Ξαφνικό και προειδοποιητικό χτύπημα Σαμαρά που έφερε παγωμάρα και προβληματισμό στο πρωθυπουργικό μέγαρο είχαμε μέσα στο σαββατοκύριακο.
Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς όλους και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό θέτοντας τρία σημαντικά ζητήματα.
Δεν πρέπει να γίνει ελληνοτουρκική προσέγγιση
Το πρώτο έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά.
Δεν θεωρεί ο Αντώνης Σαμαράς ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση Μητσοτάκη- Εrdogan σε αυτή τη φάση, δηλαδή την ώρα που υπάρχει αντιδυτική στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό ζήτημα.
Όμως, πιστεύει, παράλληλα, ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση όταν η Άγκυρα θέτει τόσες αξιώσεις (Θράκη, νησιά, Κύπρος, τουρκολυβικό κ.α) είναι λάθος κίνηση η οποία θα δώσει το έδαφος για περαιτέρω διεκδικήσεις και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά από τη γείτονα.
Είχε ξαναδιαφωνήσει ο Σαμαράς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την περίοδο μετά το Oruc Reis και τότε είχε κάνει δημόσια παρέμβαση.
Κατά της προοδευτικής ατζέντας
Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός αντιδράει και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αντιτίθεται σφόδρα στο θέμα της τεκνοθεσίας.
Εξάλλου θεωρεί ότι όλα τα νομικά θέματα που υπήρχαν, λύθηκαν με το σύμφωνο συμβίωσης.
Επίσης, διατυπώνει την άποψη ότι η τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας, διαστρεβλώνει το ρόλο της γυναίκας και την εξισώσει με «παροχή υπηρεσίας».
Θέτει ως σωστό για το κάθε παιδί το γονεικό πρότυπα πατέρας-μητέρα και όχι το προοδευτικό πρότυπο που θέλουν τα ομόφυλα ζευγάρια γονέας 1 και γονέας 2.
Αλλαγές στο φορολογικό ζητάει ο Σαμαράς
Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί αρκετά και με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέτει σε γενικές γραμμές στην σωστή κατεύθυνση, όμως, εμπεριέχει αδικίες όσον αφορά τη φορολόγηση επί των τεκμαρτών εισοδημάτων την οποία θεωρεί λάθος διαχρονικό.
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί περισσότερο στο έλεγχο των πραγματικών εισοδημάτων μέσω ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων, τα οποία θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω.
Γιατί ο Σαμαράς χτύπησε απροειδοποίητα το Μαξίμου
Τώρα το θέμα είναι γιατί επιλέγει τώρα ο Α.Σαμαράς να παρέμβει την ώρα που η ΝΔ διαθέτει κυριαρχία επί του πολιτικού σκηνικού.
Ο πρώην πρόεδρος που ανέκαθεν άνηκε στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, δεν συμφωνεί με την προσήλωση Μητσοτάκη στο Κέντρο, άποψη την οποία άλλωστε διατυπώνει και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Επίσης, αναφέρει και κάτι άλλο που ίσως θα πρέπει να προβληματίσει περαιτέρω το Μέγαρο Μαξίμου.
Θεωρεί ότι το 41% που πήρε η ΝΔ δεν προήλθε λόγω Μητσοτάκη ή απόλυτης προτίμησης στη ΝΔ αλλά γιατί ο κόσμος δεν ήθελε να επιστρέψει σε μία αριστερή κυβέρνηση, όταν το ίδιο γίνεται και σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα αριστερά κόμματα.
Σε άλλη αποστροφή του θεωρεί ότι αθροιστικά τα δεξιά κόμματα πιάνουν ένα 14%, θεωρώντας τα ωστόσο μη απειλή.
Στο σύνολό της είναι μία παρέμβαση που θέτει αρκετά ζητήματα που συχνά διατυπώνει η παραδοσιακή βάση της ΝΔ.
Με την στάση του, όμως, διατηρεί και αυτή τη δεξιά τάση εντός της ΝΔ και μικραίνει τις πιθανές διαρροές.
Όμως, δεν παύει να είναι ένα καμπανάκι για το Μαξίμου.
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr