Nα δείξει ότι έλαβε το μήνυμα μετά τη συντριβή στις εκλογές της 21ης Μαΐου θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με τις πρώτες κινήσεις του φαίνεται αποφασισμένος αυτή τη φορά να «σπάσει αυγά». Αλλωστε δεν έχει πλέον περιθώρια, καθώς μια νέα υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ πιθανό να σημάνει το τέλος του στην ηγεσία του κόμματος.
Οπως, άλλωστε, παραδέχθηκε, την εφιαλτική βραδιά των εκλογών στην Κουμουνδούρου, αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν, σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί και να παραδώσει την ηγεσία, ωστόσο αποφάσισε να μην «πηδήξει από το καράβι» εν μέσω φουρτούνας. Η «αλλαγή», που ήταν το σύνθημά του, μπορεί να αποδείχθηκε ότι δεν είχε απήχηση στην κοινωνία, σίγουρα όμως είναι αναγκαία για το κόμμα στη μάχη που δίνει για την επιβίωση. Γι’ αυτό και το πρώτο που άλλαξε ήταν η «βιτρίνα». Νέα πρόσωπα, φρέσκα, τεχνοκράτες, αλλά και επιτυχημένα στελέχη, με κριτήριο και την «κοινωνική γείωση», επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα εκλογική επιτροπή, αφήνοντας στην άκρη τις εσωκομματικές ισορροπίες και αρκετά από τα λεγόμενα προβεβλημένα στελέχη, που μάλλον ζημιά έκαναν παρά προσέφεραν στη μάχη των εκλογών. «Αν πηγαίναμε όπως πριν, όχι μόνο θα γνωρίζαμε τη συντριβή, αλλά θα είχαμε υπαρξιακό θέμα την επομένη των εκλογών», έλεγε κορυφαίο στέλεχος των «προεδρικών», που υπερθεμάτιζε των αλλαγών.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πρόσωπα από το think tank, αλλά και στελέχη που διακρίθηκαν τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις εκλογές, και δημιούργησε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Στα ύψη ανέβηκαν οι «εσωκομματικές» μετοχές του δικηγόρου και εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είχε ακουστεί για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και για το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς είχε σαρώσει στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή βγαίνοντας δεύτερος στην Αττική μετά την Εφη Αχτσιόγλου.
Ο γιος του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα από τον Γιάννη Καλαμπόκα, είχε αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Τα πρόσωπα που επελέγησαν από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία, καθώς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του προγράμματος, όπως ο Δημήτρης Λυρίτσης, ο δικηγόρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ειδικός σε θέματα υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, η Αθηνά Λινού στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Αμυνας, η Εφη Αχτσιόγλου για την Οικονομία και δύο πολιτικοί της νέας γενιάς του κόμματος που διακρίθηκαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Επίσης οι Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Χουλιαράκης, που καταγράφηκαν ως αποτελεσματικοί υπουργοί, και μαζί τους η μόλις 27 ετών, βραβευμένη διεθνώς, ειδική στη Ρομποτική, Διάνα Βουτυράκου, καθώς και η 29χρονη διδάκτωρ Πληροφορικής του ΑΠΘ Μακρίνα-Βιόλα Κώστη για το ψηφιακό κράτος. Πρόσωπα επίσης που ξεχωρίζουν είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet, ειδικός στα ζητήματα της ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης, το κορυφαίο στέλεχος της αγοράς σε ζητήματα ενεργειακών επενδύσεων Τζένη Λειβαδάρου, ο Στέφανος Κασελάκης, που έχει θητεύσει στο επιτελείου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και ο Κινυούα Μάινα Νικόδημος, που έχει ξεχωρίσει για τις δράσεις του που αφορούν την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Η 20άδα κλείνει με τρεις δημοσιογράφους, την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, τον Γιώργο Καραμέρο και τη Ράνια Θρασκιά.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τη χάραξη της στρατηγικής μαζί με το Εκτελεστικό Γραφείο και την επικοινωνιακή ομάδα, η οποία, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη, θα έχει την ευθύνη για την προεκλογική καμπάνια και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων.
Στην Οργανωτική Επιτροπή θα είναι το «βαρύ πυροβολικό», τα κορυφαία στελέχη τα οποία ήδη έχουν «χρεωθεί» ομιλίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θέτοντας τρεις βασικούς στόχους για τη νέα εκλογική αναμέτρηση:
– Ανατροπή των δυσμενών συσχετισμών που προέκυψαν από την πρώτη κάλπη.
– Ισχυροποίηση της προοδευτικής εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας.
– Δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού αντίβαρου σε μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση.
Το αφήγημα αλλάζει εντελώς, το ίδιο και η στρατηγική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ψήφο με θετικό χαρακτήρα και όχι αποδοκιμασίας της Ν.Δ. Το πρόγραμμα του κόμματος, τις θέσεις και το αφήγημα θα αναλάβουν να προβάλουν στα μέσα ενημέρωσης συγκεκριμένα στελέχη, καθώς το «σιωπητήριο» έχει επιβληθεί ήδη, ώστε να αποφευχθούν «παραφωνίες» και η εικόνα «Βαβυλωνίας» που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, που στοίχισαν ακριβά στις προηγούμενες εκλογές.
Πάντως, μια δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τσαπανίδου, που δεν ήταν «ξεκάθαρη» στην αρχή, ξύπνησε τον «εφιάλτη Κατρούγκαλου» στην Κουμουνδούρου και ενέπλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν άτυπο διαγωνισμό με το ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις των φόρων. Η αναφορά της Π. Τσαπανίδου για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, χωρίς να προσδιορίσει σε ποιες αναφέρεται, αφήνοντας περιθώρια για πολλές ερμηνείες, ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέες συζητήσεις για το πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και «πονοκεφάλους». Μάλιστα, η ίδια αναγκάστηκε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, να κάνει νέα διευκρινιστική δήλωση με την οποία ξεκαθάρισε ότι εννοούσε τις εταιρείες ενέργειας και διύλισης που εμφανίζουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, 6 δισ. ευρώ υπερκέρδη.