Σε θέσεις μάχης οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει σύγκλησης των οργάνων

Με τις εσωκομματικές εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να χτυπούν «κόκκινο» και τους «παραπεμφθέντες» στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όχι μόνο να μην ρίχνουν τους τόνους, αλλά να εντείνουν την κριτική τους προς την ηγεσία Κασσελάκη (όπως έδειξε η τοποθέτηση Μπαλτά στην ΕΡΤ), πληθαίνουν οι φωνές εντός Κουμουνδούρου που ζητούν την έκτακτη σύγκληση των συλλογικών οργάνων.
Το εν λόγω αίτημα τονίστηκε, άλλωστε, και από τη χθεσινή κοινή δήλωση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου της ομάδας 6+6, που ζήτησε τόσο την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και την επίσπευση της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί με παρέμβασή της και η Ομπρέλα, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα κατά την αυριανή (26/10) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σήμερα (25/10) η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Κι ενώ τα δύο διακριτά τμήματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Ομπρέλα και η κίνηση 6+6, ζητούν την συνεδρίαση των οργάνων, σήμερα (25/10) συγκαλείται για πρώτη φορά η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εξετάσει το αίτημα Κασσελάκη για τη διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη.
Όπως έκανε γνωστό χθές ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το όργανο θα ορίσει κατ’ αρχάς τρία στελέχη-αντιπροσώπους που με την σειρά τους θα καλέσουν τα υπό αποπομπή μέλη, αλλά και τον καταγγέλοντα προκειμένου αμφότερες οι πλευρές να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους.
Εν συνεχεία, στην επιτροπή θα γνωμοδοτήσει το συλλογικό όργανο όπου εντάσσονται τα υπό αποπομπή μέλη, που εν προκειμένω είναι η Πολιτική Γραμματεία.
Έτσι, θα ζητηθεί από την Πολιτική Γραμματεία μία έκθεση για το κατά πόσο τα υπό διαγραφή μέλη καταστρατήγησαν ή όχι το καταστατικό και της συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν συνεχεία, με βάση αυτή την απόφαση, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Μαίνονται οι βολές προς τον Κασσελάκη παρά τον κίνδυνο για νέες διαγραφές

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η αποπομπή Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα προς διαγρφή δεν πτόησε τον Αριστείδη Μπαλτά, οποίος επανήλθε με νέα βέλη προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Κασσελάκη.
«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται» είπε ανάμεσα σε άλλα.
Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ακόμα ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό».
Παράλληλα, ζήτησε με τη σειρά του παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώτικη παρέμβαση Δραγασάκη, αλλά με αίτημα για «πλαισίωση» του Κασσελάκη από τα εκλεγμένα όργανα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και τη σημερινή κρίση του, προχωρώντας στις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που οι συνθήκες της εποχής μας απαιτούν, αν μείνει πιστός στις αρχές του, σταματήσει η στοχοποίηση εσωτερικών εχθρών, και αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση και πείρα του», υπογράμμισε ο άλλοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης.
«Η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, με την οξεία και χωρίς όρια εσωκομματική πόλωση και τη διάχυτη ρευστότητα, πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης», επισημαίνει.
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κλίματος και δημόσιας εικόνας».
Υποστηρίζει ότι «στην κατεύθυνση αυτή, είναι επείγουσα ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές. Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος.»
Ταυτόχρονα προτρέπει τη νέα ηγεσία να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του. Γι’ αυτό και η λειτουργία των οργάνων πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει πυκνή ώστε να λειτουργήσουν ως τα αποκλειστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Στρατόπεδο Κασσελάκη: Δεν είναι «εμφύλιος», αλλά μεμονωμένες αντικαταστατικές τοποθετήσεις

Από την άλλη, της πηγές εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έχει μονομέτωπο κατά της Δεξιάς.
Ειδικότερα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης».
Τονίζουν ότι «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν παραλείπουν να αφήσουν σαφείς αιχμές κατά των στελεχών που απειλούνται με διαγραφή αναφέροντας ότι «η λογική τού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».
Προσθέτουν δε ότι «ο ”εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη» και σχολιάζουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ”εμφύλιος”», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς».

Νέοι διευθυντές σε «Αυγή» και «Κόκκινο» με κεντροαριστερό στίγμα

Εν μέσω της εσωκομματικής αναταραχής, ήρθε και ο ορισμός των νέων διευθυντών στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που επισπεύθυκε μετά την παραίτηση του Σπύρου Ραπανάκη από την διεύθυνση της «Αυγής» την επομένη της επικράτησης Κασσελάκη.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Η ΑΥΓΗ ΑΕ» Κωνσταντίνος Νικόλτσιος ανακοίνωσε ότι νέα διευθύντρια της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» (ημερήσιου και κυριακάτικου φύλλου) αναλαμβάνει από σήμερα η δημοσιογράφος κα. Βούλα Κεχαγιά, όπως δημοσίευσε από την ιστοσελίδα της η ίδια η εφημερίδα.
Επίσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «LEFT MEDIA Α.Ε.» Κωνσταντίνος Νικόλτσιος ανακοινώνει ότι νέος διευθυντής του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» αναλαμβάνει από σήμερα ο δημοσιογράφος κ. Αδάμ Γιαννίκος.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.