Με βαριές πληγές, «βροχή» αποχωρήσεων ιστορικών στελεχών από την αριστερή πτέρυγα, πρώην υπουργούς και νυν βουλευτές βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη η Πέτη Πέρκα που αποχώρησε μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της «Ομπρέλας» διεμήνυσε ότι δεν θα παραδώσει την βουλευτική έδρα της στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά τις εργασίες φάνηκε το βαθύ ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στην εσωκομματική αντιπολίτευση και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αποτελούσε ένα ισχυρό στρατόπεδο της αντιπολίτευσης εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε το απόγευμα της Κυριακής και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.
Το κενό που δημιουργείται φαίνεται ότι θα αναλάβουν να καλύψουν η τάση «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα. Ο δεύτερος χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο με νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι παραμένει στο κόμμα και «η επόμενη μέρα θα μας βρει στον ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος το δημοψήφισμα μετά τις αποχωρήσεις
Το σημείο τριβής της ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση αποτέλεσε η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή 4 στελεχών (Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Στέφανου Τζουμάκα). Τα δύο πρώτα στελέχη αποχώρησαν μαζί συντεταγμένα μαζί με άλλα 40 στελέχη της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε να αποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος το μεσημέρι με σκληρές αιχμές κατά της ηγεσίας. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι της τρέχουσας περιόδου. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση Τσίπρα, πηγαίνει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα. Μέχρι τις Ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος, να μην πω νωρίτερα» ανέφερε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Ουσιαστικά θέμα διαγραφής στελεχών έπαψε να υπάρχει πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή. Το παραδέχθηκε άλλωστε και στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Στέφανος Κασσελάκης. «Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια ζήτησε από τους δύο βουλευτές της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα και τον ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου να σεβαστούν το καταστατικό και να παραδώσουν στο κόμμα τις έδρες τους. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει μείον 2 έδρες δηλαδή έχει 45 βουλευτές.
Ο Στέλιος Κούλογλου ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομιλία Κασσελάκη σε άρθρο του έγραψε μεταξύ άλλων ότι «η τάση του να παίρνει μόνος αποφάσεις βοναπαρτικού χάρακτήρα, να αποδοκιμάζει ακόμη και συνεργάτες ή συνεργαζόμενους με το παραμικρό, η επιμονή στα λάθη του είναι μειονεκτήματα χαρακτήρα που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται καταστροφικά».
Συμβιβαστική πρόταση από τους πάλαι ποτέ προεδρικούς
Νωρίς το πρωί έξι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Φλαμπουράρης) προσπάθησαν να γεφυρώσουν το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι κατέθεσαν δύο τροπολογίες που προβλέπουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιούνται δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, όπως επιθυμούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Επιπλέον σε δεύτερη τροπολογία δέχονταν την κεντρική θέση του Στέφανου Κασσελάκη και ανέφεραν «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος». Και οι δύο τροπολογίες έγιναν δεκτές από την Κεντρική Επιτροπή.
Την αποχή διάλεξαν Αχτσιόγλου – Τεμπονέρας
Στην σημερινή συνεδρίαση δεν προσήλθαν ούτε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ούτε εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα που είχαν χαρακτηρίσει διχαστική την πρόταση του δημοψηφίσματος. «Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας» ανέφερε σε κείμενο η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος . Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο», ανέφερε σε παρέμβαση του στην Κεντρική Επιτροπή ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Άνοιξε την πόρτα της εξόδου ο Δραγασάκης
«Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς», έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου. Ταυτόχρονα ζητά πρωτοβουλίες και δράσεις «εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Θεοχαρόπουλος: Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται
«Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Είναι αποκλειστικά θέμα της Επιτροπής Δεοντολογίας», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ειδικότερα ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση μόλις 50 μέρες πριν, δεν μπορεί να μην γίνεται αποδεκτή η εσωκομματική διαδικασία εκλογής από τη βάση. Και δεν μπορεί να υπάρχουν απαράδεκτες δηλώσεις για διαπλοκή κ.α. στο κόμμα».
Ραγκούσης: Η γνώμη μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος
Τη σαφή διαφοροποίησή του από την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις διαγραφές εξέφρασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού. Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας».