Ο -κατά Ν.Δ.- ορισμός της οικογένειας

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε το αίτημα για τη σύσταση Υπουργείου Οικογένειας. Εναν μήνα πριν από τις εκλογές συντόνισα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκδήλωση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, έπειτα από πρόσκληση του αγαπητού προέδρου της, κύριου Θεοτοκάτου, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Ζωή Ράπτη, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Βούλτεψη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΝΙΚΗΣ, της Ελληνικής Λύσης, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλοι. Το κυρίαρχο αίτημα ήταν αυτό: η σύσταση υπουργείου Οικογένειας, κατά τα πρότυπα της Μελόνι, και ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους, ιδιαίτερα για εκείνους οι οποίοι έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους είναι τεράστια. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση και ειδικής μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γαβριήλ Αμίτση, με πολύ συγκεκριμένα ευρήματα και αιτήματα. Φιλοξενήσαμε μάλιστα στην εφημερίδα μας συνέντευξη πολυτέκνου ο οποίος έχει 14 παιδιά, αλλά, επειδή ξεπερνά κατά τι τα εισοδηματικά κριτήρια (είναι υπάλληλος της Τράπέζης της Ελλάδος και η γυναίκα του εκπαιδευτικός), δεν δικαιούται ούτε market pass ούτε fuel pass ούτε δικαίωμα μετεγγραφής από περιφερειακά πανεπιστήμια σε κεντρικά για τα τέκνα του, που είναι φοιτητές. Τίποτα! Και ας έκανε πράξη τον στίχο της Λίνας που είπε η Χαρούλα, «έλα, αγάπη μου, έλα, να κάνουμε έναν Ελληνα ακόμα».

Στον 21ο αιώνα

Εκείνη τη βραδιά, πολλοί διατύπωσαν την αμφιβολία για το αν η οικογένεια, και ιδιαίτερα η πολύτεκνη, είναι στο πεδίο ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, χαιρετίζω τη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και την επικροτώ. Αν και χάθηκαν τέσσερα χρόνια, ποτέ δεν είναι αργά. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευκρινίσει ποιος είναι ο ορισμός της οικογένειας στον 21ο αιώνα.

Πώς εννοεί η ίδια την οικογένεια; Αρα, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του νέου υπουργείου στο σύνολό τους; Γιατί -απ’ όσα πληροφορούμαι ότι έχουν συζητηθεί, σε προγενέστερο χρόνο, σε εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με βάση όλα όσα περιγράφει το σχέδιο Σισιλιάνου για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα- είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικογένειας δεν θα περιλαμβάνει στην ύλη του μόνο την παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η παροχή δυνατότητας τεκνοθεσίας σε αυτά. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον εσωτερικό κυβερνητικό διάλογο έχει επικρατήσει, καιρό τώρα, το νέο υπουργείο να ονομαστεί, κατόπιν εισηγήσεως συγκεκριμένου συμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου, «υπουργείο Οικογένειας και Ισότητας».

Προκειμένου να συμπεριλάβει και τις νέες πολιτικές που επιθυμεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Και, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, άνω του 42%, θα έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει ό,τι επιθυμεί, καθώς, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες στον Γιώργο Αυτιά, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου θα είναι ένα «πληρεξούσιο». Είτε λοιπόν υπάρχουν επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πολιτικές είτε όχι, εάν αυτές επικυρώνονται από τη λαϊκή ψήφο, η οποία λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεν γεννάται θέμα.

Υπό αυτή την έννοια, θα έβρισκα απολύτως ειλικρινές να πει ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές πώς οριοθετεί τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Οικογένειας και Ισότητας, όπως θέλει να το ονομάσει, να εξηγήσει ποιος είναι ο ορισμός της οικογένειας και ποιες από τις νέες μορφές της μοντέρνας οικογένειας με βάση το νέο Οικογενειακό Δίκαιο θέλει να εντάξει σε αυτές. Να πει ευθέως επίσης -δεν είναι κακό- ότι θέλει να νομοθετήσει τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και να λάβει το πληρεξούσιό της από την ελληνική κοινωνία.

Αυτό, νομίζω, σημαίνει το «τολμηρά». Ούτως ή άλλως, το νέο υπουργείο Οικογένειας με αυτές τις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται στο -άγνωστο μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό- πόρισμα Σισιλιάνου, το οποίο επισημαίνει ότι η σύσταση υπουργείου με αυτές τις αρμοδιότητες, και της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας αλλά και των νεότερων μορφών οικογένειας, αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο. Ουδέν κρυπτόν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.