Μυρτώ Λιαλιούτη
«Κυβερνούν από το 2019»: Η συζήτηση για τις διαχρονικές ευθύνες, η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ακόμα και τις πρώτες μέρες της σιωπής, ήταν παραπάνω από φανερό πως όλες οι πολιτικές πλευρές προετοιμάζονταν και για τις μέρες που έρχονται. Και μια γεύση της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ξεκινήσει για τα καλά όταν τελειώσει το εθνικό πένθος παίρνουμε ήδη, με την πρώτη κριτική που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Μέγαρο Μαξίμου και με την «γραμμή» για τις διαχρονικές ευθύνες που διαχέεται, ακόμα σε χαμηλούς τόνους, από την κυβερνητική πλευρά.
Τα τέσσερα πρώτα ερωτήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της Πόπης Τσαπανίδου δείχνουν και κάποια από τα σημεία που θα επικεντρωθεί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: τι σύστημα θα πήγαινε να εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια μέρα πριν την τραγωδία, πώς διορίστηκε ο άπειρος σταθμάρχης στην θέση της Λάρισας, γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας το 2022 και αν ο άρτι παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών θα συμπεριλαμβάνεται εκ νέου στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Το κράμα των ερωτήσεων δείχνει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τις επόμενες μέρες η Κουμουνδούρου θα εστιάσει όχι μόνο στο λάθος του σταθμάρχη, αλλά και σε ένα ντόμινο ευθυνών για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, η οποία ήταν σε γνώση της κυβέρνησης -η οποία, ωστόσο, χειριζόταν το θέμα μόνο επικοινωνιακά. «Από τη μία μεριά χτυπούσαν όλα τα καμπανάκια ότι οδηγούμαστε σε κίνδυνο θανατηφόρου ατυχήματος –σε κάποια εξώδικα των εργαζομένων λεγόταν ακριβώς έτσι- και η ΝΔ από την άλλη μεριά έκανε επικοινωνιακές κινήσεις και έλεγε ότι όλα βαίνουν καλώς», τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη («Στο Κόκκινο»).
Οι τόνοι ανέβηκαν και μετά την ανακοίνωση για υπερκομματική επιτροπή, με στόχο την διερεύνηση του δυστυχήματος: «Δεν χαίρει διακομματικής συναίνεσης», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας πως αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση «είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα “τραγικό ανθρώπινο λάθος” και “διαχρονικές οι ευθύνες”». Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να επιμείνει σε αυτό που τα στελέχη του περιγράφουν ως «αποκάλυψη της αλήθειας» -ετοιμάζοντας και «γραμμή άμυνας» για τα πεπραγμένα πριν το 2019, αλλά και για όποια «απόπειρα συμψηφισμού» με μια άλλη τραγωδία, αυτή του Ματιού. Σχεδόν βέβαιη είναι και η αντιπαράθεση που θα ξεκινήσει για τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να διαμοιράσει την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη για όλους», για συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή το απόγευμα.
ΠΑΣΟΚ: «Δεν κρύβονται οι ευθύνες στην διαχρονικότητα»
«Προφανώς υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση είχε τέσσερα χρόνια να τα διορθώσει. Εξελέγη το 2019», λένε αυτές τις μέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους συνομιλητές τους, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να εναποθέτει το βάρος των ευθυνών σε παθογένειες δεκαετιών -ειδικά, σχολιάζουν, όταν από την αρχή της θητείας της η ΝΔ επιχαίρει για την λειτουργία του «επιτελικού κράτους». Υπενθυμίζουν την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για τις υποδομές, τον Μάρτιο του 2019, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως η κυβέρνηση «επιμένει σε παρεμβάσεις που δεν είναι τόσο ελκυστικές», σχολιάζοντας και τις απευθείας αναθέσεις και το διαφαινόμενο «μπάχαλο» στις προσλήψεις σταθμαρχών, που κατέστησαν τις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας αντικείμενο πελατειακών εξυπηρετήσεων.
Εχοντας πλήρη επίγνωση πως η κριτική, τις επόμενες μέρες, μπορεί να φτάσει μέχρι το 2009 και τα μνημονιακά πεπραγμένα της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το συσσωρευμένο χρέος του ΟΣΕ ήταν 10 δισ. ευρώ -αντί να το κλείσουν, εξηγούν, επέλεξαν την αναμόρφωση και έδωσαν έμφαση στην ασφάλεια του δικτύου με την λειτουργία «ενιαίου κέντρου κυκλοφορίας», το οποίο λειτουργούσε έως το 2017. «Ολοι οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια διατηρήθηκαν στην θέση τους», τονίζουν. Ενδεικτικό είναι πως στην Ειδική Επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη είναι μέλος ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος επελέγη μέσω της σχετικής διαδικασίας στο opengov για την θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2010 και την διατήρησε έως το 2015.