Εκλογές 2023: Η στρατηγική Μητσοτάκη με στόχο την αυτοδυναμία

«Γκάζι» πατάει το κομματικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει μονόδρομο την αυτοδυναμία σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ζητώντας εκ νέου καθαρή εντολή από τους πολίτες στις δεύτερες εκλογές. Ταυτόχρονα αποκλείει κατηγορηματικά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά επίσης από τα στελέχη του κόμματος του να βρίσκονται σε εκλογική εγρήγορση και προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.

«Αν οι πολίτες επιθυμούν μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την ψήφο τους. Δεν τους ζητώ να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό, το οποίο έκαναν στην πρώτη κάλπη. Και βέβαια θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του την αριθμητική του νέου εκλογικού νόμου. Αν έχουμε, πράγμα πιθανό, περισσότερα κόμματα στη βουλή, τότε αυξάνεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Και κατά συνέπεια τίποτα δεν είναι δεδομένο» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η κάλπη είναι ξανά άδεια,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στις 21 Μαΐου κληθήκαμε να νικήσουμε, τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Αν συνεπώς, οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου, αν αυτή είναι η επιλογή τους, τότε θα πρέπει αν ξαναέρθουν να με ξαναψηφίσουν (…) Αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν σημαίνει ασύδοτη αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση».

Συνάντηση με τους βουλευτές

Σήμερα στις 19:30, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους εκλεγμένους και τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα περιοδείες με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής που έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση θα κάνει περιοδεία στις δυτικές γειτονιές της Αθήνας, στις οποίες  η Νέα Δημοκρατία πήγε πολύ καλά στις εκλογές του Μαΐου, όμως θεωρεί ότι μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Στη συνέχεια η δεύτερη μεγάλη περιοδεία θα είναι στην Κρήτη, η οποία βάφτηκε για πρώτη φορά μπλε και στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως θα πρέπει να δώσουν και εκεί τις δυνάμεις τους.

Το «αγκάθι» για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι η βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως μπορούν να λάβουν περισσότερες ψήφους, δείχνοντας τον δρόμο της ανάγκης να εμπιστευτούν μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και μία επίσκεψη στο Άγιο Όρος, εκεί όπου συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά το κόμμα «Νίκη».

Τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία

Αν η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική, τότε η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ένα ποσοστό της τάξης 39% plus, προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αν στην Βουλή εισέλθουν έξι κόμματα, τότε το ποσοστό κατεβαίνει στο 38,5%, ενώ με πέντε κόμματα χρειάζεται πάνω από 37, 5% η Νέα Δημοκρατία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.