Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Πότε θα ψηφιστεί – Τι είπε ο Γεωργιάδης για τα όρια συνταξιοδότησης

« Στις 6 Δεκεμβρίου κατατίθεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του θα ισχύσουν από 1η του χρόνου. Είναι ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο» όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Action 24.

Kαι συνέχισε λέγοντας πως το νομοσχέδιο αυτό  «λύνει μία σειρά ζητημάτων, δεν λύνει ένα ζήτημα, όπως:

  • Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων,
  • Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ  από τις 20.000 ευρώ  στις 30.000 ευρώ  για να πάρεις τη σύνταξη σου  ή από τις 6.000  ευρώ στις 10.000 ευρώ αν είσαι αγρότης,
  • Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας και της ταυτότητας του  με τους υπολοίπους  για τους ελεύθερους επαγγελματίες  και τις αγρότισσες.
  • Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού, όπου δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους.  Λύνουμε και θεραπεύουμε και αυτό το ζήτημα.
  • Η ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν.
  • Οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά – ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον, το 2ο πυλώνα ασφάλισης και θα έχουμε μία τελείως καινούρια εικόνα».

Για τα όρια συνταξιοδότησης

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα αλλάξουν τα ηλιακά όρια συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. « Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει σχέση με τα ηλιακά όρια συνταξιοδότησης »απάντησε . Και επανέλαβε πως  «δεν υπάρχει ζήτημα αυξήσεων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ».

« Ο νόμος για τη συνταξιοδότηση δεν είναι μνημονιακός. Η σύνδεση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής αποτελεί σήμερα τον βασικό τρόπο  που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο. Είναι δύο άσχετα θέματα .Όμως στη φάση που μιλάμε γιατί δεν υπάρχει αύξηση προσδόκιμου ζωής . Μακάρι να υπήρχε αύξηση προσδόκιμου ζωής .Θα ζούσαμε όλοι  περισσότερα χρόνια .Δεν υπάρχει αύξηση προσδόκιμου ζωής. Αφού δεν υπάρχει αύξηση  προσδόκιμου ζωής-τι συζητάμε » είπε μεταξύ άλλων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.