Άρωμα κεντροαριστεράς σε κρίσιμα υπουργεία – Αλλαγή ρόλων και εκπλήξεις – Τα «απαιτητικά» χαρτοφυλάκια και οι νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη, αποτελείται από 64 μέλη, από τα οποία τα 20 είναι εξωκοινοβουλευτικά, έχει πρόσωπα της εμπιστοσύνης του στα κρίσιμα υπουργεία, πολλά νέα πρόσωπα σε θέσεις υφυπουργών, είναι ηλικιακά νεότερο με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη και οι 15 είναι γυναίκες, με 4 από αυτές σε θέση υπουργού και 1 σε θέση αναπληρώτριας υπουργού.
Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει στα μικρά σχήματα, αλλά χρειαζόταν τα νέα πρόσωπα προκειμένου να δώσει την εικόνα μιας νέας αρχής και ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου του.
Το νέο ενισχυμένο Μέγαρο Μαξίμου
Παράλληλα, ενίσχυσε τον επιτελικό σχηματισμό του Μεγάρου Μαξίμου αυξάνοντας τους υπουργούς Επικρατείας από 2 σε 3. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Παπασταύρου επιστρέφει στην πολιτική αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, συν κάποιες επιπλέον, όμως δεν είναι σαφές αν σε αυτές περιλαμβάνεται και η εποπτεία της ΕΥΠ.
Ο Μάκης Βορίδης, αναλαμβάνει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια Βουλή με ιδιαίτερες απαιτήσεις έπειτα από την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων. Ο Άκης Σκέρτσος συνεχίζει να έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον παραμένουν ως υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ οι Γιάννης Μπρατάκος και Θανάσης Κοντογιώργης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραμένει και γραμματέας της ΝΔ.
Άρωμα κεντροαριστεράς σε κρίσιμα υπουργεία
Στο υπουργείο Υγείας, με εντολή την αναμόρφωση του ΕΣΥ, μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος δεν διστάζει να σπάσει αυγά όταν χρειάζεται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ασχοληθεί με το μεγάλο ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, ανέλαβε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, προερχόμενος από τον μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό κύκλο. Στο υπουργείο Παιδείας μετακόμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επίσης προερχόμενος από την Κεντροαριστερά. Σε αυτό το υπουργείο, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για τον αθλητισμό, με αναπληρωτή υπουργό τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Αλλαγή ρόλων και εκπλήξεις
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, στο οποίο τοποθετήθηκε ο Νίκος Δένδιας που είχε θητεύσει ξανά στο ίδιο πόστο επί κυβέρνησης Σαμαρά, στελεχώθηκαν, όπως μεταδίδεται, με τη λογική μιας αλληλένδετης λειτουργίας, τόσο μεταξύ τους όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου. Σημαντική συμβολή αναμένεται να έχει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ανακλήθηκε από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αναλάβει θέση υφυπουργού Εξωτερικών.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος καλείται να κολυμπήσει σε μια πολύ μεγαλύτερη λίμνη από αυτή ενός δήμου, έστω «έξυπνου», της περιφέρειας. Η υπουργοποίηση του, λένε οι εσωκομματικές φήμες, διατήρησε στην κυβέρνηση τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια, παρότι δεν τα πήγε πολύ καλά στην αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου ως υπουργός Ενέργειας.
Στη νέα κυβέρνηση, τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο όμως έχει συρρικνωμένο χαρτοφυλάκιο, καθώς η αρμοδιότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ παραμένουν υπό τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη.
Οι γυναίκες της κυβέρνησης
Από τις γυναίκες της κυβέρνησης, η Νίκη Κεραμέως είναι η νέα υπουργός Εσωτερικών, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η Λίνα Μενδώνη παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και η Όλγα Κεφαλογιάννη το υπουργείο Τουρισμό, το οποίο είχε αρνηθεί το 2019, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη. Αναπληρώτρια υπουργός στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Τα «απαιτητικά» χαρτοφυλάκια
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμα επιλογές του Πρωθυπουργού σε απαιτητικά υπουργεία, του Νότη Μηταράκη στο Προστασίας του Πολίτη και του Βασίλη Κικίλια στο Πολιτικής Προστασίας. Εξίσου, απαιτητικός είναι και ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καιρίδης, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μια περίοδο αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας σχετικά με την μεταχείριση των μεταναστών, ειδικά μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.