Η γκάφα Κατρούγκαλου στοιχίζει στον Τσίπρα, ενισχύει Μητσοτάκη – Οι 8 παράγοντες που κρίνουν την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έβαλε την ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με την πρότασή του για επαναφορά του χαρατσιού 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έκοψε κάθε ψήφο από την μεγάλη αυτή επαγγελματική ομάδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η οποία, να πούμε ότι ούτως ή άλλως ήταν επιφυλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έφερε ξανά στην επιφάνεια μία γενικότερη αντίληψη των πολιτών ότι η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νέους φόρους και χαράτσια στη μεσαία τάξη.

Έκανε κακό η γκάφα Κατρούγκαλου

Όπως είναι φυσικό, ένα ποσοστό αναποφάσιστων (και όχι μόνο από αυτή την ομάδα) δεν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάνε στη ΝΔ που έχει πιο φιλική πολιτική με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η δήλωση Κατρούγκαλου έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι να πιστεύουν ότι έγινε σκόπιμα. Η δήλωση Κατρούγκαλου θα κάνει κάποιους δυο μέρες πριν τις εκλογές να το ξανασκεφτούν αν θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θα τον έκοβε εσπευσμένα τον κ. Κατρούγκαλο από τα ψηφοδέλτια ενώ έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος από τον Άρειο Πάγο ούτε θα έσπευδε όλο το σύστημα της Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Λανθασμένη η στρατηγική Τσίπρα

Πέρα, όμως, από τη μεγάλη γκάφα Κατρούγκαλου η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ ήταν λανθασμένη. Οι προτάσεις για προοδευτική διακυβέρνηση, για κυβέρνηση μειοψηφίας, για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής και τέλος η κυβέρνηση ειδικού σκοπού έβγαλαν μία αίσθηση απελπισίας για τον Αλέξη Τσίπρα. Θέλει να επιστρέψει στην εξουσία με κάθε τρόπο προσπαθώντας να δημιουργήσει μία συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25, ένα σχήμα απολύτως θνησιγενές αρκεί να ρίξει τον Κ. Μητσοτάκη. Θα μπορούσε 4 χρόνια στην αντιπολίτευση να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, να σχηματίσει τις συμμαχίες του με την κοινωνία και όχι να παρακαλάει κόμματα με άλλες φιλοδοξίες να σχηματίσει προοδευτική διακυβέρνηση.
Γι’ αυτό και δεν θεωρείται πιθανό να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ στο βαθμό που πιστεύουν κάποιοι. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσουν την πολιτική κυριαρχία και το εύρος της διαφοράς θα το κρίνουν 8 παράγοντες:

Το ποσοστό του πρώτου κόμματος

Σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί το πρώτο κόμμα δηλαδή η ΝΔ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 36% και να φτάσει μέχρι και 38% , καθώς μια υψηλή επίδοση μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την επόμενη μέρα και να φέρει πιο κοντά την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Που θα πάει το 10% των αναποφάσιστων

Τι θα γίνει πραγματικά με το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων 2 μέρες πριν τις εκλογές. Και τα δύο κόμματα έχουν μπει στην μάχη να τους προσεγγίσουν. Σίγουρα η γκάφα Κατρούγκαλου θα στοιχίσει αλλά σε ποιο βαθμό θα το δούμε στην κάλπη. Επίσης, και η ΝΔ έχει κάνει στρατηγική προσέλκυσης αναποφάσιστων, κυρίως νέων και γυναικών. Αν παρατηρήσει κάποιος, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ σχηματίστηκε με βάση αυτή τη στρατηγική.

Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος

Θα παίξει ρόλο ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, καθώς υπάρχει και η… μάχη των εντυπώσεων. Αν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο μικρή από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τότε το διακύβευμα αλλάζει. Επίσης, αν το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερο από ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, επίσης, αυτό θα δώσει άλλο πολιτικό συμπέρασμα.

Θα τραβήξει το ενδιαφέρον αν βγαίνουν τα νούμερα για προοδευτική κυβέρνηση

Μεγάλη σημασία θα έχει αν τελικά τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25 αθροιστούν μπορούν να δώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε αυτό το σημείο, όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω σε αυτή την περίπτωση και κανείς δεν θα δει ούτε ποιος είναι ο νικητής ούτε τι ποσοστό πήρε το πρώτο κόμμα.

Η χαλαρή ψήφος

Σε ποιο βαθμό θα υπάρξει χαλαρή ψήφος. Όλο το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά συσπείρωσης και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Η χαλαρή ψήφος, δηλαδή ψήφος σε μικρότερα κόμματα, θα θολώσει την πραγματική εικόνα.

Ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή

Πόσα κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν τον πήχη του 3% και να μπουν στη Βουλή είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το ΜΕΡΑ 25 έχει μπετονάρει την είσοδό του στην Βουλή αλλά η Ελληνική Λύση σπαράζεται από εσωστρέφεια και αποσυσπείρωση και δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει σε αυτό το κόμμα. Αν έχουμε πεντακομματική Βουλή, αλλάζει το μέτρο για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Επίσης, αν μπει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που παίρνει από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ισχυρό σενάριο.

Το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

Επίσης, μεγάλη αξία θα έχει ποιο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πρόκειται για έναν παράγοντα κρίσιμο, κυρίως σε περίπτωση που ακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως σε μια δεύτερη αναμέτρηση θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020, όπου προβλέπεται μπόνους για το πρώτο κόμμα. Να σημειωθεί εδώ πως το μπόνους δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό αυτό είναι 9% με 10% για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό πάνω από το 37% και κοντά στο 37,5%. Ωστόσο, όσο μικραίνει το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία και φυσικά ισχύει και το αντίθετο.

Πως θα κινηθούν οι 430 χιλιάδες νέοι

Το πιο σημαντικό όμως, από όλα είναι το πώς θα «κινηθούν» οι περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι. Είναι άγνωστο αν πολιτικοποιήθηκαν , αν θα απέχουν ή αν θα ψηφίσουν μαζικά. Εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν το 1/3 από αυτούς. Οι υπόλοιποι κινούνται απολιτίκ και τους είναι εντελώς αδιάφορη η πολιτική. Όπως είναι σχετικά αμφίσημο και ποιος τελικά καρπώνεται τη νεανική ψήφο. Διατηρεί ένα προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει μερίδιο και η ΝΔ.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.