Σενάρια καθόδου του Στέφανου Κασσελακη στις ευρωεκλογές – Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα

Μπορεί να μεσολαβούν έξι μήνες ακόμη έως τις Ευρωεκλογές, αλλά οι πονοκέφαλοι έχουν αρχίσει… οριζοντίως από τώρα. Και με τη δήλωση Μητσοτάκη ότι τελικώς θα παραμείνει ενιαία περιφέρεια όλη η χώρα, η ονοματολογία και οι διαγκωνισμοί δίνουν και παίρνουν.

του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο μεταξύ, και η εκδοχή του Στέφανου Μάνου, ο οποίος, ύστερα από μια περίοδο σιωπής, απασφάλισε πάλι. «Ένας και μοναδικός είναι ο λόγος που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να μην υπάρξουν περιφέρειες στις ευρωεκλογές: Οι ήττες της Ν.Δ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πέντε περιφέρειες, στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών» υποστήριξε, καταλογίζοντας «πολιτική δειλία» στον πρωθυπουργό…

Βέβαια, το εάν αυτός είναι «ο ένας και μοναδικός» λόγος συζητείται. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη βρισκόταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώπιον και άλλων συναφών διλημμάτων. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για παράδειγμα, φέρεται ότι τον είχε ενημερώσει, σε σχετικά ανύποπτο χρόνο, ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν να είναι πάλι υποψήφιος σε περίπτωση κατάτμησης της επικράτειας σε μικρότερες περιφέρειες.

Ο άλλος λόγος είναι ότι με την ενιαία περιφέρεια διευκολύνεται το σχέδιο Μητσοτάκη για «φίρμες» ή «λαμπερά ονόματα», όπως τα έλεγαν παλαιότερα. Καθώς μάλιστα αρκετά θα έχουν και… πράσινο («σημιτικό») χρώμα, η εκλογή τους σε μικρές περιφέρειες θα γινόταν ακόμη δυσκολότερη.

Μάχη δίνεται και για το ποιοι από τους νυν θα «κοπούν». Αν το κριτήριο είναι οι δύο θητείες, αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες για τους Μ. Κεφαλογιάννη, Μ. Σπυράκη, Ελ. Βόζεμπεργκ και Θ. Ζαγοράκη. Και μια νυν υπουργός, η Σ. Ζαχαράκη, θέλει να γίνει Ευρωβουλευτής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, οι συνεχείς αποχωρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν να… αδειάσει και το ευρωψηφοδέλτιο. Από τους έξι που βγήκαν το 2019, έχουν απομείνει μόνο η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης. Εδώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο συζητείται η κάθοδος του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Αν μη τι άλλο, αυτό μπορεί να δώσει μια κάποια επικοινωνιακή ώθηση…

Στον άλλο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν οι «11» -τους οποίους επί του παρόντος εκπροσωπεί ο Δημ. Παπαδημούλης– και ο Πέτρος Κόκκαλης θα συμφωνήσουν σε συνεργασία ή κάθε πλευρά θα πάει αυτόνομα στις ευρωεκλογές.

Ζητήματα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ. Η μόνη κλειδωμένη επιλογή -και φαβορί για εκλογή- είναι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Συζητείται και η κάθοδος του περιφερειάρχη Κρήτης -που «ξεκίνησε» και το 2004 από την ευρωβουλή- Στ. Αρναουτάκη, ενώ για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους είπε «όχι» η Ελ. Χρονοπούλου, που είχε γίνει ευρύτερα γνωστή με την υπόθεση Γεωργούλη. Όσο για τις σχέσεις του Ν. Παπανδρέου με τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν εύθραυστες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.