«Υγεία,Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» ήταν η τέταρτη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Κουτσούμπας: Η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε Υγεία και Παιδεία είναι αντίθετη με του ΚΚΕ
Ο , Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την «υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια», στην ενότητα «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» είπε ότι «η κατάργηση της ελάχιστης βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας των παιδιών μαςκαι μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.000 μόρια στα πανεπιστήμια οι νέοι μας, μπορεί όμως οι ίδιοι και με τα 8.000 μόρια να πληρώνουν 8.000 ευρώ για να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με τα Πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, εκ του ασφαλούς, ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, γιατί την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό βάζει ένα μεγάλο “κόφτη” που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο Μηχανογραφικό. Αυτό σημαίνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός από αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η ουσία».
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «μπορεί και να τον στηρίζατε σε αυτό το πεδίο (την πρόταση Τσίπρα)» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε «καμιά ανοχή».
Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εφόσον τον στηρίξει ο λαός στις εκλογές, για την υγεία είπε ότι «καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. Το επαναλαμβάνουμε δεν υπάρχουν ένα, δυο ή τρία ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν είναι μόνο να πάρει να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο. Η συνολική πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην υγεία όσο και στην παιδεία, είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές».
Βελόπουλος: Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει αντίθετο
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για ποιον λόγο είναι αντίθετος με την αλλαγή φύλου, τους γάμους των ομοφυλόφιλων ενώ είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θεωρώντας ότι ο καθένας μπορεί να ορίζει το σώμα του, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Εγώ είμαι Χριστιανός ορθόδοξος, θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου, που ταυτίζονται με τον Χριστιανισμό. Αυτή είναι η άποψή μου. Πρώτον για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να τη δεχτώ για ένα λόγο, είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ότι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου. Άρα λοιπόν, η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για τη δημοκρατία. Από την άλλη όποιος ήθελε το έκανε. Γιατί έπρεπε να επιβάλω πρόστιμα στους συνταξιούχους και ακόμη και τώρα να έρχονται από την Εφορία τα 100 και 200 ευρώ στους συνταξιούχους όταν η σύνταξη είναι 200 και 300 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο αυτό».
Σχετικά με τις αμβλώσεις, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε: «Πρέπει να σας πω κάτι πολύ απλό. Εγώ εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, η Ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο για αυτή. Μπορώ εγώ ως ορθόδοξος να διαφωνώ με τις αμβλώσεις, αλλά κάποιες φορές και λόγω του δημογραφικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό, γιατί η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που δεν της αρέσει. Οικονομικά, ηθικά, κοινωνικά. Να σταθούμε δίπλα της. Να κρατήσει το παιδί. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, βιασμών. Και μία και μιλάμε για βιασμούς. Με εκείνο το 12χρονο κοριτσάκι στον Κολωνό τι γίνεται; Που είναι οι 200 παιδοβιαστές; Που είναι; Τα ονόματά τους. Γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτό»
Ερωτηθείς εάν τις πολιτικές θέσεις του τις υπαγορεύει η Ορθοδοξία, απάντησε: «Τις προσωπικές και πολιτικές μου θέσεις τις υπαγορεύουν οι πολιτιστικές αξίες και οι παραδόσεις της χώρας μου. Αυτός ο ψευτοπροοδευτισμός με με βρίσκει απέναντι. Όσοι συνταυτίζονται με αυτές τις απόψεις είναι μαζί μας. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην, με τα περίεργα και κακέκτυπα στερεότυπα που έρχονται απέξω. Εγώ θα διατηρήσω την γλώσσα μου, τον πολιτισμό μου, την παράδοσή μου. Αυτό πιστεύω. Αυτό θέλω να επιβάλω στην χώρα μου. Για παράδειγμα, έχω μπροστά μου εικόνες από θρησκευτικό βιβλίο της Γ’ Δημοτικού με “ινδιάνα Παναγία” και “γκέισα Παναγία”. Αυτό δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Υπάρχουν και πολλά τέτοια»
Βαρουφάκης: Τα άλλα κόμματα έκλεισαν το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση της ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι «δεν έχει διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο» και υπογράμμισε ότι «η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου, θα ξεχάσω ότι είμαι αρχηγός πολιτικού κόμματος. Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, γίνεται για να βαπτιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς, το οποίο ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.
Σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και των συναδέλφων μου στο ΜέΡΑ25 να προτείνουμε σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων – όχι για να συμφωνήσουμε – αλλά για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν. Αυτό το παράθυρο, όμως έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην υγεία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» και σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία απάντησε : «Το νέο ΕΣΥ που οραματίζομαι αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού, για μία απλή εξέταση. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομείο, να ανακατασκευάσουμε πλήρως 160 κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».
Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ήταν 28% πήγε στο 26%. Είναι αποδεχτό αυτό το ποσοστό; Όχι. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα. Αυτή μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα».
Τσίπρας: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ό,τι καλύτερο μπορούσε» για τους αδύναμους και τους συνταξιούχους τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega) για τις 22 μειώσεις συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ενότητας ”Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος πρώτα στο κ. Κουτσούμπα σχετικά με την απάντησή του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα το στηρίξετε».
Προχωρώντας στο ερώτημα που του απευθύνθηκε, υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή την συμφωνία την φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Κάναμε εκλογές και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν. Να ρυθμίσουμε το χρέος. Να έχουμε 47 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Να φέρουμε την 13η σύνταξη. Κάθε Δεκέμβριο να δίνουμε από τα πλεονάσματα ό,τι περίσσευε στους αδύναμους και τους συνταξιούχους. Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε. Και σήμερα δεν δίνει τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ. Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το «άγριο ξύλο» που έφαγαν από την Αστυνομία οι συνταξιούχοι κατά τις διαμαρτυρίες τους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας. Είχαμε τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, είχαμε απέναντι μας τον Σόμπλε. Υπήρξε η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα. Ειδικά για συνταξιούχους, να υπενθυμίσω 7 δισ. ευρώ λιγότερα αυτήν την τετραετία. Αυτά θα δοθούν πίσω».
Ανδρουλάκης: «Όχι κομματικά παιδιά σε διοικήσεις οργανισμών – Μόνο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία» λέγοντας συγκεκριμένα: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Και βέβαια αυτό που είπε δε φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς στην χώρα μας».
«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όποιος είναι κοντά μου είτε στο κόμμα μας και λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο μας για την αξιοκρατία για την διαφάνεια. Όλοι οι οργανισμοί, όλα τα νοσοκομεία και οι διοικήσεις δεν θα στελεχωθούν με κομματικά παιδιά των κομμάτων. Μόνο με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό διάρκειας δύο μηνών με οικονομικά κίνητρα, για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν τους δημόσιους Οργανισμούς και το δημόσιο συμφέρον».»
Αναφορικά με τον γιατρό και υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία που έδωσε άδεια στον προϊστάμενο σταθμάρχη των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος.
«Εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Άλλωστε αυτά τα πανεπιστήμια είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Όμως, όχι λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο της παιδείας στην χώρα μας, και εννοώ την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Εμάς είναι προτεραιότητά μας ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Να σπουδάσουν τα ελληνόπουλα της μεσαίας τάξης, των αδύναμων οικογενειών, να παίρνουν εφόδια ώστε να μπορούν να οικοδομήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Και βέβαια στην Παιδεία μιλάμε για εθνικό απολυτήριο στα πρότυπα Γαλλίας και Γερμανίας, ώστε να μη κρίνεται μόνο σε μία εξέταση το μέλλον του μαθητή, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια με πολλαπλές εξετάσεις. Αυτό είναι ένα πακέτο για την δημόσια παιδεία ώστε να σταματήσει το σχολείο να είναι πάρεργο».