ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό – Τι είπε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Για την ακρίβεια μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό» και είπε πως η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο αν και αυτό δεν είναι δικαιολογία.

«Αντιμετωπίζεται πρόσκαιρα με βοηθήματα και επιδόματα ώστε συγκυριακά να βοηθήσουμε τους πολίτες. Δεν είναι η δομική απάντηση στο ζήτημα της ακρίβειας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα είναι η «σταθερή, μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος» κάτι το οποίο «τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών».

«Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα»

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τόνισε πως η κυβέρνηση θα πολεμήσει την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.

«Εάν δεν συγκλίνουμε με την ΕΕ, πάντα θα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία πως έχουμε μισθούς Ελλάδος και τιμές Ευρώπης» ανέφερε.

«Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη φοροδιαφυγή

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής:

«Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.