Ρεπορτάζ Ελένη Ευαγγελοδήμου
Επιχείρηση ανασύνταξης στην κυβέρνηση μπροστά στον πύρινο κλοιό – Σχέδιο αντεπίθεσης με βασικό σταθμό τη ΔΕΘ αλλά και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
Νέος κύκλος σκληρής δοκιμασίας για το Μαξίμου και την Πολιτική Προστασία άνοιξε τα τελευταία 24ωρα, φέρνοντας εκ νέου τον κρατικό μηχανισμό αντιμέτωπο με τις ίδιες τις αντοχές του σε μια επανάληψη του σκηνικού του Ιουλίου. Το «επιτελικό κράτος» διαχειριζόταν τότε την πρώτη μείζονα κρίση της νέας τετραετίας, σπεύδοντας σε αναζήτηση αποτελεσματικών διεξόδων σε επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο, προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από τη σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ.
Το θλιβερό ντεκόρ των πυρκαγιών στήθηκε ξανά, κυρίως στην Αττική και στον Εβρο, με το πέπλο καπνού να φτάνει μέχρι τη Σικελία και τη Μάλτα (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr) και να απειλεί και πάλι να «καταπιεί» την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία από μόνη της έχει θέσει ψηλά τον πήχη της επιτελικής ικανότητας. Με ενεργά τα μέτωπα και ενόσω σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ευθύνες, έλλειψη σχεδιασμού και διαχειριστική ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχει ανάγκη από αποτελεσματικά αντίδοτα – άμεσης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής. «Τώρα προέχει η μάχη, έπειτα η δημόσια συζήτηση» λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες εν όψει και της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή προ της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ενα «προβληματικό» καλοκαίρι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε και ο ίδιος στις συσκέψεις στον «Φάρο» της Πολιτικής Προστασίας με τους επιτελείς του μοιρασμένους ανάμεσα στα γραφεία του Μαξίμου (Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης) και της Πολιτικής Προστασίας (Ακης Σκέρτσος, Θανάσης Κοντογεώργης) σε μια συγκυρία που αλλιώς την υπολόγιζε: με διάρκεια στον θετικό αντίκτυπο από πρωτοβουλίες του όπως η πρόσφατη βαλκανική σύναξη και από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης (οικονομικό νομοσχέδιο κ.ά.), με προετοιμασίες για τη ΔΕΘ και τα νομοσχέδια του Σεπτεμβρίου και πάντως χωρίς εικόνες από δραματικές επιχειρήσεις κατάσβεσης. Τα γεγονότα ωστόσο δημιουργούν συνολικά ένα «προβληματικό» καλοκαίρι για την κυβέρνηση, εξού και ζητείται τάχιστα η ανασύνταξη.
Ενδεικτικό ότι το πρώτο βήμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακών παραγόντων (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Περιβάλλοντος) έγινε πρωτίστως σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι επιχειρησιακές δυσκολίες στα μέτωπα.
«Νέα πραγματικότητα» είναι οι λέξεις που επέλεξε πρωθυπουργικός συνεργάτης σε συνέχεια των δημόσιων αναφορών του Κικίλια στο «χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα». Οταν ξέσπασε η κρίση, επαναδιατυπώθηκε η εντολή του Μαξίμου «όλοι πάνω στο πρόβλημα», ενώ σε απόλυτη προτεραιότητα παραμένει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Δημόσια βγήκε χθες και ο άνθρωπος πίσω από τις εκκενώσεις του «112», ο προϊστάμενος του κλάδου Τάξης του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, με σαφές το στοίχημα του κρατικού μηχανισμού να μη ρίξει τον πήχη σε αυτό το σκέλος διαχείρισης.
Οι φθινοπωρινές πρωτοβουλίες
Εν αναμονή της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή αναπροσαρμόζεται στο Μαξίμου και ο πυρήνας των τοποθετήσεων του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε 15 ημέρες και η προτεραιοποίηση των φθινοπωρινών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, με αιχμή τις «τομές» στη δημόσια ζωή. Με λίγα λόγια, η παραδοχή τραγικών αστοχιών της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας και οι μαύρες τρύπες στην Πολιτική Προστασία ιδίως στον τομέα της πρόληψης είναι βέβαιο ότι θα καθορίσουν μεγάλο μέρος των επικείμενων τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των πρωτοβουλιών του φθινοπώρου. Και αυτό προκειμένου να μην γκρεμιστεί το αφήγημα περί μεγάλων αλλαγών στο κράτος.
Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, το γαλάζιο πρόγραμμα τετραετίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις: ένα «εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων» με 20 εκατομμύρια δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025, τη διάνοιξη δασικών δρόμων (σε μήκος συνολικά 40.000 χιλιομέτρων), η ανάπτυξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών (10.000 χιλιομέτρων). Ο σχεδιασμός, κατά πληροφορίες, επεκτείνεται πλέον με συγκεκριμένες προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία.
-Πρώτον, αναζητούνται οι βέλτιστοι τρόποι «έξυπνης» διαχείρισης των δασών (με τεχνολογικά συστήματα).
-Δεύτερον, τίθεται σε προτεραιότητα μια «επιθετική» πολιτική δασών με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και συνεταιρισμών και με παροχή κινήτρων στην αφαίρεση – αξιοποίηση της βιομάζας σε τουλάχιστον 250 δάση.
-Τρίτον, προωθούνται αλλαγές στην Πυροσβεστική, έως και δομικές, και επιχειρησιακή αναβάθμισή της (προσλήψεις κ.ά.).
-Και, τέταρτον, επίκειται, όπως έχει προαναγγελθεί, αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ