Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη νέου προέδρου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Όσο οι διαδικασίες προχωρούν, βγαίνουν στην επιφάνεια διαφωνίες, εντάσεις και γκρίνιες.
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος, ανακοίνωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τη διαδικασία εκλογής. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει μέρος σε μια άλλη διαδικασία, λέγοντας: «Μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις και ιδεολογική ταυτότητα. Αν προσδιοριστούν αυτά, μετά υπάρχει διαδικασία εκλογής προέδρου» είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε «πυρά» στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ –την Εφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Χαρίτση – ονόματα που θεωρούνται πιθανά να διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συζητήσεις ανάμεσα στην Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, δεν αποκλείεται να έχουν κατάληξη σε μία υποψηφιότητα και όχι σε υποψηφιότητες και των δύο.
Στους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας περιλαμβάνεται επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να πληροφορείται από διαφόρους ότι έχει να αντιμετωπίσει συμμαχία Αχτσιόγλου – Χαρίτση, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να κάνει πίσω ο ένας υπέρ του άλλου την κατάλληλη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» το πιθανότερο σενάριο είναι η συμφωνία τους να περιλαμβάνει απόσυρση Χαρίτση και ανάληψη σημαντικού ρόλου την επόμενη ημέρα εφόσον εκλεγεί η κυρία Αχτσιόγλου, καθώς όλοι λένε ότι η υποψηφιότητα με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι αυτή της Έφης Αχτσιόγλου.
Στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα στηριχθεί η υποψηφιότητα Τσακαλώτου, η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου ή κάποια άλλη υποψηφιότητα π.χ. του Νίκου Φίλη.
Μεταξύ των διεκδικητών δεν αποκλείεται να είναι η Ρένα Δούρου, η οποία επίσης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, ενώ για τον Παύλο Πολάκη εκτιμάται ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του, ώστε να καταγραφεί η δυναμική του σε πανελλαδικό επίπεδο.
Καθαρή πολιτική κατεύθυνση ζητεί ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος ερωτηθείς, δεν απέκλεισε σενάρια διάσπασης, εφόσον θα συνεχίζονταν διιστάμενες απόψεις. Έντονη δυσαρέσκεια για όσα συμβαίνουν στο κόμμα, εκφράζει το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά, φωτογραφίζοντας ακόμη και αποχώρηση.