ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΚ του πονηρού

Συντάκτης:  Δημήτρης Αγγελίδης

Γιατί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 «ο αριθμός των παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν τόσο υψηλός, 600 μέσα σε μια μέρα»; Είναι το τελευταίο ερώτημα που απασχολεί τις γερμανικές αρχές, όπως το καταγράφει για άλλη μια φορά η γερμανική εφημερίδα Die Welt και το μεταφέρει στα καθ’ ημάς η ελληνική έκδοση της Deutcsche Welle («Η Ελλάδα στο επίκεντρο της παράτυπης μετανάστευσης;», dw.com).

Το ερώτημα αυτό καταγράφεται σε ολόκληρη έκθεση του γερμανικού φορέα με τον εντυπωσιακό τίτλο «Κέντρο Κοινής Ανάλυσης και Στρατηγικής για την Παράτυπη Μετανάστευση» (GASIM)», από τις πολλές λέξεις του οποίου λείπει κάθε αναφορά σε «προσφυγιά», παράλειψη αξιοσημείωτη, καθώς το περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρεται κυρίως σε ανθρώπους από χώρες με υψηλό ποσοστό εκροής προσφύγων οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο ή σκοπεύουν πιθανότατα να το ζητήσουν στη Γερμανία. Σ’ αυτό το γερμανικό Κέντρο αναλύουν το προσφυγικό φορείς όπως η Υπηρεσία Πληροφοριών, η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η ομοσπονδιακή αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Μετανάστευσης.

Εσωτερική έκθεση του Κέντρου, που πάντως βρίσκεται στη διάθεση της Die Welt, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η “προσφορά” για παράτυπες μετακινήσεις μέσω αεροδρομίων κατευθείαν από την Τουρκία ή την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά από την άνοιξη του 2017», ενώ υπάρχει αύξηση 36% της ροής από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα διανθίζεται με στοιχεία της Frontex και της Εuropol για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρέθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια με πλαστά έγγραφα και του αριθμού των σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διακινούν πλαστά έγγραφα. Και πασπαλίζεται με αναφορές σε διακινητές πλαστών εγγράφων που είναι «πολύ καλοί επαγγελματίες» ή στην πιθανή «υπερκόπωση των Ελλήνων αστυνομικών», που κατάσχεσαν τα έγγραφα, αλλά άφησαν ελεύθερους τους πρόσφυγες. Φαίνεται πως οι γερμανικές αρχές οραματίζονται μια Ελλάδα γεμάτη κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μοιάζει να απειλεί να μετατρέψει τη Γερμανία ο ακραία ξενοφοβικός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Το ενδιαφέρον στην ανάλυση του Κέντρου και στα γερμανικά δημοσιεύματα είναι πως δεν καταλήγουν στο μάλλον εύλογο συμπέρασμα ότι αποδεικνύεται ξανά ανέφικτος ο πλήρης έλεγχος της ροής των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους από ανάγκη, όπως αποδεικνύεται αναποτελεσματική η ευρωτουρκική συμφωνία, και πως, όσο δεν δημιουργούνται νόμιμοι και ασφαλείς δρόμοι, θα αυξάνεται ο κύκλος εργασιών και ο τζίρος των παράνομων δικτύων διακίνησης.

Ισως διότι το εν λόγω Κέντρο ενδιαφέρεται εντέλει περισσότερο για τη χάραξη στρατηγικής αποτροπής, παρά για την ανάλυση, στην οποία αποτυγχάνει πλήρως. Το δείχνει περίτρανα ένα άλλο πονηρό συμπέρασμα της έκθεσης: Η μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα είναι, λέει, όση ακριβώς και η αύξηση των νεοεισερχόμενων προσφύγων και «συμπερασματικά η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα λειτουργεί ως σημαντικός παράγων προσέλκυσης προσφύγων». Αλλά η ροή των προσφύγων στην Ελλάδα συνεχιζόταν και όταν δεν υπήρχε ανάλογη μετακίνηση των ευάλωτων στην ενδοχώρα. Εξ ου και υπήρξε υπερπληθυσμός και συμφόρηση στα νησιά. Το Κέντρο τα καταφέρνει στην απλή αριθμητική, παίρνει όμως «μηδέν» στη λογική ανάλυση.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.