ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αναμέτρηση Κασσελάκη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, τα 16 «λευκά» και οι ενστάσεις των βουλευτών

Χαμόγελα αλλά και έντονη αμηχανία και γκρίνια πίσω από τις κάμερες είχε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα της συνεδρίασης στην πρώτη εμφάνιση του ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με θερμά λόγια για τους βουλευτές του, τους διεμήνυσε ότι τους θέλει στο πλευρό του αλλά τους κάλεσε να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς.

Παρά τα θερμά λόγια της ομιλίας Κασσελάκη το κλίμα φαίνεται ότι ήταν παγωμένο όταν έκλεισαν οι κάμερες και τέθηκε σε συζήτηση η πρόταση του νέου προέδρου για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση ήταν να αναλάβουν:
-Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΚΟ
-Θεοδώρα Τζάκρη, Γραμματέας ΚΟ
-Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων: Διονύσης Καλαματιανός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Νίκος Παππάς
-Διευθυντής ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας
-Συντονιστής Τομεαρχών που θα ανακοινωθούν στην συνέχεια, Παύλος Πολάκης.

Τελικά η πρόταση Κασσελάκη πέρασε κατά πλειοψηφία με 28 υπέρ και 16 λευκά. Αυτή είναι και η πρώτη καταγραφή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που έδειξε την πυγμή της στον νέο πρόεδρο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ των λευκών ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη. Υπήρξε επίσης πρόταση από βουλευτή, να μην γίνει καμία ψηφοφορία αφού ήταν μόνο μία η πρόταση ωστόσο άλλοι βουλευτές διαφώνησαν και τελικά ψήφισαν επί της πρότασης.

Οι αντιδράσεις από βουλευτές της «Ομπρέλας» αλλά και των «6+6» που πλαισιώνει την Έφη Αχτσιόγλου και οι λόγοι που δεν ψήφισαν την πρόταση του προέδρου αφορούσαν στα εξής:

-Πρώτον ότι δεν υπήρχε σχετική απόφαση από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα πρότεινε τα πρόσωπα καθώς το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα συνεδριάσει.

-Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα στην θέση του διευθυντή της ΚΟ αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για κάποιους. Μάλιστα φέρονται να ανέφεραν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν ένα πρόσωπο που χαρακτήριζε υπονομευτές όσους δεν υποστήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Στέφανο Κασσελάκη.

-Κατά πληροφορίες υπάρχουν ενστάσεις και για την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη σε ρόλο υπερσυντονιστή των τομεαρχών του κόμματος, στη θέση του Αλέκου Φλαμπουράκη. Σύμφωνα με το Mega, βουλευτές ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και κάποιον τομέα.

Από την ψηφοφορία επέλεξε να απέχει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Νίκος Παππάς ήταν απών επειδή νοσεί με κορονοϊό. Και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία καθώς λείπει στο εξωτερικό.

Κατά πληροφορίες, οι ορισμένοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης παραπονέθηκαν στον νέο πρόεδρο για το γεγονός ότι απομάκρυνε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ και τον Στέργιο Καλπάκη χωρίς απόφαση των οργάνων του κόμματος και χωρίς να ενημερώσει πρώτα τα δύο στελέχη ότι αντικαθίστανται.

Έτσι τα 16 «λευκά» ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη να μην παίρνει αποφάσεις μόνος του χωρίς αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Η συνομιλία Κασσελάκη Αχτσιόγλου

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μία συνομιλία σε θερμό κλίμα με την αντίπαλο του στις εσωκομματικές εκλογές, Έφη Αχτσιόγλου.

Παρόλα αυτό ο Νάσος Ηλιόπουλος, που στήριξε στην εσωκομματική κούρσα την Έφη Αχτσιόγλου, φέρεται να αρνήθηκε να κρατήσει το πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Oι ανακοινώσεις για τους τομεάρχες

Η επόμενη εσωκομματική μάχη αναμένεται να δοθεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που προγραμματίζεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βασικό αγκάθι είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος με την εσωκομματική αντιπολίτευση να επιθυμεί την διενέργεια του τον Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 οι ανακοινώσεις για τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ονόματα των τομεαρχών θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Στέφανος Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης Τσίπρας

Στέφανος Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος Τσίπρας

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.