Στην 87η ΔΕΘ ο Μητσοτάκης με πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας – Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται, τι θα ανακοινώσει

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 87η ΔΕΘ στις 9-17/9 και ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της νέας, δεύτερης κατά σειρά, κυβερνητικής θητείας, με φόντο τις προεκλογικές εξαγγελίες του και τον χρόνο που θα λάβουν «σάρκα και οστά» οι προτεραιότητες που έθεσε και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ θα αναφερθεί και στο μέτωπο της ακρίβειας, αφού τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και την τιμή της βενζίνης που πλέον είναι κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την ακρίβεια, που όμως δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους . Σημειώνεται ότι το περιθώριο για παροχές αφήνει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που φαίνεται πως θα επιτύχει η ελληνική οικονομία έναντι των προβλέψεων για 1,1% του ΑΕΠ και απελευθερώνει έναν δημοσιονομικό χώρο περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Έτσι, στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται πως βρίσκεται η παράταση μέχρι το τέλος του έτους του market pass, το επίδομα θέρμανσης, οι ενεργειακές επιδοτήσεις, χωρίς να αποκλείεται η χορήγηση νέου fuel pass και μια νέα επιταγή ακρίβειας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με το τελευταίο να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, δεδομένου ότι θα υπάρξει νέα ενίσχυση στο τέλος του χρόνου για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί επίδομα των 200 έως 300 ευρώ σε όσους δεν θα λάβουν το 2024 αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Στα… σκαριά το πακέτο μέτρων

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.
Στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται τα εξής:
επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τα νοικοκυριά θα λάβουν τον Οκτώβριο σε μία δόση την επιδότηση που θα αντιστοιχεί στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ συζητείται το μέτρο να παραταθεί καλύπτοντας και τους τελευταίους μήνες του 2023. Σχεδιάζεται η καταβολή του επιδόματος μια φορά μηνιαίως μέχρι το τέλος του χρόνου.
– Αύξηση του ύψους του επιδόματος θέρμανσης. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του εν λόγω επιδόματος, έτσι ώστε να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά , με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
– Πιθανή χορήγηση νέου fuel pass σε περίπτωση που διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στα καύσιμα.
-Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Ήδη, τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία, καθώς προβληματίζει σχετικά με τις επιβαρύνσεις που δέχονται οι καταναλωτές το γεγονός ότι οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο.
Η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του έτους προσφέρει κάποια σταθερότητα σε πιθανή περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής. «Το σύστημα των επιδοτήσεων όμως είναι επαρκές όσο η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα» έχει αναφερθεί δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, σύμφωνα με τον οποίο όμως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι» για τον επόμενο χειμώνα. Όλα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, δίχως να αποκλείεται ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.