Έτοιμος να μπει στην εκλογική μάχη, προκειμένου να χτυπήσει πρωτιά σε ψήφους, και να αυξήσει τους «πόντους» του ως δελφίνος, εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος φέρεται να «αδειάζει» Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά (καθώς και Σαμαρά στο θέμα της Χρυσής Αυγής;)
Του Ταλεϋράνδου
Έντονος προεκλογικός άνεμος… σαρώνει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης (μέρες που’ ναι) Σοφίας, όπου και η έδρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι που λέγεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο σημείο να συναντήσει επιτέλους τους διπλωματικούς συντάκτες μετά από τρία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος δεν προέβη ούτε σε μια συνέντευξη Τύπου.
Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες που διαδίδουν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, επ’ ουδενί θα ήθελε να παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Αντίθετα, θέλει να… τα δώσει όλα στην προεκλογική εκστρατεία του, με στόχο να κτυπήσει ρεκόρ ψήφων στο πρόσωπό του.
Απορίας άξιον: Οι «κύκλοι» του μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι διαδίδουν ότι ο Δένδιας θα είναι ένας από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, έχουν ρωτήσει τον ίδιον εάν θέλει να παραμείνει σε αυτό το πόστο;
Πάμε πόλεμο;
Βεβαίως, στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών λέγεται πως, εάν αίφνης υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία και υποτροπιάσει περαιτέρω η κατάσταση, ο Ν.Δένδιας αναγκαστικά θα παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός (με την έγκριση της αντιπολίτευσης;). Όμως, τα διπλωματικά κουτσομπολιά εμφανίζουν τον υπουργό Εξωτερικών να μην πιστεύει ότι η Άγκυρα θα «στήσει κάτι» προεκλογικά σε βάρος της Ελλάδας.
Αυτά τα εντυπωσιακά κουτσομπολιά μπορεί κανείς να τα ακούσει, κάνοντας βόλτες στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ. Γιατί, αν πάει προς μεριά Μαξίμου, ακούει τα εντελώς αντίθετα. Σε τέτοιο βαθμό που θα πιστέψει ότι οσονούπω η Ελλάδα πάει για πόλεμο με την Τουρκία. Τόσο, που εάν ήμουν Τσίπρας θα έστελνα ένα ραβασάκι στον Ταγίπ απέναντι και θα του’ λεγα: «Καλά, ρε κουμπάρε, μιλημένοι με τον Μητσοτάκη είστε για να ξαναβγείτε;».
Το ενδιαφέρον εδώ, ωστόσο, είναι ότι από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών κάθε άλλο παρά φαίνεται να συμμερίζεται το… εμπόλεμο κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου και αναπαράγεται μαζικά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πάντως, η άποψη Δένδια μάλλον αποτελεί «άδειασμα» στον Μητσοτάκη.
12 ναυτικά μίλια
Α, και μιας και μας έχουν ζαλίσει με το επεκτείνουμε δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (μόνο νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης), «κύκλοι» του υπουργείου Εξωτερικών φέρονται να λένε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ν.Δένδιας απαντά: «Α πα πα, με τίποτα προεκλογικά». Άραγε, εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα ακόμα «άδειασμα» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «κύκλοι» του οποίου συστηματικά διαρρέουν ότι από στιγμή σε στιγμή επίκειται επέκταση;
Όλα κι όλα, πάντως, μπορεί να φέρεται διαφωνών σε κάτι τέτοιο ο Ν.Δένδιας, ωστόσο είναι ο πρωθυπουργός που παίρνει τις αποφάσεις σε τέτοια… σοβαρά θέματα. Για να δούμε. Θα το κάνει ο Κ.Μητσοτάκης ή θα ακολουθήσει τη… γραμμή Δένδια; Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι «η τεχνική δουλειά» για την επέκταση έχει γίνει.
… Τσάμικα και σκοπιανά!
Με την ευκαιρία, να σας πω ότι, προεκλογικά, δε φαίνεται να «παγώνουν» μόνο τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και τα ελληνοαλβανικά (συνυποσχετικό για ΑΟΖ, συνολική διευθέτηση ελληνοαλβανικών – «εμπόλεμο» – «συντήρηση» πυραμίδων, κ.λ.π.). Και βέβαια, εννοείται ότι η Αθήνα δε συζητά το «Τσάμικο». Ε, τώρα, αν η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών… ξέφυγε λιγουλάκι τις προάλλες και ουσιαστικά έθεσε «Τσάμικο» ζήτημα, δεν πειράζει. Της έβαλε, λέει, χέρι ο Ράμα. Κι έτσι μπορούμε να κοιμόμαστε τον… ύπνο του δικαίου εις τας Αθήνας.
Επίσης, ξεχάστε προεκλογικά και την ψήφιση των μνημονίων με τα Σκόπια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυο – τρία χρόνια… σέρνεται το θέμα, αν και έχουν σταλεί τα μνημόνια στη Βουλή, αλλά μπορούν να περιμένουν μέχρι τις εκλογές. Σιγά μην πάει προεκλογικά να χαλάσει τις καρδιές του ο Μητσοτάκης με τον Σαμαρά για τα Σκόπια!
«Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»
Εκεί Β.Σοφίας και Ζαλοκώστα, όπως ξέρετε, απέναντι από το νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται το εξίσου όμορφο νεοκλασικό της αιγυπτιακής πρεσβείας. Έτσι, μου’ ρθε η φαεινή να ρωτήσω πως πάνε οι σχέσεις μας με το Κάιρο. Και τι μου απαντάνε διπλωματικοί κύκλοι; Να’ ναι καλά οι Αιγύπτιοι και οι Αμερικανοί. Οι Αιγύπτιοι «καθαρίζουν» στο Λιβυκό για πάρτη μας.
Όσον αφορά τους Αμερικανούς, πίνουν νερό στο όνομά τους, καθώς και στο γεγονός ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν πάνε καλά. Λίγο έλειψε, μάλιστα, να μου απαντήσουν με τη γνωστή ατάκα του Σημίτη (τότε με τα Ίμια, ντε!): «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ».
Έκανα τον σταυρό μου, προσευχόμενος να μην τα βρουν ποτέ οι Αμερικάνοι με τους Τούρκους, γιατί έτσι και γίνει αυτό τη βάψαμε. Και είπα από μέσα μου: «Ευτυχώς που η εξωτερική πολιτική μας παίρνει πρωτοβουλίες και οι Αμερικανοί, οι Αιγύπτιοι και όλοι οι άλλοι σέρνονται πίσω μας, και τρώνε τη σκόνη μας».
Α, να μην το ξεχάσω. Στην Τρίπολη (της Λιβύης, όχι στη χαμουτζίδικη) λέγεται ότι στέλνουμε επιτετραμμένο (όχι πρέσβη), αλλά ακόμα δε βρίσκει τον δρόμο για να φτάσει. Όχι, η πρεσβεία μας είναι στη θέση της. Δεν έχει βάλει λουκέτο. Τώρα, ποιος «επιτετραμμένος» κρατάει τα κλειδιά της, δεν ξέρω να σας πω.
ΝΑΤΟϊκά νησιά!
Μπορεί να τα πηγαίνουμε μέλι – γάλα, κατά πως λένε διπλωματικοί κύκλοι, με τα Αμερικανάκια, αλλά εκεί πάνω στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ, εκείνος ο τύπος ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, όλο σκέρτσα και νάζια με τον Ερντογάν είναι. Και αυτό διόλου, όπως λέγεται, αρέσει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Τόσο που, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ο ίδιος φέρεται να λέγει πως, εάν συμβεί κάτι με την Τουρκία, η Ελλάδα μάλλον δεν πρέπει να περιμένει και πολλά πράγματα από το ΝΑΤΟ. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προ ημερών από τη Θράκη έκανε λόγο για «ΝΑΤΟϊκά νησιά» (Αιγαίο).
Άβυσσος η ψυχή αυτής της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Άλλα λέει το Μαξίμου, το οποίο μάλιστα έχει τις δικές του επαφές με το παλάτι στην Άγκυρα, κι άλλα λέει η Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλά ετούτο, ο πρωθυπουργός να λέει για «ΝΑΤΟϊκά νησιά» και το υπουργείο Εξωτερικών να φέρεται ότι κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, μου θυμίζει εκείνη τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, και μετά τον Δένδια να λέγει ότι δεν ήξερε τίποτα για τον… φόνο!
Εξαγωγές υποκλοπών: Η ωραία Ελλάς
Στο στόμα το είχα να ρωτήσω για την εξαγωγή του λογισμικού υποκλοπών, Predator, σε αφρικανική χώρα (Μαδαγασκάρη), με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών, και τελικά δεν άντεξα και ρώτησα. Ε, τι να μου πουν οι άνθρωποι; Κοίταζε ο ένας τον άλλον και δεν ήξεραν τι να πουν. Στο τέλος είπαν ότι γίνεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ότι είναι μυστική. Ως εκ τούτου, … κιχ. Δε χρειάζεται να σας εξηγήσω τι σημαίνει «ΕΔΕ στην Ελλάδα», έτσι;
Ε, και εν πάση περιπτώσει, αυτός δεν είναι τομέας αρμοδιότητας Δένδια, αλλά του Φραγκογιάννη (υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια). Ή του Γιάννη Σμυρλή (γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας), που, όπως γράφουν κάποια ΜΜΕ, φέρεται να έχει υπογράψει την εξαγωγή; Τι να σας πω; Απάντηση δεν πήρα. Ο Σμυρλής, πάντως, μετακινήθηκε από το ΥΠΕΞ ως σημαίνον στέλεχος στο προεκλογικό επιτελείο της ΝΔ.
Καλά η Μαδαγασκάρη. Άντε να περιμένουμε την ΕΔΕ (!). Ήθελα να’ ξερα, όμως, τα ίδια θα λένε εάν αποδειχτεί ότι η «Ωραία Ελλάς» έκανε εξαγωγές -ισραηλινού- λογισμικού υποκλοπών και στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν και ποιος ξέρει που αλλού;
Και καλά οι «εξαγωγές». Εκείνοι οι Μπαγκλαντεσιανοί πράκτορες που εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα στις υποκλοπές, όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα, Haaretz, επί ποίων «στόχων» ασκούνταν; Λέτε να τους είχαν να «ακούνε» ελληνικούς «στόχους» και να κυκλοφορούν με τίποτα περίεργα «βανάκια» στους δρόμους της Αθήνας;
Κασιδιαραίοι
Τέλος πάντων, ενόψει εκλογών, και αφού προηγουμένως είχα σκαλίσει λίγο το αρχείο μου με τις ατάκες Δένδια στη Βουλή περί «ταγμάτων εφόδου» και την αντιπαράθεση με τους Χρυσαυγίτες όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, είπα να ξύσω λίγο παλιές πληγές και να ρωτήσω για τον σχεδιαζόμενο νόμο Βορίδη για τους Κασιδιαραίους.
Και τι μου απάντησαν; «Εννοείται ότι ο Δένδιας είναι υπέρ του αποκλεισμού Κασιδιάρη. Αλλά, έτσι και γράψει βιβλίο για εκείνη την περίοδο που η Χ.Α. ήταν στα πάνω της μέχρι τη δολοφονία Φύσσα, πολλοί θα ψάχνουν να κρυφτούν». Έμεινα κάγκελο. Και γιατί, ρώτησα; Εγώ νόμιζα ότι όλη η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά – Βενιζέλου) ήταν μπετόν στο θέμα της Χρυσής Αυγής. «Δεν ξέρεις τίποτα», μου απάντησαν. «Το παιχνίδι τότε δεν ήταν και τόσο ομαδικό, όσο το παρουσίαζαν».
Ώπα, σκέφτηκα, λες να’ ναι μπηχτή για τον Σαμαρά αυτή; Από την άλλη, όμως, ξανασκέφτηκα, εκλογές έρχονται, ίσως, ποιος ξέρει, και διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ. Λογικό είναι να πέφτουν κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Αν, και για να πω την αλήθεια, πολύ θα’ θελα να διαβάσω ένα βιβλίο για το παρασκήνιο στη ΝΔ όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή. Κατά τα λοιπά, όπως βλέπετε, η ΝΔ είναι μπετόν – ενωμένη ενόψει εκλογών. Δεν ξέρω η Όλγα τι λέει για όλα αυτά.