπέμπονται στην τακτική Δικαιοσύνη.
Μεγάλο τόλμημα αυτό με αυτοκτονικές αποχρώσεις για αυτόν που το επιχειρεί. Μια ισχυρή κάστα των εξοπλιστικών ξαφνικά βρίσκεται εκτεθειμένη σε ένα χώρο που δεν της είναι διόλου γνώριμος: στο φώς!
Λάθος δεύτερο:
Η κάθαρση των υποθέσεων διαφθοράς που βαραίνουν γνωστά πρόσωπα των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών. Ή κοινώς «που πας ρε Καραμήτρο;». Η ευθεία σύγκρουση με ένα αριστοτεχνικά δομημένο παρακράτος, όπου ο μέγας Πακτωλός των υπέρ σκανδάλων τροφοδοτούσε με γάργαρο χρήμα τις μικρότερες ροές που συντηρούσαν, πλαισίωναν και κάλυπταν την διαπλοκή. Όταν ηχηρά ονόματα των παλιών «καλών» εποχών άρχισαν να παρελαύνουν στα κρατητήρια και στις φυλακές κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν για «πολιτικοποίηση των αξιόποινων πράξεων».
Λάθος τρίτο:
Η εκκαθάριση στο χώρο της Υγείας. Αν τα παραπάνω ήταν πυρηνική έκρηξη, το τόλμημα αυτό ήταν μια ισχυρή βόμβα υδρογόνου με κάμποσα λέιζερ και άλλα διαστημικά υπερόπλα να προσπαθούν να σπάσουν τις ασπίδες που ‘χε στήσει χτίσει ένας οργανισμός -που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε ως «καρτέλ»- μέσα στα Νοσοκομεία. Με μεθοδολογία που θα ζήλευαν οι μεγαλύτεροι νοτιαμερικανοί βαρόνοι των ναρκωτικών, το οικοδόμημα αυτό είχε απομυζήσει αμύθητα ποσά σε βάρος του δύσμοιρου απλού πολίτη, ο οποίος απλά το έβλεπε να δρα, δίχως να μπορεί να επέμβει.
Τα σαστισμένα παπαγαλάκια έσπευσαν να εφεύρουν χαρακτηρισμούς του τύπου «δόγμα Πολάκη» για να παρασύρουν προφανώς αυτούς που θεωρούσαν ανενημέρωτους και αδαείς.
Λάθος τέταρτο:
Το πλήγμα στους πραγματικούς βαρόνους των ναρκωτικών. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τα «βαπόρια από την Περσία» άρχισαν να ξαναπιάνονται «στην Κορινθία». Το βρωμερό απόστημα που αχρήστευε το πιο αξιόμαχο κομμάτι του πληθυσμού της πατρίδας, δηλαδή τη νεολαία μας, έσπασε και η βρώμα του απλώθηκε τριγύρω. Βήμα πάνω στο βήμα, σαν τους στρατιώτες σε κάποιο λασπωμένο πολεμικό μέτωπο του Ελύτη, οι άξιοι δικαστές προσεγγίζουν με ανείπωτα εμπόδια και κινδύνους, το ύψωμα που πρέπει να καταλάβουν. Το στοίχημα είναι καίριο διότι δεν αφορά μόνο σε χρήματα μα κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.
Λάθος πέμπτο:
Το άνοιγμα της στρόφιγγας για να δοθούν πίσω μερικά από αυτά που είχαν χαθεί τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ θα πρέπει να είμαστε αυστηροί. Η επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. Η άνοδος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα χέρια, έπρεπε να αποδώσει περισσότερα. Στο κομμάτι αυτό, και πίσω από το παρασκήνιο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Η αλήθεια είναι ότι οι όροι χαλάρωσαν και για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να δοθούν πίσω μερικά από τα αυτά που είχαν χαθεί.
Λάθος έκτο:
Ας κάνουμε όμως εδώ την αυστηρή αυτοκριτική μας. Διαβάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το κύριο μέρος του προγράμματος των ΑΝΕΛ δεν έχει πραγματοποιηθεί. Και για αυτό είμαστε ασφαλώς απογοητευμένοι. Ή και πικραμένοι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Μέγα σφάλμα αυτό των ΑΝΕΛ. Ή μήπως όχι; Μήπως συγκρίνουμε στο μυαλό μας το αντικειμενικά εφικτό με το υποκειμενικά προσδόκιμο; Σκεφτήκαμε ποτέ το κόστος όλων όσων έγιναν; Σκεφτήκαμε ποτέ τι σημαίνει να συγκρούεσαι με όλο αυτό το κατεστημένο; Με όλα αυτά τα άτομα που κατείχαν πολιτικές ή άλλες θέσεις και ασκούσαν επιρροή; Σκεφτήκαμε ποτέ ότι μερικοί θα σκότωναν για να αποφύγουν όλα αυτά που οι ΑΝΕΛ τους προκάλεσαν.
Φυσικά εδώ υπήρξαν και τα αντίμετρα. Η προσπάθεια να σπιλωθούν οι ΑΝΕΛ ξεκίνησε από το κεφάλι. Η αγορά ενός παιχνιδιού από κάποιο μαγαζί του Λονδίνου θεωρήθηκε μεμπτή ενέργεια για τον Καμμένο και όλως τυχαίως βρέθηκε ένας πρόθυμος και αθέατος δημοσιογράφος για να καλύψει το επονείδιστο γεγονός. Ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολούθησης, κρυφές ροές χρημάτων και κάμποσα, πολύχρωμα «παπαγαλάκια», που προαναφέραμε, ανέλαβαν εργολαβικά την προσπάθεια αποδόμησης του.
Λάθος έβδομο:
Το Σκοπιανό. Ακούγεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σφάλμα που ο Καμμένος θα έπρεπε να αποτρέψει. Το παιχνίδι της πολιτικής επικαιρότητας έχει μετατοπιστεί στο πεδίο αυτό και το γήπεδο είναι ελεύθερο για πολλά σουτ από όλες τις πλευρές. Θα ξεχωρίσουμε το μεγάλο φάουλ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε στη ζυγαριά τη μη μείωση των συντάξεων με αντάλλαγμα το Μακεδονικό εκ μέρους των Θεσμών. Προφανώς, αν τύχει και εκλεγεί, θα πρέπει να το εξηγήσει κάπως αυτό στους Ευρωπαίους «εταίρους». Πιθανολογούμε ότι δεν σκοπεύει να έχει ιδιαίτερη τύχη στις διαπραγματεύσεις.
Το ατόπημα παραμένει. Βρεθήκαμε σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια και πραγματικά νοιώθαμε παράξενα που έπρεπε να βγούμε έξω και να φωνάξουμε το αυτονόητο. Ήταν εύκολο να πλάσουμε στα μάτια μας μια άσχημη εικόνα των ΑΝΕΛ που είχαμε πιστέψει ότι θα το απέτρεπαν. Και αυτό φαντάζει οξύμωρο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει με τι πλειοψηφία θα περάσει η υπερψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας στη Βουλή και αν γενικά περάσει.
Για να το διαπιστώσουμε αυτό ας κάνουμε μια προσομοίωση. Τι θα γινόταν, αν η ΑΝΕΛ είχαν ρίξει την κυβέρνηση;
Θα είχαν ασφαλώς θεοποιηθεί, τα ποσοστά τους θα πλησίαζαν διψήφιο ποσοστό και θα έμπαιναν ήρωες την επόμενη Βουλή εξασφαλίζοντας με μεγάλη άνεση το πολιτικό τους μέλλον. Οι καρέκλες θα ήταν και πάλι δικές τους για να στρογγυλοκαθίσουν δοξασμένοι νικητές.
Τι στο καλό μεσολάβησε λοιπόν για να βρεθούν με τούτη τη θέση; Ξαφνικά όλα τα «παπαγαλάκια» έπεσαν πάνω τους σαν να ήταν αυτοί οι αποκλειστικοί υπαίτιοι και υπερθεματιστές της συμφωνίας, ξεχνώντας ότι σχεδόν οι μισοί βουλευτές του Κοινοβουλίου έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν. Αυτοί προφανώς στα μάτια της κοινής γνώμης πρέπει να λογίζονται ως ένα απλό μηδέν. Και αυτό οφείλουμε όλοι μας να το διαχειριστούμε σωστά και με ορθή κρίση. Ποιοι στο καλό θέλουν να φορτώσουν στους ΑΝΕΛ μια ευθύνη που αντικειμενικά δεν τους βαρύνει;
Γυρίστε στα λάθη από το πρώτο μέχρι το έκτο. Η απάντηση βρίσκεται εκεί. Πόσο να αντέξει κανείς όταν έχει να υποστεί τόσο φορτίο αντεκδίκησης. Πόσο να αντέξει όταν έχει να υπομένει το βαρύ φορτίο μιας αντίπαλης πολιτικής ανευθυνότητας.
Πως θα καταλήξουμε στο κόμμα που θέλουμε να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές που –και πάλι- θα προκαλέσουν οι ΑΝΕΛ, όταν και αν χρειαστεί, για να αποτρέψουν τη ψήφιση μιας οριστικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας;
Μεγάλα τα λάθη των ΑΝΕΛ. Θα έπρεπε να στρογγυλοκαθίσουν τα αυγά τους και να καπαρώσουν τον πολιτικό αντίκτυπο μιας εύκολης νίκης. Όμως στην κρίσιμη καμπή της ιστορίας που έρχεται, πρέπει να λάβουμε θέση. Και να σκεφτούμε λιγάκι πέρα και πίσω από όσα που φαινομενικά πλασάρονται ως θέσεις και αλήθειες. Σε αυτό το κομμάτι δεν θέλουμε να δεχτείτε κανέναν να πατρονάρει τη σκέψη σας. Ούτε ακόμα και εμάς.
Και μεις, μαζί με σας, πρέπει να κάνουμε κάτι που τα «παπαγαλάκια» τρέμουν σαν το σκέπτονται. Να συλλογιζόμαστε φρόνιμα και ορθά για να αποφύγουμε τα νέα πραγματικά λάθη που βλέπουμε να έρχονται.
https://dominonews.gr/ta-thanasima-lathi-twn-anel/