Μετά την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, «φούντωσαν» τα σενάρια για την ένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε περίπτωση νίκης και στον δεύτερο γύρο έναντι της Έφης Αχτσιόγλου.
Της Εύης Κατσώλη
Ορισμένα σενάρια ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη – ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας – να μπαίνει αυτομάτως στη Βουλή σε περίπτωση που ο κ. Όθων Ηλιόπουλος, που είναι πρώτος στο Επικρατείας παρέδιδε την έδρα του. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εκπρόσωπος της Ομογένειας στο Επικρατείας. Όμως αυτό το σενάριο δεν ισχύει καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές και όχι μόνο.
Όπως επισημαίνει ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στο enikos.gr, «η μόνη περίπτωση για να δούμε τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, εάν κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είναι να παραιτηθεί ένας από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από τον ίδιο».
Ο κ. Μποτόπουλος εξηγεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα για παραίτηση μόνο ενός από το Επικρατείας και αυτόματο «πέρασμα» στη Βουλή. «Οι βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά με βάση τη δύναμη που παίρνουν τα κόμματα στις εκλογές. Ο νέος εκλογικός νόμος ναι μεν προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού στο Επικρατείας, όμως, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα» τονίζει ο συνταγματολόγος στο enikos.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Παναγιώτης Ματζούφας ο οποίος εκτιμά ότι «δεν μπορεί να μπει απευθείας στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης αν παραιτηθεί ο κ. Ηλιόπουλος καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα. Θα πρέπει να παραιτηθούν όλοι πριν από τον κ. Κασσελάκη». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι θέσεις στο Επικρατείας είναι θεσμικές, δεν είναι προσωπικές για να πει κάποιος “παραιτούμαι εγώ υπέρ κάποιου άλλου”».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τον προβληματίζει το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει παρουσία στη Βουλή.
«Με προβληματίζει διότι δεν θα έχει παρουσία στην Βουλή. Η Βουλή είναι νεοεκλεγμένη, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εκ του αποτελέσματος έχει μια δυναμική που θα του δώσει τον αέρα των 4 ετών. Με προβληματίζει διότι οι υποψήφιοι του επικρατείας δεν είναι αναλώσιμοι. Είναι άνθρωποι που μπήκαν στη Βουλή και σε μια θέση όπως αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία του κόμματος και προφανώς δεν θεωρώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δώσει τον χώρο στον κ. Μητσοτάκη να αλωνίζει στη Βουλή μόνος του, ούτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μπορεί να μιλά δια αντιπροσώπου, κατά την προσωπική μου άποψη».
«Τα κόμματα πρέπει να είναι κόμματα αρχών. Βεβαίως θα πρέπει ο αρχηγός να παίζει ιδιαίτερο ρόλο, παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε ένα κόμμα με αρχή, μέση και τέλος και αρχές που σέβονται όλοι και που οι αποφάσεις θα γίνονται δεκτές από όλους» κατέληξε ο κ. Μπάρκας.
Ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο OPEN και ερωτώμενος για το ποιος θα εκπροσωπήσει στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης που δεν είναι βουλευτής, σχολίασε πως «αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση αλλά λύσεις υπάρχουν, θα βρεθεί κάποια».
Σε ερώτηση δε, για το εάν ο ίδιος θα παραιτείτο, είπε ότι “δεν έχουμε φτάσει εκεί, στο να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα”.