Στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, σε σχέση «Στρατηγικής συνεργασίας» (Strategic Partnership), συμφώνησαν με Κοινή Δήλωση, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Παράλληλα συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια
Στην Κοινή Δήλωση αποτυπώνεται η συναντίληψη Ελλάδας και Ινδίας για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες Μεσόγειο Θάλασσα και Ινδο-Ειρηνικό, «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της ναυσιπλοϊας προς όφελος της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα
Νωρίτερα υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα, ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την Κινητικότητα και τη Μετανάστευση, η οποία βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία και τη σημασία της οποίας τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Επίσης, Μητσοτάκης και Μόντι συζήτησαν και συμφώνησαν την εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.
Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις
Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα με εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων. «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης. Πηγαίνουμε από ρεκόρ σε ρεκόρ όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Μας ενδιαφέρει πολύ να παρουσιάσουμε την ελληνική ιστορία επιτυχίας στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα. Αυτή είναι μόνο η αρχή» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο δείπνο και συμπλήρωσε πως «Οι ευκαιρίες υπάρχουν σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στον τουρισμό, που είναι το προφανές. Στη βιομηχανική παραγωγή, στις υποδομές, στα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου έχουμε ισχυρή παρουσία, στα τρόφιμα, στη ναυπηγική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στην τεχνολογία, στις ψηφιακές πληρωμές».
«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, κ. Πρωθυπουργέ, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να προωθήσουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και σας ευχαριστώ που μας δίνετε την ευκαιρία μέσω αυτού του γεύματος για τους εκπροσώπους των επιχειρήσεών μας, τόσο τους Ινδούς όσο και τους Έλληνες, να συναντηθούν και να συζητήσουν σε αυτή την πολύ σημαντική πλατφόρμα» απάντησε από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «σήμερα ο κόσμος βλέπει την ινδική οικονομία με ελπίδα και εμπιστοσύνη. Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο».
«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας» είπε ο κ. Μόντι που συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο και τώρα βρίσκεται στο δρόμο της προόδου. Συγχαίρω τον ελληνικό λαό, τον Πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για τις προσπάθειές σας, οι οποίες κατέστησαν εφικτές τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα».
Η σημασία της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, σημείωσε ότι η Ινδία του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ινδία του 1983, όταν ήρθε τότε η πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι. Ωστόσο η Ινδία εξακολουθεί να κινείται στην γραμμή των Αδεσμεύτων Κρατών, ασκώντας μία προσεκτική, εξωτερική πολιτική, ισορροπιών, ανάμεσα σε Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία.
Η Ινδία το 2023 ξεπέρασε πληθυσμιακά την Κίνα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η δυναμική της στο διεθνές στερέωμα είναι αυξανόμενη, και το σημαντικό είναι ότι στην Ελλάδα βλέπει, όπως και η Κίνα, μία πύλη εισόδου των προϊόντων της προς την ευρωπαϊκή αγορά. Φυσικά προσδοκά και σε ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο για τα ινδικά προϊόντα, με την έννοια να γίνεται στην Ελλάδα το τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της παραγωγής τους.
Τα πεδία συνεργασίας, οι βάσεις που μπήκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στην ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών, είναι πολλά. Έχει πληθυσμό σχεδόν 1,4 δισεκατομμύριο κάτι που ανοίγει προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ έχει και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ενώ ενδιαφέρεται και για έργα υποδομών στην Ελλάδα, με την φαρμακοβιομηχανία και τα τρόφιμα να αποτελούν ακόμα δύο κρίσιμους τομείς.
Επειδή όμως η Ελλάδα χρειάζεται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τα περιθώρια της οποία έχουν εκ των πραγμάτων συρρικνωθεί, τόσο λόγω των κακών σχέσεων με την Ρωσία, της ευθυγράμμισής μας με τις ΗΠΑ στα περισσότερα ζητήματα, αλλά και λόγω των πιέσεων που δεχόμαστε, αναφορικά με την κινεζική διείσδυση στην Γηραιά Ήπειρο, πρέπει να πούμε ότι η Ινδία είναι μια πυρηνική δύναμη με φιλοδοξίες η οποία μας προσφέρει στρατηγικό βάθος, ενώ είναι ένα κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας που ενδιαφέρει την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ινδική ελίτ, η μακρά ιστορία της Ελλάδας και ο πολιτισμός μας, παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ότι μπορούμε να φανταστούμε.