Πώς οι «Σπαρτιάτες» περιπλέκουν την… αυτοδυναμία της ΝΔ: Μεγάλη πιθανότητα να προκύψει μία οκτακομματική Βουλή στις εκλογές

Κανείς δε γνωρίζει ακόμα πως θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα «Σπαρτιάτες» καθώς οι δυνητικοί του ψηφοφόροι με βάση τη δημοσκοπική καταμέτρηση που έχει γίνει, θα μπορούσαν να είναι αρκετοί για να τους προσφέρουν ακόμα και την είσοδο τους στην Βουλή.

Με μία απλή λογική ανάλυση, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε μία οκτακομματική Βουλή και τότε το ζήτημα της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία θα εξελισσόταν σε μία περίπλοκη μαθηματική εξίσωση με πολλές μεταβλητές.

Βέβαια, κάποιος θα πει, πως κάποιοι από τους ψηφοφόρους, τους δυνητικούς επαναλαμβάνουμε του Ηλία Κασιδιάρη, συμμετείχαν στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, και προφανώς έκαναν την επιλογή τους, ψηφίζοντας είτε Ελληνική Λύση, είτε Νίκη, είτε ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε αν στραφούν στο κόμμα Σπαρτιάτες, θα «αφαιρεθούν» από τα αντίστοιχα κόμματα.

Έστω και έτσι όμως, οι ψηφοφόροι που επέλεξαν να μην ψηφίσουν κι έμειναν «σιωπηλοί» και τώρα έχουν λάβει μία γραμμή για το τι θα μπορούσαν να ψηφίσουν, είναι αρκετοί για να αλλάξουν άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς με τέτοιον τρόπο, που να εξελιχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο για την Ν.Δ. Και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίδραση Κασιδιάρη είναι μεγάλη καθώς το κόμμα «Ελληνες», πριν κοπεί από τον Άρειο Πάγο, έδειχνε να παίρνει 5-6% που σημαίνει ότι το ποσοστό του μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο.

Η «στροφή» Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά έχει αφήσει ένα μεγάλο χώρο στα δεξιά που είναι ανικανοποίητος και νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται.

Η Βουλή λοιπόν μπορεί να προκύψει οκτακομματική.

Μπορεί βέβαια οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη που θα αποχωρήσουν από το «Νίκη» και την «Ελληνική Λύση» να είναι αρκετοί ώστε κάποιο από τα δύο αυτά κόμματα να μην εισέλθει στη Βουλή και τότε αυτή να είναι είτε επτακομματική, είτε εξακομματική.

Πάντως η είσοδος ενός 8ου κόμματος στη Βουλή αλλάζει τα πάντα.

Ο Κ. Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι τα ποσοστά του κινούνται πάνω από 40%, με 7 κόμματα στην Βουλή θα είχε μία σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ξεκινούσε από 160 βουλευτές.

Η είσοδος του 8ου κόμματος τώρα μπορεί να του δώσει μία ισχνή πλειοψηφία, όχι παραπάνω από 154-155 βουλευτές (αυτό είναι το καλό σενάριο).

Αν οι «Σπαρτιάτες» μπουν στη Βουλή, θα έχει να αντιμετωπίσει και μία πολιτική ατζέντα που θα του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως η παράνομη μετανάστευση, η Θράκη και το τούρκικο προξενείο, εγκληματικότητα στο Κέντρο, ασφάλεια του πολίτη κ.λ.π.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.